Ovidiu Anton, despre Eurovision 2016, la Adevărul Live: „Nu mi-e teamă de nimeni şi nu mi-e frică să pierd, dar mă gândesc că aş putea câştiga“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Anton, unul dintre cei 12 semifinalşti ai Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, a fost prezent în studioul Adevărul Live pentru a expune motivele pentru care îşi doreşte să reprezinte România în concursul cântecului european, pentru a analiza industria muzicală, dar şi pentru a oferi detalii despre pregătirile pentru show-urile ce se vor desfăşura anul acesta la Baia Mare.

Aflat la a cincea participare la Eurovision, Ovidiu Anton crede în şansa lui şi are şi de ce, întrucât este unul dintre marii favoriţi pentru a reprezenta România la Stockholm, în luna mai.

După ce anul trecut a ajuns pe podium, Ovidiu Anton s-a înscris din nou la Selecţia Naţională Eurovision cu o piesă rock, intitulată „Moment of Silence“, ce are un mesaj puternic. „Mă bucur să fiu pentru a cincea oară într-o Selecţie Naţională. Pentru mine e foarte important. Piesa e inspirată de realitatea noastră, e despre România, despre tot ce se întâmplă şi despre ce ar trebui să se întâmple. Trebuie să ne ridicăm şi să luptăm pentru adevăr“, declara artistul săptămâna trecută.

Ovidiu Anton (33 de ani) a trecut pe la Şcoala Vedetelor, a făcut un tur al festivalurilor naţionale, pentru ca apoi să-şi găsească nişa în concertele de club. Concursul Eurovision rămâne totuşi una dintre mizele sale muzicale. Despre parcursul său muzical, dar şi despre ce înseamnă să fie pentru a cincea oară în Selecţia Naţională Eurovision, Ovidiu a vorbit la Adevărul Live. 

Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei 12 artişti care au pimit votul juriului de specialitate pentru a intra în Selecţia Naţională Eurovision 2016. Cântăreţii vor evolua pe scena Sălii Polivalente „Lascăr Pană“ din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, şase dintre aceştia urmând să acceadă în finala Selecţiei Naţionale Eurovision România 2016, din 6 martie.

Pentru prima dată, reprezentantul României la Eurovision va fi ales exclusiv prin votul telespectatorilor. Mai exact, din totalul de 12 piese ajunse în semifinală doar şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, publicul va decide cine va reprezenta România pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, capitala Suediei, al cărei reprezentant, Måns Zelmerlöw, a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „Heroes“. Cea de-a 61-a ediţie a competiţiei va avea loc pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. 

Cele mai importante declaraţii: 

„Adevărul“: Spune-mi, ai început deja pregătirile pentru show-ul live?

Ovidiu Anton: Pregătiriele le-am început de când am realizat piesa, suntem într-un grafic relaxat. Suntem în program. Experienţele anterioare m-au ajutat să pregătesc totul din timp. Am avut răgazul necesar încă de dinainte ca piesa să ajungă în Selecţia Naţională Eurovision 2016.

Fiind un show pentru Selecţia Naţională nimeni nu poate să facă ceva ieşit din comun. Vom încerca să „îmbrăcăm“ melodia cât mai bine pentru mediul în care o prezentăm. Vreau să redăm mesajul piesei aşa cum trebuie. Dacă ajung în finală o să fie un altfel de show. Fără să exagerez, o să încerc să „îmbrac“ melodia şi apariţia cât mai complet, să am un pachet care să demonstreze ceea ce vrea să spună piesa. Încerc să fiu decent. 

Publicul specializat ar trebui să aibă o influenţă mai mare 

Ai concurat la Festivalul Mamaia, la Cerbul de Aur şi eşti la a cincea participare la Eurovision. De ce te tentează atât de mult acest concurs?

La început mi se părea o modalitate de a mă promova, cu atât mai mult cu cât rock-ul nu se aude aşa mult la TV. M-a atins, recunosc. Mi-a intrat pe sub piele, am compus o melodie pentru Eurovision fără să îmi dau seama, piesa având fix trei minute.

Unii artişti spun că nu se aşteaptă să câştige competiţia, ci paticipă doar pentru vizibilitate.

Aşa am făcut şi eu la început, dar succesul meu a fost gradual. Şansele cresc, la început nimeni nu crede că poate câştiga, atât timp cât ai oamenii potriviţi alături. Anul acesta mă bucur de susţinerea fanilor Eurovision, un public specializat. Fanii aceştia au o cultură muzicală care te dă pe spate. Sunt oameni pasionaţi care de la an la an sunt din ce în ce mai profesionişti. În alţi ani m-au criticat, dar acum mi-au demonstrat că nu au nimic personal cu mine. Sper ca publicul de specialitate să-şi întindă părerea şi peste masele care votează. În alte ţări, concursul are o altă amploare. Există genul ăsta de opinii foarte puternice care sunt răspândite în afară. La noi nu e aşa. 

FOTO Eduard Enea 

image

„Depinde de noi dacă rămânem în România fericiţi sau constrânşi“ 

Spune-mi povestea piesei „Moment of silence“, tu eşti şi compozitorul. Am citit şi că piesa e un tribut adus victimelor din clubul Colectiv.

Eu am compus atât muzica, cât şi versurile. Nu are legătură cu tragedia de la Colectiv. Eu sunt rocker, am coloană vertebrală. Nu aş folosi o tragedie de-alor mei să ajung la televizor. Asta să o facă alţii.

Muzica mea are altă factură. Mesajul meu este de nişă. Mesajul meu este de trezire, de demnitare, de unitate. E despre putere! Cu asta mă diferenţiez, nu îmi plâng de milă. Nu m-aş duce să reprezint România plângându-mi de milă. Aşa trebuie să ne dăm seama că puterea e la noi. E momentul să vorbim mai des, să ne ridicăm în picioare mai des. Cei pe care i-am ales trebuie să înţeleagă că îi putem da repede jos. Aşa am fi respectaţi ca naţie. Vieţile noatre nu sunt o monedă pentru scopuri obscure. Noi trăim în ţara asta. Noi decidem. Noi ieşim în stradă. Noi cântăm. Ar trebui să fim mai respectaţi. E vorba de o luptă a cuvântului. E vorba de demnitatea noastră. Tot ce se întâmplă în jurul nostru e ca un laţ. Nu vreau să îmi văd părinţii trişti şi nici copiii fără viitor. Părinţii mei poate nu au reuşit să schimbe lucrurile şi e o dezamăgire pentru ei. E datoria noastră să încercăm. Nu e valabil doar pentru România. Suntem în război! Oriunde mă uit văd un război, un manifest. Un război în care noi suntem ultimii. Contează doar interesele de tot felul. Totul pleacă de la bani. Şi atunci unde sunt oamenii? Nu o să plecăm nicăieri. Depinde de noi dacă rămânem aici fericiţi sau constrânşi. Eu vreau să fiu fericit aici. 

Ovidiu Anton nu are încredere în schimbarea celor de la putere 

Ţi se pare că lucrurile s-au schimbat cu adevărat după regretabilul eveniment de la Colectiv? S-a făcut mult, puţin?

Strofa a doua spune exact asta. În momentul de faţă mi se pare că pleacă unii şi vin alţii. Nu am încredere în ce se întâmplă. Sper să fim noi aproape unii de alţii. N-am încredere că se va schimba ceva. Trebuie să avem o reacţie. În alte ţări se iese în stradă când oamenii sunt nemulţumiţi. Nu într-un mod violent. Nu avem nevoie de asta, trebuie să fim verbali şi corecţi. Este o piesă despre România. Îmi pare rău că am scris-o despre viaţa noastră de acum. E despre România noastră şi despre soarta altora.

Cât de mult contează pachetul voce - show pentru concursul mare?

Dacă ne uităm la câştigătorii Eurovision, majoritatea sunt singuri pe scenă. În finala naţională dacă nu umpli scena, n-ai avut show! Diferă de la o ţară la alta, de la un an la altul. Niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. Contează cum cânţi, ce transmiţi, câte piese sunt ca a ta. Orice cunoştinţe am avea, nu putem să ştim ce se va întâmpla la Eurovision. 

Cât de mult contează alegerea câştigătorului de către public 

Să revenim puţin la Selecţia Naţională, anul acesta reprezentantul României va fi ales exclusiv de public. Tu ai fost nemulţumit la un moment dat de vot.

Nervii sunt întinşi la maximum uneori. Nu a fost ceva rău intenţionat, a fost o problemă. Schimbarea alegerii reprezentantului coboară puţin temperatura. Mi-aş dori ca publicul de specialitate să aibă o mai mare influenţă, ar fi un vot realist. Mulţi votează persoane publice, nu piesele de Eurovision.

Eu îi apreciez pe aceia care au mult de spus prin muzică, nu prin altceva. Îmi place de Irina Baianţ. Nu mi-e frică să pierd. Nu mi-e teamă de nimeni. Dar mă gândesc că aş putea să câştig. Am ascultat o parte dintre piese. Mi-am urat la început de an să nu mă abţin deloc. Mie îmi place rock-ul. Dacă erau alte 11 piese rock, le apreciam pe toate. Îmi place piesa lui Cristi Faur, e o piesă frumoasă. Sunt un tip subiectiv, ascult ce îmi place mie.

Piesa mea nu e doar pentru români. Piesa se inspiră, din păcate, din ce se întâmplă şi la noi. Dar se întâmplă peste tot. Este o piesă în care se resimt majoritatea. Nu sunt doar fanii mei, sunt fanii Eurovisionului cei care mă susţin. 

FOTO Eduard Enea 

image

De ce crezi că tu eşti artistul potrivit să reprezinte România la Eurovision?

Pot fi acel artist pentru că nu cred că mă poate domina o scenă. Am experienţa necesară să mă pot prezenta oriunde. Sunt conştient de capacităţile mele. Am un mesaj care trece de ecran şi atinge oamenii. Iar live mesajul se va auzi şi mai bine. 

Industria comercială l-a refuzat pe Ovidiu Anton 

Acum ceva timp spuneai că industria muzicală din România este „şchioapă, surda şi falsă“. S-au schimbat lucrurile?

Nu s-a schimbat nimic. Şi tu asculţi piese pe internet. Rock-ul nu se aude la radio şi la TV, doar pe nişe. În momentul în care se vor promova şi alte genuri de muzică decât cele de larg consum, atunci o să avem o industrie sănătoasă. Te duci la radio şi ţi se spune „Dă chitara mai încet“. Poftim? Eu nu vreau să mă duc să apar cu cineva de mână în parc sau să înjur să îmi prezint muzica. Copiii văd la televizor doar un segment. Dacă se promovează doar acest segment mi se pare o hoţie intelectuală. Eu am crescut şi cu pop, şi cu rock, şi cu hip hop.

E facil de produs o astfel de muzică, e uşor de profitat, financiar vorbind. Totul este făcut low buget. De aici a plecat totul, de la facil. Există muzică comercială şi de calitate. Dar există şi o altă muzică, trebuie promovată. La noi lipseşte asta! Ce s-a băgat pe nas se promovează şi astfel s-a pus bariera.

Ai fost refuzat la radio şi TV? 

image

Da! După ce am câştigat Şcoala Vedetelor am făcut nişte piese pop rock şi mi s-au închis toate uşile. În 1998 am avut un turneu în Germania şi am vrut să rămân. Mi-am găsit locul la noi în altă ramură. În zona privată. În rest, m-am dus unde am putut să cânt şi să exist. Sunt alţii care nu au acces, care nu cântă nicăieri. În viaţă trebuie să alegi cu ce poţi. Am încercat să nu fac compromisuri, ci să găsesc o zonă de confort. Piesa mea e fix pe centru, rock simfonic, ce îmi place. Nu aş face ceva cu care nu sunt de acord. Am făcut în zona rock tot ce am putut.

Muzica, în sângele lui Ovidiu Anton 

Ce te-a motivat să continui?

Mi-e greu şi mie, nu mi-a fost uşor. Am avut noroc cu partea de cover-uri, căci am avut activitate. Trebuie să găseşti putere în tot ce faci. Nu îi judec pe cei care renunţă pentru că ştiu ce simt. Nu pot să refuz nicio cântare. Sunt atât de pătimaş, nu există „nu“! Nu există un Revelion în care să nu cânt. Asta am ales şi aşa îmi trăiesc viaţa.

Te gândeşti să pleci din România?

M-am gândit de multe ori, dar am rămas. M-a ţinut aici confortul. Poate dacă eram mai tare plecam. În semianonimatul ăsta al meu, aici am o bază. Cânt de la şase ani, n-am dus lipsă de activitate, chiar dacă nu a fost mediatizată. Nu mai sunt la nivelul în care să îmi permit să o iau de jos. Am ceva aici, am încredere în publicul român. Ei vor rock. Nu poţi să arunci un ac la concertele numelor mari. Sora mea a plecat, e în New York. Îi este foarte bine. Mi-a spus că nu s-ar mai întoarce. 

Proiect muzical cu Nuţu Olteanu 

Ai şi o colaborare cu Nuţu Olteanu?

Am un proiect cu Nuţu Olteanu, da. M-a contactat anul trecut după Eurovision, să merg în Suedia. Mi-a propus să fiu solistul lor. E rock, e ce îmi place mie. Nuţu Olteanu e pe peretele cu monştrii sacri din România, a fost o onoare să cânt cu el. A cântat cu Cristi Minculescu, apoi cu Dan Bittman şi apoi m-a sunat pe mine. Ce se cântă în Suedia e la alt nivel. E un proiect care se va lansa în România. Anul acesta cred că îi dăm drumul. Aşteptăm un moment propice. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite