De ce purtau cântăreţii de la Abba haine ciudate în anii de glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costumele multicolore, cu decupaje şi sclipici, nu aveau doar rolul de a-i diferenţia pe artişti, ci şi de a-i scuti de taxe, dacă erau suficient de excentrice pentru a nu putea fi purtate pe stradă.


Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus şi Benny Andersson au rămas emblemele anilor '70 şi '80 atât pentru hiturile pop, cât şi pentru stilul vestimentar atipic. Însă mai presus de modă, ori de nevoia de a ieşi din mulţime, cântăreţii preferau ţinutele bizare şi, uneori, hilare, din motive financiare. În lucrarea „Abba: The Official Photo Book“, lansată pentru a aniversa 40 de ani de când trupa a câştigat concursul Eurovision, cu piesa „Waterloo“, Björn Ulvaeus scrie că opţiunile vestimentare ale artiştilor suedezi se bazau pe legile locale, potrivit cărora dacă hainele erau suficient de excentrice pentru a nu putea fi purtate pe stradă, "proprietarii" erau scutiţi de taxe.

„Să fiu sincer, arătam foarte caraghios la vremea respectivă. Nimeni nu era îmbrăcat mai prost pe scenă decât eram noi“, recunoaşte compozitorul şi producătorul, citat de cotidianul „The Guardian“.

În 2007, Ulvaeus a fost acuzat pe nedrept că nu a plătit taxele suedeze, în valoare de 7,9 milioane de lire (9,6 milioane de euro), pentru perioada 1999-2005, şi a continuat să facă apel cu succes împotriva deciziei. 

În cartea menţionată, artiştii, care s-ar putea reuni pentru a marca patru decenii de la debut, îşi prezintă istoria în imagini, de la succesul profesional, la poveştile de dragoste.

La 16 ani şi după o decepţie amoroasă, Agnetha a compus „Jag Var Så Kär“ (I Was So In Love), piesa ce a surclasat trupa Beatles, în topurile muzicale. „M-am îndrăgostit cum am auzit piesa Agnethei la radio. M-a atras teribil vocea aia“, a recunoscut Bjorn. Cei doi s-au întâlnit în mai 1968, când ea avea 18 ani, iar el, 23. Dragostea lor s-a oficializat pe 6 iulie 1971, iar primul copil a venit doi ani mai târziu, în februarie. Deşi în '77 au mai avut un băieţel, despărţirea s-a produs în 1980, iar momentul l-a inspirat pe cântăreţ să compună unul dintre hiturile momentului, „The Winner Takes It All“.

Benny şi Frida s-au cunoscut în februarie 1969, la finala Eurovision din Suedia. „Mi se părea că era sexi cu totul. Era încântător, dar ne-a luat ceva timp până când dragostea a înflorit“, a zis artista. În august, îndrăgostiţi s-au logodit şi au trăit împreună, pentru ca abia în '78, în anul de glorie al formaţiei, să-şi unească destinele. Mariajul a durat doar trei ani, iar despărţirea s-a reflectat în muzica Abba, ce a devenit mai profundă, cu versuri mai triste.

Cu toate că s-a destrămat în 1982, formaţia a rămas o emblemă în istoria muzicală, pentru milioane de albume vândute datorită hiturilor precum „Mamma Mia“, „Happy New Year“ şi „Take A Chance On Me“. 

Anul trecut, fanii au putut rememora anii glorioşi, vizitând muzeul Abba, din Suedia, unde au fost expuse CD-uri, costume şi fotografiile de arhivă ale trupei legendare.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite