Contestaţie după semifinala Eurovision din Salina Turda: unul dintre finalişti, acuzat că a folosit în piesă fragmente din „Balada“ lui Ciprian Porumbescu VIDEO

Contestaţie după semifinala Eurovision din Salina Turda: unul dintre finalişti, acuzat că a folosit în piesă fragmente din „Balada“ lui Ciprian Porumbescu VIDEO

Tiri s-a calificat în finala Eurovision România 2018, însă este acuzat că a încălcat regulamentul FOTO TVR

Unul dintre concurenţii Eurovision România 2018 a depus contestaţie după cea de-a patra semifinală a competiţiei, acuzându-l pe finalistul ales în urma show-ului din Salina Turda că a încălcat regulamentul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liviu Sorescu, solistul trupei Lion’s Roar, care s-a clasat pe locul cinci în semifinala Eurovision România 2018 din Salina Turda, susţine că regulamentul competiţiei a fost încălcat de Tiri, unul dintre cei trei finalişti aleşi duminică. Prin urmare, Sorescu a depus contestaţie, scrie agoramedia.ro.
 
Piesa „Deşert de sentimente“, care l-a plasat pe Tiri pe locul doi în preferinţele juriului, cu 43 de puncte, conţine fragmente din „Balada“ lui Ciprian Porumbescu. Acest lucru a fost  remarcat de membrii juriului şi a fost confirmat de cântăreţ. 
 
„A fost foarte plăcut să ascultăm puţin din Balada lui Ciprian Porumbescu“, a comentat Ilinca Băcilă, unul dintre membrii juriului Eurovision România 2018, la finalul prestaţiei lui Tiri, care a replicat: „O idee!“. Şi prezentatorul show-ului, Cezar Ouatu, a remarcat amprenta lui Porumbescu: „L-am ascultat puţin şi pe Ciprian Porumbescu, de ce nu?“
 
Solistul care a depus contestaţie a invocat punctul 2.7 din Regulamentul Eurovision România, potrivit căruia:„Participanţii la concurs îşi asumă condiţia obligatorie şi eliminatorie ca piesa muzicală (muzică şi/sau text) să fie originală, să nu afecteze drepturi deţinute de terţi, să nu fi fost editată pe niciun suport audio sau video şi să nu fi fost difuzată pe niciun canal de radio, televiziune sau Internet sau adusă la cunoştinţa publicului în orice mod, integral sau secvenţial, până la data de 1 septembrie 2017“.
 
   
 
De asemenea, în acelaşi regulament se mai precizează faptul că „în cazul în care, în orice fază a concursului, vor fi depuse dovezi de către orice terţ cu privire la încălcarea de către o piesă a condiţiei obligatorii şi eliminatorii de mai sus, respectiva piesă va fi descalificată de către organizatori“. În plus, „analizarea dovezilor (inclusiv acuzaţiilor de plagiat) se va face de către o comisie nominalizată de către SRTv, în calitate de organizator“ dar şi că „decizia finală aparţine exclusiv SRTv“. 
 
Liviu Sorescu a subliniat că nu a depus contestaţie în încercarea de a se califica în locul lui Tiri, acest lucru nefiind posibil deoarece, în eventualitatea în care se dovedeşte că finalistul a încălcat regulamentul şi ar fi descalificat, următoarea clasată ar fi Nicoleta Ţicală, care după semifinala din Turda a ieşit pe locul patru, cu piesa „Una Oportunidad“, care a primit 40 de puncte. Lion’s Roar s-a clasat pe locul cinci în a patra semifinală, melodia „Rekindle The Flame“ având 29 de puncte. 
 
„În cazul în care Tiri este descalificat, noi oricum nu ne calificăm, ci s-ar califica Nicoleta Ţicală. Aici nu discutăm la emoţie sau la sentiment... Discutăm la modul la care discută un legiuitor, pe regulament: conţine altă operă sau nu? Conţine. Punct!“, a declarat Liviu Sorescu pentru agoramedia.ro.
 
 
 
Aşadar, penultimii câştigători se alătură celorlalţi finalişti Eurovision România 2018 – Alexia & Matei, Eduard Santha şi Echoes (aleşi la Focşani), Jukebox şi Bella Santiago, Rafael & Friends şi Mihai Trăistariu (aleşi la Timişoara), Erminio Sinni & Titziana Camelin, Xandra şi Vyros (aleşi la Craiova).
 
Ultima semifinală a Selecţiei Naţionale va avea loc la Sighişoara duminica viitoare, urmând ca marea finală Eurovision 2018 să se desfăşoare pe 25 februarie la Sala Polivalentă din Bucureşti. 
  
 

 

citeste totul despre: