Eurovision 2016: Selecţia Naţională are loc pe 4 şi 6 martie, iar reprezentantul României este ales prin votul publicului

Eurovision 2016: Selecţia Naţională are loc pe 4 şi 6 martie, iar reprezentantul României este ales prin votul publicului

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt“, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria FOTO TVR

Selecţia naţională a concursului Eurovision 2016 se va realiza prin două show-uri, transmise în direct de TVR, pe 4 şi 6 martie, iar reprezentantul României va fi desemnat, în premieră, prin votul publicului, transmite TVR într-un comunicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până când pot fi înscrie piese

Înscrierile pentru Selecţia Naţională a concursului Eurovision 2016 încep luni, 18 ianuarie. Compozitorii care doresc să înscrie piese o pot face până pe 7 februarie. Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea „Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2016“ înscrisă pe plic sau electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro, anunţă postul public.

Publicul îşi decide favoritul

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, câştigătorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot. Iuliana Marciuc este producătorul Selecţiei Naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia României la Stockholm. Regia show-urilor va fi realizată de Dan Manoliu.

Calendarul Selecţiei Naţionale a concursului Eurovision 2016 este următorul:

- 18 ianuarie - 7 februarie: înscrieri - depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic la adresa eurovision2016@tvr.ro
- 8, 9, 10 februarie: preselecţii - piesele vor fi audiate de juriu
- 11 februarie: anunţarea celor 12 piese care vor intra în concurs, printr-o conferinţă de presă.

Cum se va desfăşura Selecţia Naţională

Anul acesta, modul în care va fi ales reprezentantul României la Eurovision este unul diferit faţă de ediţiile precedente. Selecţia Naţională se va face prin două show-uri, transmise în direct de TVR: semifinala, pe 4 martie, şi finala, pe 6 martie.

În semifinală vor intra 12 piese, dintre care şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finala Selecţiei Naţionale, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, având semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă.

Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero“, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt“, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările