VIDEO Care sunt piesele înscrise la Selecţia Naţională Eurovision 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Seling şi
Ovi Jacobsen speră la o clasare bună odată cu lansarea piesei
„Miracle“ FOTO Adevărul
Paula Seling şi Ovi Jacobsen speră la o clasare bună odată cu lansarea piesei „Miracle“ FOTO Adevărul

Selecţia Naţională Eurovision 2014 a intrat în linie dreaptă. Ieri a fost ultima zi în care doritorii şi-au putut înscrie compoziţiile muzicale prin trimiterea unui email sau prin depunerea pieselor la sediul televiziunii publice, iar acum acestea vor fi ascultate de un juriu de specialitate. De la cântăreţi cu acte în regulă, la prezentatori de televiziune sau foşti câştigători de talent-show-uri, cu toţii speră la finala naţională.

Paula Seling şi Ovi, Ştefan Stan, Mirela Boureanu Vaida, Trupa The dAdA, Florin Romaşcu şi Robi Magheţi, foşti membrii Sistem, care acum fac parte din proiectul Cobzality, sunt doar o parte dintre pretendenţii care vor participa la Selecţia Naţională din 2014.

Paula Seling şi Ovi Jacobsen au revenit şi ei în cadrul concursului muzical, cei doi înscriindu-şi piesa „Miracle“ în decursul zilei de miercuri. Cei doi au declarat că vor să aducă marele trofeu acasă şi, se pare, că deja piesa lor are parte de susţinere. Cel mai mare club de fani ai concursului Eurovision din Danemarca, ţara gazdă a show-ului din 2014, şi-a îndreptat atenţia către cei doi artişti români. Piesa „Miracle“ a fost pe placul fanilor danezi care au declarat la unison că îşi vor da voturile celor doi. Mai mult, Eurovision Radio, din Franţa, i-a poziţionat pe Ovi şi pe Paula Seling pe prima poziţie în topul preferinţelor publicului francez.

Paula Seling şi Ovi, piesa „Miracle“, melodia înscrisă la Selecţia Naţională pentru Eurovision

„Cred că avem şansa să-i facem pe români mândri de noi. Deşi este greu să egalezi locul al III-lea (n.r. - la Oslo, în 2010) şi nu poţi niciodată să fii sigur de ceva, cu atât mai puţin la Eurovision, o să depunem tot efortul să convingem publicul că merităm o poziţie fruntaşă“, a declarat Paula Seling.

Ştefan Stan, prima „Voce a României“, care s-a înscris la Selecţia Naţională pentru Eurovision 2014 împreună cu TeddyK, a lansat videoclipul melodiei „Breathe“, pe care mizează în acest concurs. Clipul, filmat sub apă, amplifică mesajul sensibil al piesei compuse de Eduard Cârcotă. „Mi-am dorit un sound diferit, ceva care să nu mai existe pe piaţa muzicală din România. Aşa s-a născut «Breathe», o piesă ieşită din tipare, cu accente dubstep“, a spus prima „Voce a României“ despre balada compusă de Eduard Cârcotă.

Pe lângă Ştefan Stan, o altă participantă de la „Vocea României“, Andreea Olariu, care a ajuns în galele live ale show-ului de pe Pro TV, visează să-şi reprezinte ţara în prestigioasa competiţie europeană a cântecului. Tânăra în vârstă de 17 de ani va participa la preselecţiile naţionale cu piesa „Kumbaya“, creaţia unui compozitor spaniol. „Am fost încurajată de toţi apropiaţii să fac acest pas, bineînţeles că îmi doresc foarte mult să ajung în faza finală şi sp o câştig. Sunt conştientă că nu va fi uşor, dar voi lupta pentru dorinţa mea de a reprezenta România pe scenele importante din Europai“, a declarat Andreea Olariu pentru telegrafonline.ro.

După ce a ocupat una dintre cele mai bune clasări ale României la Eurovision - locul 4, în 2006, cu piesa „Tornero“ - Mihai Trăistariu a fost la un pas de a participa şi anul acesta cu piesa „I’m Sorry“, compusă de Andrei Tudor (fost participant la Eurovision, în 2008, în calitate de compozitor al piesei „Pe-o margine de lume“, interpretată de Nico şi Vlad Miriţă). „Nu mi-e frică de finala din România. Ştiu cum cânt, ştiu ce pot. Singurul lucru de care mi-ar fi teamă e juriul, că sunt o mulţime de prietenii şi antipatii în lumea asta“, a declarat cântăreţul pentru „Adevărul“. Însă în ultimul moment artistul a anunţat că nu s-a înscris, pentru că a vrut să fie absolut sigur de reuşita din concursul internaţional, unde era obligat să se claseze mai sus de locul 4. 

Nume noi în cadrul Selecţiei Naţionale

Pe lângă aceste nume cunoscute ale industriei muzicale româneşti, în cadrul Selecţiei Naţionale şi-au făcut apariţia mai mulţi artişti care îşi pun speranţele într-o eventuală revenire sau se află pentru prima dată în această postură.

Este cazul lui Florin Romaşcu şi al lui Robi Magheţi, foşti componenţi ai trupei Sistem (grup care a obţinut, alături de Luminiţa Anghel, una dintre cele mai bune clasări ale României în concursul european, locul 3 în 2005), care acum fac parte din proiectul Cobzality. Aceştia vor să cucerească Selecţia Naţională cu piesa „Steaua din vis“, o colaborare cu Matilda Pascal Cojocăriţa.

Trupa dAdA s-a înscris pentru prima oară la Selecţia Naţională Eurovision, cu piesa „Unpredictable“, o combinaţie de mai multe genuri muzicale, de la pop-dance, rock, până la rap, într-o interpretarea ce suprapune versuri atât în limba română, cât şi în limba engleză. Realişti, tinerii artişti ştiu că înfruntă artişti de renume, însă cred până la capăt în şansa lor. „Nu ne sperie concurenţa, cu toate că participă artişti cu experienţă, cum ar fi Ovi şi Paula Seling sau Mihai Trăistariu. Noi credem în piesa noastră pentru că ne identificăm cu ea. Până la urmă, toţi am avut parte de experienţe neplăcute când vine vorba de iubire“, spun membrii dAdA despre piesa lor care surprinde un mesaj dedicat femeilor în plină perioadă a Sfântului Valentin.

O prezenţă mai puţin obişnuită este Mirela Boureanu Vaida, gazda emisiunii „Mireasă pentru fiul meu“, care a făcut o pasiune pentru muzică, iar acum s-a decis să participe la Selecţia Naţională. Numele de scenă cu care va participa în competiţie este Vaida, iar piesa, „One more time“, este o melodie de stare, de linişte, ce aduce aminte de poveşti, de lumea boemă, chiar de Parisul interbelic, fiind o piesă care se simte, se transmite, abia apoi se cântă, după cum Mirela Vaida a declarat.

Pe 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia celor mai bune piese, atunci când un juriu de specialitate va audia compoziţiile muzicale. Pe 20 februarie vor fi anunţate melodiile finaliste, maximum 12, iar pe 1 martie va avea loc finala Selecţiei Naţionale şi desemnarea artistului care va reprezenta România la marea finală care se va desfăşura în Danemarca, pe 6, 8 şi 10 mai. Piesa care va reprezenta România la Euovision 2014 va fi ascultată în partea a doua a celei de-a doua semifinale a concursului, la fel ca anul trecut. Alături de România, în partea a doua a tabloului mai concurează Macedonia, Finlanda, Irlanda, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.

Alte piese înscrise în concurs şi făcute publice:

Anca Florescu - „Hearts Collide

Cezar Dometi - „One

Lea Mar - “Like the sun

Ovidiu Anton - “Love will find a way

Teo Family - „Guess Who I Am“

Andy - „I want“

Romeo Zaharia - „Transpus în cuvinte“

Marius Bălan - „Magic in Your Eyes“

Olives & Mint - „Wild Tomorrow“

Ringtone - „Under the sun“

2 Zece - „Let’s Make the Whole World Dance“

Vizi Imre - „Kind of Girl“

Mona Mihaela Trifu - „Finally“

Iulian Vasile - „This is life“

Andrei Neagu - „Missing you face“

Cosmin Arsene & Andrei Ionescu - „Come home“

Despre Eurovision

După ce anul trecut Azerbaijan, ţara care a terminat ediţia de anul trecut pe locul doi, cu un total de 244 de puncte, a fost acuzată că a încercat să cumpere voturi de la membrii juriului, anul acesta, European Broadcasting Union (EBU), compania care organizează de 58 de ani încoace concursul muzical, a anunţat înăsprirea regulilor de participare.

Sistemul de vot al concursului a fost schimbat în 2009, atunci când punctele din partea unei ţări erau acordate pe baza unei medii între voturile venite din partea telespectatorilor şi voturile din partea juriului. În luna septembrie anul trecut, EBU a anunţat noi reguli în ceea ce priveşte juriile, inclusiv publicarea numelor persoanelor care formau comisia de specialişti, într-un efort de a îmbunătăţi procesul prin transparenţă.

Actorul danez Pilou Asbæk, interpretul strategului media Kasper Juul din „Borgen“, un serial distins cu premiul BAFTA în 2012, va prezenta concursul european Eurovision, pentru prima dată.

Societatea Română de Televiziune, membră a European Broadcasting Union (EBU), este organizatoarea selecţiei naţionale Eurovision şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero“, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite