Eurovision 2016: Membrii juriului Selecţiei Naţionale au fost dezvăluiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iuliana Marciuc, producătoarea Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 şi şefa delegaţiei României la Stockholm, a dezvăluit numele membrilor juriului în cadrul emisiunii „Prim-plan“, realizată de Claudiu Lucaci la TVR 1.

Regizorul muzical Alexandra Cepraga, compozitorul şi producătorul Horia Moculescu, soliştii şi producătorii muzicali Randi şi Zoli Toth şi contratenorul Cezar Ouatu formează juriul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016. Dezvăluirea numelor celor care au selectat cele 12 piese semifinaliste reprezintă o premieră în istoria show-ului, până anul acesta identitatea acestora fiind aflată abia după semifinală şi finală. 

Eurovision 2016: Pe ce criterii au fost alese piesele din Selecţia Naţională

„I-am ţinut în secret pentru a-i proteja. Sloganul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 este «Generaţia Eurovision», aşa că atunci când m-am gândit la Randi şi la Zoli Toth, m-am gândit că tot timpul ni s-a spus să aducem un suflu nou în juriu, să aducem membri mai tineri. Când m-am gândit la Sandra Cepraga, m-am gândit că este o prezenţă constantă în jurii şi are o mare experienţă. Iar un membru al Uniunii Compozitorilor cred că trebuie să fie în juriul Eurovision şi Horia Moculescu nu a mai fost în juriul Eurovision de 12 ani. În plus, el urmăreşte acest fenomen“, a expus Iuliana Marciuc motivele pentru care i-a ales pe cei cinci membri ai juriului Selecţiei Naţionale Eurovision 2016. 

„Am avut trei zile destul de grele din punct de vedere al identificării piesei care are potenţialul de a aduce Eurovisionul în România, în sfârşit. A existat o chimie extraordinară între membrii juriului, am fost pe aceeaşi lungime de undă. Dintre cele 12 melodii, cred că putem alege o piesă care are şanse să se claseze în primele zece. Cred că este important să ne facem auziţi şi să ne remarcăm ca nişte oameni talentaţi“, a declarat Cezar Ouatu.

„Când vorbim despre muzică, vorbim despre gusturi. Noi am încercat, după nişte principii corecte, să facem o departajare între piese. Cred că e important faptul ca noi să urmărim acest concurs cu plăcere, nu cu încrâncenare, cu supărare“, a comentat şi Zoli Toth. 

Eurovision 2016: Ce-i recomandă pe cei cinci membri ai juriului

Randi a avut opt single-uri pe primul loc în topuri naţionale şi internaţionale; albumul său de debut, „Reverse“, s-a vândut în două milioane de exemplare; a primit două nominalizări la MTV Europe Music Awards pentru Cel mai bun debut în 2005 şi în 2006; piesa „Angels“ a fost cel mai downloadat produs digital în Rusia şi Ucraina

Zoli Toth a susţinut, alături de trupa Sistem, peste o mie de concerte în ţară şi în străinătate; a lansat patru albume, iar 11 single-uri au devenit Number One în topurile din România; în postura de solist, alături de orchestre renumite, a fost prezent pe scena ultimelor trei ediţii ale Festivalului George Enescu; a cântat sub bagheta dirijorilor Radu Popa, Tiberiu Soare şi Horia Andreescu; în anul 2005 a reprezentat România la Eurovision, alături de Sistem şi Luminiţa Anghel, cu piesa „Let me try“, compusă de Cristian Faur, clasându-se pe locul al treilea.

Horia Moculescu este membru al Uniunii Compozitorilor din anul 1974; a compus aproximativ 500 de melodii de muzică uşoară, premiate la festivaluri naţionale şi internaţionale; a compus muzică de film, cel mai cunoscut fiind „Pistruiatul“; a câştigat peste o sută de premii

Alexandra Cepraga a fost membru în juriul festivalurilor Mamaia, Cerbul de Aur, Eurovision, Eurovision Junior şi regizor muzical al festivalurilor George Enescu, Cerbul de Aur, Eurovision, Eurovision Junior

Cezar Ouatu a absolvit secţia de canto clasic a Conservatorului „Giuseppe Verdi“ din Milano; a obţinut numeroase premii internaţionale, dintre care cele mai importante sunt: Cel mai bun contratenor (Francisco Vinas din Barcelona), Premiul întâi (Competizione dell'Opera din Dresda), Premiul special al juriului (Riccardo Zandonai din Riva de Garda), Premiul baroc (Concursul de canto Renata Tebaldi din San Marino), 

Premiul întâi (Spiros Argiris din Sarzana); în anul 2013 a reprezentat România la Eurovision, cu piesa „It's my life“, compusă de Cristian Faur, şi s-a clasat pe locul 13

Eurovision 2016: Schimbări majore în sistemul de votare

Concursul Eurovision 2016 este în plină desfăşurare. Aproape o sută de melodii s-au înscris în acest an în Selecţia Naţională Eurovision 2016, iar în urma votului juriului de specialitate, au fost aleşi cei 12 semifinalişti care vor urca pe scena Sălii Sporturilor „Lascăr Pană“ din Baia Mare pe 4 martie. Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers,Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei 12 artişti care luptă pentru a reprezenta România la Stockholm, în luna mai. Puteţi asculta cele 12 piese aici. 

 

Acelaşi juriu, împreună cu telespectatorii, va decide şi clasamentul din 4 martie, când fiecare membru va motiva în direct după fiecare melodie punctajul acordat. Din cele 12 piese din semifinală, şase vor accede în finală: patru alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finala de pe 6 martie, pentru prima dată, publicul va fi singurul care va vota şi va alege reprezentantul României în concursul cântecului european. 

Eurovision 2016: Cum au fost împărţite ţările în semifinale

La Eurovision 2016 participă 43 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 10 mai, iar 19 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai. 

Potrivit tragerilor la sorţi pentru stabilirea ordinii ţărilor participante la Eurovision 2016, reprezentantul României va urca pe scenă în cea de-a doua jumătate din a doua semifinală a concursului.

În prima semifinală vor intra următoarele ţări: Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Islanda, Malta, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, San Marino şi Olanda.

În a doua semifinală vor intra: Albania, Australia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Macedonia, Georgia, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Elveţia şi Ucraina. 

Ordinea exactă de intrare în concurs, în cele două semnifinale, va fi stabilită în curând de către organizatorii evenimentului, scrie Mediafax.

În finala de pe 12 mai sunt calificate direct Suedia, statul ce a câştigat trofeul în 2015, şi cele cinci mari state finanţatoare ale concursului: Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie. Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, capitala Suediei, al cărei reprezentant, Måns Zelmerlöw, a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „Heroes“. Cea de-a 61-a ediţie a competiţiei va avea loc pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite