De ce a eşuat România la Eurovision: doar opt ţări ne-au dat puncte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin
Goia, solistul trupei Voltaj, a vrut să aducă mesajul piesei „De la capăt“ în atenţia tuturor FOTO TVR 1
Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a vrut să aducă mesajul piesei „De la capăt“ în atenţia tuturor FOTO TVR 1

Trupa Voltaj a obţinut doar 35 de puncte în finala Eurovision 2015 şi a clasat România pe locul 15, mesajul piesei nefiind suficient de convingător pentru a determina mai multe ţări să acorde puncte.

Eurovision 2015 finala. Måns Zelmerlöw: „Nu am auzit prima dată când au anunţat că eu sunt câştigătorul“

Suedia a câştigat concursul Eurovision 2015 graţie punctajului de 365 de puncte obţinut de Måns Zelmerlöw cu piesa „Heroes“. Deşi lupta a fost strânsă în timpul anunţării punctajelor oferite de cele 40 de ţări care au concurat în acest an, Rusia s-a clasat pe locul al doilea, piesa „A Milion Voices“ cântată de Polina Gagarina obţinând 303 puncte. Podiumul a fost completat de Italia, datorită grupului Il Volo şi piesei „Grande Amore“, care a acumulat 292 de puncte.

„Sunt extrem de fericit şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat. Toţi suntem eroi, indiferent de cine suntem, în ce credem şi pe cine iubim. Toţi suntem eroi! Nu am auzit prima dată când au anunţat că eu sunt câştigătorul, chiar credeam că Rusia sau Italia va câştiga“, a declarat suedezul Måns Zelmerlöw imediat ce a fost declarat câştigător.

Suedia Eurovision 2015: suspiciuni de plagiat

Cu toate acestea, piesa „Heroes“ ridică suspiciuni de plagiat privind compoziţia şi conceptul grafic folosit în show. Astfel, între piesa „Heroes“ şi cântecul „Lovers on the sun“, al lui David Guetta, există o serie de asemănări, în timp ce omuleţul digital cu care Måns interacţiona pare să fie inspirat din clipul „The Alchemy of Light“. „Recunoaştem că am fost inspiraţi de munca altora, dar refuzăm să admitem că e un plagiat. Oricum, nu avem timp pentru asta“, a declarat Christer Björkman, şeful delegaţiei suedeze SVT la Eurovision.

image

Måns Zelmerlöwa primit trofeul de la Conchita Wurst, câştigătoarea de anul trecut, după care şi-a delectat fanii cu mai multe salturi acrobatice FOTO AP

image

FOTO AP

Eurovision 2015. Voltaj, buni în semifinală

Reprezentanţii României, trupa Voltaj, s-au clasat pe poziţia a 15-a, piesa „De la capăt/ All over again“ obţinând 35 de puncte. Punctajul obţinut de piesa „De la capăt“ a trupei Voltaj a fost acumulat prin voturile pe care reprezentanţii României le-au primit din partea Moldovei (12 puncte), Spaniei (5 puncte), Belgiei (5 puncte), Israelului (5 puncte), Portugaliei (4 puncte), Danemarcei (2 puncte), Ciprului (1 punct), respectiv Ungariei (1 punct).

image

TVR 1, lider în topul audienţelor

1 milion de telespectatori pe minut au urmărit concursul Eurovision, la TVR 1. În timp ce a cântat Voltaj (23:40 - 23:44), audienţa a urcat la 1,18 milioane de privitori, potrivit paginademedia.ro

Pe de altă parte, la scurt timp după aflarea câştigătorului Eurovision 2015, au fost dezvăluiţi şi concurenţii care au ocupat poziţia fruntaşă în fiecare dintre cele două semifinale Eurovision 2015. Astfel, reprezentanta Rusiei, care au ocupat locul secund în marea finală Eurovision 2015, a primit cele mai multe puncte în prima semifinală (182 de puncte), iar Suedia a dominat cea de-a doua semifinală, cu 217 puncte. Voltaj  a obţinut 89 de puncte în prima semifinală, clasându-se pe locul al cincilea, iar în marea finală au ocupat poziţia a 15-a, cu 35 de puncte.

Eurovision 2015 Voltaj. „Am mai trăit un an frumos şi mergem înainte“

„Este o onoare pentru noi că am reprezentat România la Eurovision 2015. (...) Sigur, mereu este loc de mai bine, dar locul 15 din 40 de ţări participante, cu piese puternice şi show-uri spectaculoase, este unul cu care ne putem întoarce acasă optimişti. Ne pare foarte rău că nu am putut să aducem mai multă bucurie românilor, dar ne bucurăm că am făcut cunoscută campania noastră (n.r. - «De la capăt») şi mergem mai departe. Am venit cu un alt gând, de a fi mult mai sus decât am reuşit, dar nu ne demoralizăm şi nu ne oprim“, a declarată Călin Goia, solistul Voltaj, după terminarea concursului de la Viena.

La rândul său, Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision 2015, a subliniat că rezultatul finalei din acest an a fost unul predictibil: „Ceea ce cântă Måns (n.r. - Måns Zelmerlöw, câştigătorul Eurovision 2015) se aude la toate radiourile din Europa. Ne aşteptam cumva“. „Călin a cântat foarte bine. Este clar că este un concurs pentru un anume tip de muzică. Este frumos ce s-a întâmplat, am mai trăit un an frumos şi mergem înainte“, a mai spus ea.

Eurovision 2015. „Show-ul Voltaj n-a fost show“

Mihai Trăistariu, cântăreţ care a obţinut una dintre cele mai bune clasări ale României la Eurovision (locul 4, în 2006, cu piesa „Tornero“), a spus că Voltaj a cântat „impecabil“ în finala Eurovision 2015, doar că show-ul pus în scenă nu „a luat ochii“. „În privinţa României, nu am ce să le reproşez, au cântat impecabil, fără greşeală, dar nu asta contează la Eurovision. Contează să iei ochii. Piesa în limba română nu m-a încântat. Au tot spus de mesaj, dar mesajul pentru cine era? Că votau tot românii din diaspora, nu cei din ţară. Show-ul nu mi s-a părut show“, a declarat Mihai Trăistariu pentru Mediafax. Contratenorul Cezar Ouatu, care a reprezentat România în 2013, cu melodia „It’s My Life“, clasându-se pe locul al 13-lea, a completat: „Mesajul Voltaj mi-a plăcut foarte mult, dar se pare că în reţeta Eurovision nu a funcţionat. S-a mers foarte mult pe show (...) Nu este un rezultat foarte satisfăcător, dar a fost nivelul foarte bun. Au fost piese scrise de muzicieni pe bune“. „Eu aş fi văzut Italia pe primul loc“, a mai spus el.

Eurovision 2015. Voturile din România au prins podiumul

Câştigătorul Eurovision 2015, suedezul Måns Zelmerlöw, a fost desemnat nu doar de milioane de telespectatori, ci şi de profesionişti din industria muzicală. Astfel, în fiecare dintre cele 40 de ţări participante la ediţia din acest an a concursului cântecului european, telespectatorii şi un juriu au decis, în proporţie de 50%, câştigătorul.  

România, prin votul juriului şi al telespectatorilor, şi-a împărţit punctele după cum urmează: Italia (12 puncte), Rusia (10 puncte), Suedia (8 puncte), Belgia (7 puncte), Norvegia (6 puncte), Letonia (5 puncte), Ungaria (4 puncte), Azerbaidjan (3 puncte), Australia (2 puncte) şi Israel (1 punct). Juriul României a fost format din compozitorul Viorel Gavrilă, producătorul Mihai Pocorschi, cântăreţul şi compozitorul Ovi Jacobsen, cel care alături de Paula Seling a reprezentat de două ori România la Eurovision - în 2010, când au obţinut locul 3 cu piesa „Playing With Fire“, şi în 2014, când s-au clasat pe poziţia 12 cu „Miracle“ -, managerul şi impresarul artistic Anca Lupeş şi regizorul muzical Alexandra Cepraga.

Dacă Viorel Gavrilă şi Mihai Pocorschi au căzut de acord că Rusia merită 12 puncte, Ovi şi Alexandra Cepraga au votat Norvegia, care, însă, s-a clasat pe locul opt. Votul lui Ovi se poate explica şi prin faptul că acesta şi-a clădit o carieră în Norvegia, unde a emigrat în 1995. Gavrilă şi Pocorschi au considerat că Norvegia merită 10 puncte, Lupeş şi Cepraga au plasat Rusia pe locul doi, iar Ovi a mizat pe Suedia. În ceea ce priveşte podiumul, acesta a fost completat, cel puţin în viziunea a patru dintre membrii juriului, Gavrilă, Pocorschi, Ovi şi Lupeş, de Belgia, cu piesa „Rhythm Inside“, a lui Loïc Nottet. Toţi membrii juriului au plasat pe ultimul loc, respectiv 26, Albania.

În preferinţele telespectatorilor români s-a aflat Italia. Conform televotingului, românii au acordat 10 puncte Letoniei, respectiv 8 puncte Israelului. La polul opus, cel mai slab punctaj obţinut prin televoting l-a avut Lituania, reprezentată de Monika Linkytė & Vaidas Baumila, cu piesa „This time“, care s-au clasat pe locul 18. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite