Eurovision 2014: Europa îşi râde-n barbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conchita Wurst a fost extrem de emoţionată la aflarea veştii că a câştigat trofeul Eurovision FOTO Reuters
Conchita Wurst a fost extrem de emoţionată la aflarea veştii că a câştigat trofeul Eurovision FOTO Reuters

Conchita Wurst, „femeia cu barbă“ care a reprezentat Austria, este marea câştigătoare a celei de-a 59-a ediţii a competiţiei muzicale desfăşurate sâmbătă seară la Copenhaga, în Danemarca

Travestitul, care a vrut să demonteze prejudecăţile şi discriminările, a ajuns la sufletele europenilor  cu piesa „Rise Like A Phoenix“ şi a obţinut un total de 290 de puncte. 

Versurile sugestive ale melodiei, vocea puternică, jocurile de lumini, fumul şi artificiile, dar mai ales înfăţişasea extravagantă au completat show-ul Austriei, ţară care va organiza competiţia în 2015.  

„Această seară le este dedicată tuturor celor care cred într-un viitor plin de pace şi de libertate. Suntem uniţi şi suntem de neoprit“, a declarat Conchita Wurst cu ochii în lacrimi, după aflarea veştii.

Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Olanda, cu 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte. The Common Linnets, trupa olandeză format din Ilse DeLange şi Waylo, au sensibilizat publicul cu balada „Calm After The Storm“. Momentul simplu, acordurile chitarelor şi chimia dintre cei doi artişti au cucerit publicul, care a izbucnit în urale şi aplauze la sfârşitul prestaţiei.

Suedeza Sanna Nielsen a redat, prin versurile melodiei „Undo“, dramatismul unei relaţii de amor. Melodia de dragoste a impresionat publicul, care a aplauda-o în nenumărate rânduri pe parcursul interpretării.

Din nou vot geo-politic

Reprezentanţii României, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, s-au clasat pe poziţia a 12-a, obţinând un total de 72 de puncte pentru interpretarea piesei „Miracle“. Artiştii au mai reprezentat România în 2010, când, în finala care a avut loc la Oslo, au ocupat poziţia a treia, cu piesa „Playing With Fire“.

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.

La scurt timp după aflarea clasamanetului final, au fost dezvăluiţi şi concurenţii care au ocupat poziţia fruntaşă în fiecare dintre cele două semifinale. Astfel, reprezentanţii Olandei, care au ocupat locul secund în marea finală, au primit cele mai multe puncte în prima semifinală (150 de puncte), iar „femeia cu barbă“ a dominat cea de-a doua semifinală, cu 169 de puncte.

La ediţia din acest an a Eurovisionul au participat 37 de state, dintre care în finala de sâmbătă au concurat doar 26: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franţa, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveţia, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino şi Marea Britanie.

Paula Seling: „Am visat la un miracol. Poate nu a fost timpul lui“

Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision 2014 s-au clasat pe locul 12 din 37 de state participante, dar sunt mândri de evoluţia lor în concursul de la Copenhaga şi confirmă că vor continua colaborarea. În semifinală, artiştii români s-au clasat pe locul al doilea, după Conchita Wurst.

„Sunt foarte mândru de prestaţia noastră şi de felul în care ne-am prezentat. Am fost o echipă de profesionişti care au dat totul. Am visat să fim primii în această competiţie. Însă votul geopolitic şi-a facut de cap încă o dată şi a făcut «legea», în final. Totuşi platforma de expunere a fost foarte mare, ne-a revăzut o Europă întreagă, am fost apreciaţi şi personal voi folosi acest moment în avantajul nostru. Avem piese foarte bune pe care le vom lansa în perioada imediat următoare, iar duetul Paula Seling & Ovi are încă multe de spus pe plan muzical“, a declarat Ovi.

Sunt foarte mândru de prestaţia noastră şi de felul în care ne-am prezentat. Am fost o echipă de profesionişti care au dat totul. Am visat să fim primii în această competiţie. Însă votul geopolitic şi-a facut de cap încă o dată şi a făcut «legea», în final Ovidiu Cernăuţeanu

„Sunt fericită că am avut ocazia să cânt pentru România, pentru oameni cu vise frumoase, cu gânduri şi dorinţe înalte. Am visat la un miracol... poate nu a fost timpul lui. Am cântat cu tot sufletul, ne-am pregătit ca şi pentru un real campionat de muzică. Suntem fericiţi dacă voi aţi fost mândri de noi“, a completat Paula Seling.

Reprezentaţia României în finala Eurovision 2014: Paula Seling şi Ovi – „Miracle“


„Austria a câştigat pentru că a oferit un pachet complet“

Momentul artiştilor români a fost comentat de foşti participanţi şi de specialişti din muzica românească, care consideră că artiştii au avut o prestaţie foarte bună, iar România a obţinut un loc onorabil.

„Este din ce în ce mai greu să ajungi în finală şi în top 15. Noi suntem peste medie, în fiecare an. Puteam fi mai sus, dar a fost foarte bine, oricum“, a declarat Dan Manoliu, care a condus delegaţia României la mai multe ediţii ale concursului.

Dacă vorbim de celebra femeie cu barbă, putem spune că pe toţi îi oripila, dar toţi se buluceau la circ s-o vadă. Dar, lăsând la o parte acest element de «recuzită», pachetul Austriei a fost complet: a avut piesa, a avut voce, a avut show. De aceea a câştigat Dan Manoliu

Acesta spune că Austria a câştigat pentru că a oferit un pachet complet. „Din punct de vedere tehnic, consider că este una dintre cele mai puternice ediţii din ultimii ani. Totul a fost impecabil: show-urile, luminile, grafica. Acum, dacă vorbim de celebra femeie cu barbă, putem spune că pe toţi îi oripila, dar toţi se buluceau la circ s-o vadă. A fost clar un element de show, de scenă. Dar, lăsând la o parte acest element de «recuzită», pachetul Austriei a fost complet: a avut piesa, a avut voce, a avut show. De aceea a câştigat“, a declarat Dan Manoliu, fost coordonator al mai multor selecţii naţionale pentru Eurovision.

Reprezentanţia Austriei, câştigătoarea finalei Eurovision 2014: Conchita Wurst - „Rise Like a Phoenix“

 
Mihai Trăistariu, care a obţinut una dintre cele mai bune clasări la Eurovision (locul 4, în 2006) crede că Paula şi Ovi nu merită să fie criticaţi: „Avem prostul obicei să-i criticăm pe-ai noştri! Paula şi Ovi s-au prezentat excelent! Eu, personal, n-am ce să le reproşez. Bravo, România!“.

Că e vorba de o «femeie cu barbă» sau de un nene cu ovare, nici nu contează. Întâmplător, şi doar întâmplător (!), Europa a votat o piesă bună! Dana Dorian

„Vom primi locuri mai bune în momentul în care ne vom rezolva problemele din ţară. Este un joc politic, mai exact. Paula şi Ovi au cântat foarte bine, au fost la un nivel înalt atât în ceea ce priveşte spectacolul, cât şi prestaţia. Cred că anul viitor, dacă suntem mai anormali, vom câştiga şi noi publicul şi juriul“, a spus Nico, fostă participantă în 2009.

Înfăţişarea Conchitei, „un artificiu de imagine, pentru unii scabros, pentru alţii genial“

Dana Dorian, profesor de canto la Compania De Artisti „Dorian's Art“, crede că europenii au votat o piesă bună, deoarece le-a fost atrasă atenţia printr-un artificiu de marketing.

„Un artificiu de imagine, pentru unii scabros, pentru alţii genial, a făcut ca piesa Austriei să fie proptită, prin vot, de o Europă întreagă, pe primul loc în clasament. Dacă Conchita Cârnat (Wurst) s-ar fi prezentat sub numele de Tom Neuwirth sau n-ar fi avut inspiraţia să asorteze una bucată barbă la machiajul perfect cu gene false, mi-e teamă că Europa nu ar fi sesizat, nici pe departe cu acelaşi număr de voturi, calitatea incontestabilă a piesei şi interpretarea sa desăvârşită. Marketingul, atât de hulit cu această ocazie, s-a dovedit a fi o strategie perfect orchestrată pentru o promovare previzibilă. Tocmai ciudăţenia prezentării, asocierea unei feminităţi extraordinare cu o barbă deasă, bine ferchezuită, a făcut ca succesul piesei să fie răsunător. Că e vorba de o «femeie cu barbă» sau de un nene cu ovare, nici nu contează. Întâmplător, şi doar întâmplător (!), Europa a votat o piesă bună!“, a declarat Dana Dorian pentru „Adevărul“.

Marketingul, atât de hulit cu această ocazie, s-a dovedit a fi o strategie perfect orchestrată pentru o promovare previzibilă. Tocmai ciudăţenia prezentării, asocierea unei feminităţi extraordinare cu o barbă deasă, bine ferchezuită, a făcut ca succesul piesei să fie răsunător Dana Dorian

Marcel Pavel apreciază prestaţia muzicală a câştigătoarei, dar denunţă votul geo-politic. „Din punct de vedere al creaţiei a fost una dintre ediţiile relativ slabe, asta pentru că această parte de creaţie a cam dispărut. Domnul sau doamna cu barbă nu a cântat rău, se pare că se caută atipicul. Cât despre partea de jurizare mi se pare îndoielnică şi dezamăgitoare. De ce mai facem astfel de festivaluri dacă de fapt totul este o cumetrie ieftină?“, a comentat artistul, care a reprezentat România la Eurovision 2002, alături de Monica Anghel.

Conchita Wurst a câştigat cea de-a 59-a ediţie a competiţiei Eurovision FOTO Reuters

conchita wurst foto ebu

Cezar Ouatu a mizat pe Conchita. „Austria şi Conchita Wurst au avut o prestaţie extraordinară. Eu am zis din start că ea va câştiga. Nu sunt Nostradamus, dar cultura muzicală îmi permite să dau un pronostic. Iată că, totuşi, un personaj destul de discutat, cum am fost şi eu anul trecut, un predecesor al acestui fenomen cu o oarecare ambiguitate, atât din punct de vedere sexual, muzical (...) iată că, totuşi, muzica şi-a spus cuvântul şi a câştigat un personaj, din punct de vedere estetic la prima apariţie, controversat“, a declarat contratenorul pentru Mediafax.

Ce se ascunde în spatele bărbii

Câştigătorul concursului Eurovision 2014 este o prezenţă cel puţin excentrică, dacă nu şocantă. Fanii competiţiei sunt însă obişnuiţi cu apariţiile inedite. Dacă pe scenă Conchita Wurst este femeia cu barbă, în viaţa de zi cu zi este o persoană cât se poate de obişnuită.

Numele real al Conchitei este Tom Neuwirth (25 de ani), un fost decorator de vitrine care a devenit celebru în ţara natală în 2007, când a ajuns în finala talent-show-ului „Starmania“. A mai participat la selecţia austriacă pentru Eurovision în 2011, dar s-a clasat pe poziţia a doua.

Conchita Wurst - Tom Neuwirth FOTO t-online.de

Conchita Wurst FOTO t-online.de

Tom Neuwirth recunoaşte că are nevoie de ajutor pentru a deveni femeia cu barbă şi că pilozoitatea facială este creată, în bună parte, cu ajutorul unor creioane cosmetice. Totodată, el a mărturisit că se simte uşurat atunci când ajunge acasă şi renunţă la tocuri şi la perucă. Tom Neuwirth nu şi-a făcut operaţie de schimbare de sex.

„Eu nu vreau să fiu o femeie. Scopul meu este de a fi o regină (drag queen, travestit – n.r), dar, acasă, eu sunt un băiat foarte leneş“, a declarat Conchita pentru Reuters.

Eurovision: dacă eşti gay eşti OK

Pentru multă vreme, faptul că Eurovisionul are foarte mulţi fani gay a fost „scheletul din dulapul organizatorilor“. Astăzi, când lucrurile sunt tot mai corect politice pe an ce trece, asocierea competiţiei muzicale cu un public ce aparţine comunităţii gay nu mai e un secret. Iar reprezentanţii acestei comunităţi au fost prezenţi, pe scenă, la aproape toate ediţiile din ultimii ani.

Cea mai cunscută este Dana International, un transsexual din Israel, care a câştigat concursul în 1998, cu melodia „Diva“. 

În 2007, alţi doi travestiţi au evoluat pe scena concursului: Drama Queen din Danemrca şi Verka Serduchka, din Ucraina. Cel din urmă s-a clasat chiar pe podium, pe locul  al treilea, datorită lookului excentric şi piesei cu un puternic mesaj politic. El a interpretat melodia „Dancing Laşa Tumbai“(o expresie în limba mongolă), dar a pronunţat pe scenă Russia goodbye (la revedere, Rusia – n.r), subliniind, astfel, încă o dată, dorinţa Ucrainei de a se rupe de influenţa Rusiei. 


Citeşte mai multe despre concursul Eurovision 2014:

FOTO Ce se ascunde în spatele bărbii. Cine e Conchita Wurst şi cum arată în viaţa de zi cu zi

Pentru necunoscători, câştigătorul concursului Eurovision 2014 este o prezenţă cel puţin excentrică, dacă nu şocantă. Fanii competiţiei, însă, sunt obişnuiţi cu apariţiile inedite. Dacă pe scenă Conchita Wurst este femeia cu barbă, în viaţa de zi cu zi este o persoană cât se poate de obişnuită.

Eurovision 2014: Clasamentul final şi punctajele din semifinale. Cum au votat cele 37 de ţări participante

Conchita Wurst, reprezentanta Austriei şi denumită „femeia cu barbă“, a fost desemnată câştigătoarea Eurovision, care s-a desfăşurat sâmbătă seară la Copenhaga, Danemarca. Conform rezultatelor dezvăluite după încheierea competiţiei, România a avut al doilea cel mai mare punctaj din ultima semifinală, dar a terminat pe poziţia a 12-a. „Adevărul“ vă prezintă clasamentul din marea finală, dar şi rezultatele din cele două semifinale.

Eurovision 2014, între femeia cu barbă şi rusoaicele nucleare: Dacă aşa se validează Europa unită, mai bine lipsă

„Europa, cea care votează la Eurovision, a arătat că este tolerantă cu femeia cu barbă dar a huiduit ca pe stadion două păpuşi blonde venite din Rusia ca reacţie la politica imperială a lui Vladimir Putin. Şi-au găsit cetăţenii europeni cu cine să fie intoleranţi, cu două adolescente -  Nastya şi Masha -  care cântă şi dansează. Am zis Rusia? Să le fluierăm, zic!” scrie jurnalistul Liviu Iolu pe blogul său de pe adevarul.ro.

LGBT-vision. Preotul Tănăsescu: „Prin sexualitate s-au reuşit multe acolo unde dialogul clasic a eşuat”

„Alegerea Conchitei Wurst (Tom Neuwirth) drept câştigător al competiţiei nu este decât un rezultat firesc al revoluţiei sexuale, pe care Europa a intensificat-o în ultima vreme, inclusiv la nivelul Parlamentului European. Aşadar, era de aşteptat”, scrie preotul Eugen Tănăsescu pe blogul său de pe adevarul.ro.

Conchita Wurst, după ce a câştigat Eurovision 2014: „Concursul înseamnă toleranţă, societatea vrea să evolueze. Suntem o familie, suntem un întreg“

Cu lacrimi în ochi şi emoţie, Conchita Wurst (Tom Neuwirth), travestitul reprezentant al Austriei care a câştigat în finala Eurovision Song Contest cu piesa „Rise Like A Phoenix“, a recunoscut că nu se aştepta la acest rezultat. Conchita Wurst spune că voturile numeroase ]n favoarea sa denotă o schimbare de mentalitate.

Paula Seling, după ce a cântat pe scena Eurovision: „Am dat toată pasiunea de care sunt în stare, pentru toţi românii. Vă mulţumim pentru susţinere”

Reprezentanţii României la Eurovision, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, au declarat, imediat după ce au cântat pe scena de la Copenhaga, că au „dat toată pasiunea lor pentru români”. Ţara noastră s-a clasat pe locul al 12-lea, marea căştigătoare fiind reprezentanta Austriei, Conchita Wurst.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite