Ed Sheeran a obţinut peste 900.000 de lire sterline după procesul pentru drepturile de autor ale hitului „Shape of You“ VIDEO

Ed Sheeran a obţinut peste 900.000 de lire sterline după procesul pentru drepturile de autor ale hitului „Shape of You“ VIDEO

FOTO: Getty Images

Starul pop britanic Ed Sheeran şi compozitorii săi au primit peste 900.000 de lire sterline în cheltuieli de judecată, după ce au câştigat procesul de drepturi de autor pentru hitul Shape of You, transmite The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, la un proces din martie, cântăreţul şi compozitorii săi, John McDaid, de la Snow Patrol, şi producătorul Steven McCutcheon, s-au confruntat cu acuzaţii că piesa lor a copiat o melodie din 2015 a lui Sami Chokri şi Ross O'Donoghue.
 

 
Cu toate acestea, judecătorul Zacaroli a concluzionat că Sheeran nu a copiat „în mod deliberat" sau „inconştient o parte din cântec.
 
Sheeran, coautorii săi şi companiile lor muzicale au lansat iniţial proceduri judiciare în mai 2018, cerând înaltei curţi să declare că nu au încălcat drepturile de autor ale lui Chokri şi O’Donoghue.
 
Două luni mai târziu, Chokri – un artist care cântă sub numele de Sami Switch – şi O’Donoghue şi-au emis propria cerere pentru „încălcarea drepturilor de autor, daune şi un cont de profit în legătură cu presupusa încălcare”.
 
Perechea a susţinut că o parte din Shape Of You era „surprinzător de asemănătoare” cu o parte  din propria lor piesă.
 
Dar în hotărârea sa, Zacaroli a concluzionat că „dl Sheeran nu auzise Oh Why şi, în orice caz, nu a copiat în mod deliberat fraza „oh I” din cârligul „oh why””.
 
El a respins cererea şi a acordat o declaraţie lui Sheeran şi colegilor săi compozitori că nu au încălcat drepturile de autor în Oh Why.
 
După hotărâre, avocaţii lui Chokri şi O’Donoghue au spus că Sheeran şi ceilalţi reclamanţi ar trebui să-şi plătească propriile cheltuieli de judecată, susţinând că nu au furnizat documente.
 
Cu toate acestea, într-o hotărâre de marţi, Zacaroli a spus că grupul compozitorilor mai puţin cunoscuţi ar trebui să plătească cheltuielile de judecată, ordonând o plată intermediară de 916.200 de lire sterline.
 
Se aşteaptă o altă audiere pentru evaluarea şi finalizarea sumelor.
 
„Consider că este oportun ca succesul reclamanţilor să se reflecte într-o ordonanţă ca cheltuielile lor să fie plătite de către pârâţi, fără reducere, cu excepţia celei care se face ca parte a procesului de evaluare detaliată”, a spus Zacaroli.
 
Judecătorul a respins argumentele potrivit cărora inculpaţii şi-ar fi schimbat modul de abordare a cauzei dacă ar fi fost furnizate mai devreme unele documente şi explicaţii despre modul în care a fost scris Shape of You.
 
În timpul procesului de 11 zile din martie, Sheeran a negat că „împrumută” idei de la compozitori necunoscuţi fără a le recunoaşte şi a insistat că „a încercat întotdeauna să fie complet corect” în creditarea persoanelor care au contribuit la albumele sale.
 
Într-un mesaj video după hotărârea din aprilie, Sheeran a spus: „Pretenţii ca aceasta sunt mult prea comune acum şi au devenit o cultură în care se face o revendicare cu ideea că o înţelegere va fi mai ieftină decât să o duci în instanţă, chiar dacă există nu este o bază pentru afirmaţie şi este cu adevărat dăunător pentru industria compoziţiei de cântece.
 
„Procesele nu sunt o experienţă plăcută şi sper că prin această hotărâre înseamnă că pe viitor pot fi evitate pretenţii fără temei de acest fel. Acest lucru chiar trebuie să se termine.”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările