Eurovision 2014: ţările găsite vinovate pentru cumpărarea de voturi nu vor putea participa timp de trei ani

Eurovision 2014: ţările găsite vinovate pentru cumpărarea de voturi nu vor putea participa timp de trei ani

Există bănuieli că foarte mulţi studenţi litanieni au fost plătiţi să-l voteze pe Farid Mammadov, reprezentantul Azerbaijanului în ediţia de anul trecut a concursului Eurovision FOTO Reuters

Organizatorii concursului Eurovision vor interzice, pentru o perioadă de trei ani, ţările găsite vinovate pentru furtul sau cumpărarea de voturi. Măsura a fost luată după ce au fost găsite mai multe dovezi în ceea ce priveşte ediţia de anul trecut desfăşurată în Suedia, atunci când se pare că s-a încercat „măsluirea“ concursului, scrie „The Guardian“.

Ştiri pe aceeaşi temă

European Broadcasting Union (EBU), compania care organizează de 58 de ani încoace concursul muzical, a anunţat înăsprirea regulilor în încercarea de a pune capăt acuzaţiilor de dare şi luare de mită ca urmare a scandalurilor iscate cu privire la numărul de voturi obţinute de anumite ţări în competiţiile din anii trecuţi.

Azerbaijan, ţara care a terminat ediţia de anul trecut pe locul doi, cu un total de 244 de puncte, a fost acuzată că a încercat să cumpere voturi de la membrii juriului, dar şi de la oameni simpli care votau telefonic, în timpul concursului de anul trecut susţinut la Malmo. De asemenea, există bănuieli că foarte mulţi studenţi litanieni au fost plătiţi să-l voteze pe Farid Mammadov, reprezentantul Azerbaijan.

Ancheta EBU a concluzionat că au existat încercări de a cumpăra voturi, dar acestea nu au avut succes din cauza procedurilor de securitate de la acel moment. Nu a fost găsită nicio dovadă care să facă legătura între un anumit radiodifuzor şi Azerbaijan cu privire la un anumit număr de voturi „contabilizate“. Astfel, organizatorii au dat de înţeles că radiodifuzorii vor fi interzişi, la rândul lor, timp de trei ani dacă astfel de neregularităţi vor fi descoperite în ţările de origine.

Farid Mammadov, reprezentantul Azerbaijanului la ediţia din 2013 a concursului Eurovision FOTO Reuters

„Aşa cum şi cluburile de fotbal sunt, în principiu, responsabile pentru comportamentul fanilor lor, aşa şi noi credem că radiodifuzorii pot să fie traşi la răspundere pentru a preveni furtul de voturi“, este de părere Frank Freiling, preşedintele organismului de condure al concursului.

Temerile organizatorilor au fost cu atât mai sporite cu cât un site din Litanian a postat, anul trecut, chiar în ziua marei finale de la Malmo, un clip video în care persoane de naţionalitate rusă ofereau unor tineri compensaţii băneşti în schimbul voturilor date pentru Azerbaijan. De menţionat este faptul că în 2011, Azerbaijan a câştigat Eurovision, cu piesa „Running Scared“. Ediţia din acel an a avut loc la Düsseldorf, în Germania.

Sistemul de vot al concursului a fost schimbat în 2009, atunci când punctele din partea unei ţări erau acordate pe baza unei medii între voturile venite din partea telespectatorilor şi voturile din partea juriului. În luna septembrie anul trecut, EBU a anunţat noi reguli în ceea ce priveşte juriile, inclusiv publicarea numelor persoanelor care formau comisia de specialişti, într-un efort de a îmbunătăţi procesul prin transparenţă.

„Interdicţia de a participa este de trei ani, nimeni nu ar trebui să se îndoiască că vom acţiona dacă vom detecta fraudarea voturilor. Este o mişcare drastică, dar trebuie să asigurăm bunăstarea acestui brand. Am rugat radiodifuzorii să mi se adreseze dacă se ivesc ocazii, nu pot acţiona doar pe baza zvonurilor“, a declarat, pentru „The Guardian“, şi producătorul executiv al concursului muzical, Jon Ola Sand.

Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2014, la Copenhaga, în Danamarca, pe 6, 8 şi 10 mai. România va participa în a doua semifinală. Finala Selecţiei Naţionale, în care va fi desemnat reprezentantul ţării noastre, va avea loc pe 1 martie şi va fi transmisă la TVR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările