EXCLUSIV INTERVIU Yanni, cântăreţ: „Cea mai mare influenţă provine nu de la muzicieni, ci de la marii filosofi greci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzica lui Yanni este inspirată de marii gânditori greci FOTO Arhivă Personală
Muzica lui Yanni este inspirată de marii gânditori greci FOTO Arhivă Personală

Muzicianul grec Yanni, care va concerta pentru a treia oară la Bucureşti, pe 30 mai, la Sala Palatului, de la ora 20:00, a dezvăluit în exclusivitate pentru „Adevărul“ câteva din tainele muzicii sale, dar şi cât de greu a fost să ducă la bun sfârşit unul dintre cele mai grandioase show-uri ale sale.

Numele lui Yanni (59 de ani) este deseori însoţit de descrierea „promotorul muzicii New Age“, dar artistului îi displace această „etichetă“. Asta pentru că muzica lui este puţin din toate: rock, simfonică, rock and roll şi chiar electronică. Muzica îi este cel mai credincios prieten. 

Yanni este singurul artist care a cheltuit, din banii proprii, suma de două milioane de dolari pentru a produce show-ul „Yanni – Live at the Acropolis“, care a fost vizionat de peste o jumătate de miliard de telespectatori. Spune că a fost „un vis greu“ pentru care a luptat, dar care în final „a meritat fiecare minut şi fiecare dolar“. 

Şi Yanni mai are ceva unic: este singurul artist din vest căruia i s-a permis să cânte în Oraşul Interzis (China), în 1997.

„Adevărul“: Mulţi critici muzicali vă numesc „promotorul stilului New Age“. Dvs. cum aţi descrie muzica pe care o compuneţi?

Yanni: Nu-mi plac etichetele puse muzicii sau oricărei forme de artă. Dacă îmi ascultaţi muzica, puteţi descoperi mai multe stiluri, inclusiv electronică, rock and roll, simfonică şi pian. Tu cum ai cuprinde toate aceste stiluri într-o singură denumire?

Cum v-a cucerit pianul? Pentru că am înţeles că singur i-aţi descoperit tainele la o vârstă foarte fragedă.

Am crescut cu un pian în casă. Părinţii mei au avut un mod minunat de a îmi face cunoştinţă cu muzica. În loc să îmi impună să iau lecţii şi să petrec ore în şir exersând, ei mi-au permis să folosesc pianul ori de câte ori îmi doream şi în orice mod, fără să mă judece. Acest lucru a permis relaţiei mele cu pianul să evolueze într-o manieră naturală şi până în ziua de astăzi muzica îmi este un prieten care nu mă va părăsi niciodată. 

Muzica nu te va abandona niciodată, indiferent de ce vei face în viaţă şi îţi va fi un prieten, un umăr pe care poţi plânge pentru tot restul vieţii   Yanni, muzician

Înainte de a vă dedica complet muzicii, aţi fost campion naţional la înot la 14 ani şi aţi obţinut diploma de psiholog la 21 de ani. De ce toate aceste ocolişuri, ca să zic aşa?

Când am terminat facultatea am decis să-mi dedic un an muzicii, un an în care să nu mai fac nimic altceva. Am crezut că acel moment era singurul din viaţa mea în care puteam face acel lucru. La sfârşitul anului mi-am reevaluat obiectivele şi am decis. Ei bine, muzica a fost cea mai potrivită opţiune şi niciodată nu am privit înapoi. Sunt extrem de norocos că am putut avea o carieră lungă ca muzician profesionist. 

În adolescenţă aţi făcut parte dintr-o trupă de rock, ce a însemnat pentru dvs., v-a influenţat într-o oarecare măsură?

Când am absolvit universitatea, m-am alăturat unei trupe rock numită Chameleon. Am fost compozitor şi cântăreţ la clape într-o vreme în care instrumentele cu clape erau destul de populare, iar muzica noastră era rock progresiv adevărat cu o influenţă mare a clapelor. Această experienţă mi-a dat posibilitatea de a cânta în fiecare zi timp de mai mulţi ani şi de a vedea cum se dezvoltă sunetele clapei. Acea perioadă a rămas cu mine până în ziua de azi şi se reflectă şi în concertele mele, în care puteţi descoperi influenţa acelor ani de la începutul carierei mele. 

yanni foto arhiva personala

Abia în anii '90 succesul a început să prindă contur, poate şi din cauza faptului că muzica dvs. nu avea versuri. De ce nu folosiţi şi cuvintele pentru a vă exprima muzical? Consideraţi că sunetul poate transmite mai mult, mai bine?

Întotdeauna am simţit că sunt capabil să transmit mult mai multă emoţie cu ajutorul muzicii instrumentale decât prin cuvinte. Prin intermediul muzicii instrumentale, oamenii de toate limbile, din toate culturile şi regiunile pot înţelege muzica într-un mod similar şi o pot interpreta într-o manieră proprie, fără a fi limitaţi de cuvinte. Acest lucru permite conexiunea dintre muzică şi un grup larg de oameni. 

Cum a luat naştere conceptul show-ului „Yanni Live at the Acropolis“ şi în general această idee minunată de a susţine concerte în locuri istorice?

Mereu am simţit că ar fi o experienţă minunată să pot cânta la unele dintre cele mai mari monumente ale omului. Întotdeauna am simţit că aceste monumente aparţin întregii lumi, iar inspiraţia pe care o pot da oamenilor este de neegalat. Înţelegerea Acropolisului a fost primul meu vis şi a fost cu mult mai dificil decât mă aşteptam. Am fost nevoit să-mi finanţez singur întregul proiect şi să depăşesc o mulţime de obstacole care mi-au ieşit în cale. Când faci un asemenea spectacol trebuie să obţii permisiunea din partea mai multor nivele de guvernare şi, de asemenea, trebuie să cooperezi cu sutele de oameni implicaţi într-un eveniment de acest tip. În cele din urmă a meritat fiecare minut şi fiecare dolar. Sunt atât de norocos că am avut ocazia, pasiunea şi perseverenţa de a face acest show şi îmi închipui că, la momentul potrivit, voi continua să cânt la aceste monumente. 

Prin intermediul muzicii instrumentale oamenii de toate limbile, din toate culturile şi regiunile pot înţelege muzica într-un mod similar şi o pot interpreta într-o manieră proprie, fără a fi limitaţi de cuvinte   Yanni, muzician

Povestiţi-mi puţin despre experienţa concertului din Oraşul Interzis. Sunteţi singurul artist din vest căruia i s-a permis să cânte acolo.

Concertul din Oraşul Interzis a fost o experienţă de neuitat. Am lucrat cu guvernul cu mai multe companii chineze pentru a duce la bun sfârşit acele show-uri. Mi-a plăcut extrem de mult acea experienţă şi am avut o mulţime de lucruri de învăţat de la oamenii şi cultura Chinei. Am păstrat o relaţie foarte strânsă şi importantă cu China pe care o voi preţui pentru tot restul vieţii mele. 

Concertaţi pentru a treia oară în România. Ce v-a convins de fiecare dată să vă întoarceţi pe aceste meleaguri?

Vizitele noastre în România au fost fantastice. Iubesc oamenii de aici, iar concertele de pe scena românească au fost întotdeauna minunate. Eu şi întreaga orchestră am simţit o legătură reală cu spectatorii şi plănuim să revenim pe cât de des îşi doreşte publicul din România. 

Aveţi un mesaj pentru fanii români care vor veni să vă asculte?

Aştept cu nerăbdare să vă revăd. Vom prezenta un show nou, care cred că va fi cel mai bun concert pe care l-am avut vreodată.

yanni foto arhiva personala

Yanni, la concertul trecut din România FOTO Arhivă Personală

Cum vă pregătiţi pentru concert? Aveţi ritualuri înainte de a urca pe scenă pe care le urmaţi cu sfinţenie?

Am o rutină pe care o urmez cu stricteţe. În ziua respectivă încerc să mă trezesc cât mai târziu cu putinţă, astfel încât în momentul în care urc pe scenă să mă simt ca în mijlocul zilei, nu ca la sfârşitul ei. Nu vreau să fiu obosit pe scenă. După ce mă trezesc, merg la sala de sport şi fac antrenamente de rezistenţă, de flexibilitate şi de respiraţie, iar la final iau o masă bogată în proteine. Apoi fac repetiţii şi proba de sunet, iar mai târziu mă retrag în cabina mea unde mă pregătesc psihic pentru spectacol. Repet şi ce urmează să spun publicului şi mă gândesc la locul unde vom cânta. Mereu urc pe scenă cu stomacul gol, nu mănânc niciodată înainte. Aceasta este rutina mea şi nu s-a schimbat deloc în utlimii ani. 

Viaţa asta „nebună“ de artist v-a influenţat în vreun fel viaţa privată?

Am reuşit să-mi păstrez viaţa privată  destul de ferită şi sincer nu pot spune că viaţa de artist m-a schimbat ca persoană. Probabil că nu mai ies în oraş la fel de mult ca înainte, dar prefer să-mi petrec timpul liber alături de familia şi de prietenii apropiaţi, lucru pe care am ocazia să-l fac destul de des. 

Care ar fi sfatul pe care l-aţi da unui tânăr care vrea să urmeze calea muzicii?

Îi sfătuiesc pe tinerii artişti să creadă întotdeauna în ei înşişi. Nu-ţi pierde credinţa în tine în faţa greutăţilor şi a criticilor. Dacă muzica este în sufletul tău şi simţi că fericirea ta derivă din muzică, urmează-ţi drumul. Muzica nu te va abandona niciodată, indiferent de ce vei face şi îţi va fi un prieten, un umăr pe care poţi plânge pentru tot restul vieţii. 

   

Care artist grec v-a influenţat muzica?

Cea mai mare influenţă greacă provine nu de la muzicieni, ci de la marii filosofi greci, precum Platon, Aristotel şi Socrate. Aceşti oameni mi-au influenţat caracterul, modul de a gândi şi au avut un impact imens asupra muzicii mele. 

Găsiţi inspiraţie pentru muzica dvs. în civilizaţia şi în cultura greacă?

Cum am călătorit foarte mult, am descoperit o sursă infinită de inspiraţie nu doar în civilizaţiile antice, ci şi în cele modere şi în oamenii pe care i-am cunoscut. Când îţi permiţi ţie însuţi să fii deschis, poţi acumula o cantitate imensă de cunoştinţe şi poţi înţelege mai bine culturile antice şi civilizaţiile.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite