VIDEO Connect-R şi Rimaru la Adevărul Live: „Azi eşti erou dacă faci rap în România“

Rapul în România cu Connect-R şi Rimaru 

Foşti colegi în trupa RACLA, cei doi rapperi s-au reîntâlnit în studioul Adevărul LIVE pentru a discuta despre prima lor dragoste: muzica rap. Connect-R a declarat că nu este exclus să mai aibă colaborări cu artiştii din cultura hip-hop, însă muzica pe care o interpretează în prezent îi aduce un public numeros şi o remuneraţie pe măsură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vă prezentăm principalele declaraţii:

 

„Rap-ul va rămâne prima mea dragoste şi voi rămâne întotdeauna vulnerabil în faţa lui“, a spus Connect-R, întrebat despre o posibilă nouă colaborare cu Rimaru. 

 

„În hip-hop trebuie să transmiţi exact ceea ce trăieşti“, a zis Connect-R. „La sfârşitul zilei, te gândeşti ce ai făcut, pentru cine ai făcut. Din primul moment în care ai vândut un vinil, nu mai eşti underground, iar dacă doreşti să ajungi la o audienţă mai mare, ăsta trebuie să fie scopul“, a completat Rimaru. „Trebuie să te laşi purtat de ceea ce simţi şi ceea ce trăieşti“, spune Connect-R, amintindu-şi de vorbele lui Dan Puric: prima etapă de creaţie este dragostea, a doua - pentru bani, iar a treia - spre desăvârşire. Connect-R recunoaşte că se află la a doua etapă. 

 

    

Întrebat dacă se gândeşte să colaboreze cu artiştii rap din ţară, Connect-R spune că această perspectivă e posibilă dacă va găsi un rapper talentat. „Dragonu' e bun, dar în România nu este un raport foarte clar pentru valoarea unui artist rap, priviţi cine a câştigat Românii au talent“, s-a referit el la Adrian Ţuţu. „Regret că n-am făcut o piesă rap cu Vexxatu' Vexx, dar punându-mă în locul lui, n-aş face o piesă cu Connect-R de acum, asocierea i-ar dăuna“, a zis el, gândindu-se că  a devenit un artist mai comercial, spre deosebire de colegul său din underground. 

 

Referitor la ascultătorii de rap de acum , comparativ cu cei din '90, Connect-R crede că publicul s-a schimbat în rău. „S-a simplificat totul, tehnic vorbind. Azi nu mai e acelaşi grad de dificultate, e foarte superficial totul“, a analizat el. „Încearcă să fie mesajul cât mai diluat, să se reproducă o reţetă, pentru radio“, a subliniat şi Rimaru.

 

Deşi ştie că oamenii regretă perioada în care cânta rap, Connect-R gândeşte pragmatic. „Eşti erou dacă faci rap în România“, a zis el, referindu-se la faptul că vânzările pieselor rap sunt destul de scăzute. "Astea (piesele rap - n. r.) sunt lucruri care se fac din pasiune, nu pentru bani", a explicat Rimaru.

 

Întrebat dacă îi place să cânte în aer liber sau într-un spaţiu închis, în club, Connect-R este convins. „Prefer concertele în aer liber, am dus şi o perioadă grea în care patronul de cluburi te punea să cânţi la 3.00 dimineaţa, ca să facă vânzare. În aer liber ai o altă comunicare, poţi să faci şi stand-up“, a zis artistul care-şi va lansa o şcoală de street-dance, 1st Class. 

 

„Eu nu intru pe site-uri de hip-hop, cum nu mă uit la Capatos, pentru că mă enervez şi-mi stric sufletul. Câţiva ascultă melodia, dar toţi comentează. De să înghit mizerii? Am vorbit cu DOC, Norzeatic şi pe nimeni nu mai interesează părerile celor care intră pe forumuri să mănânce artişti“, a zis Rimaru cu privire la platformele online dedicate acestei comunităţi de nişă. „Să ştii că în muzica mainstream nu există problema asta, lumea te iubeşte, e o familie închegată“, a explicat Connect-R.

 

Întrebat care e prioritatea sa în acest moment, Connect-R a zis că nu muzica se află pe primul loc, ci viaţa personală şi desăvârşirea sa ca persoană.


Cei doi invitaţi consideră că principalele probleme ale rap-ului de azi sunt incultura, discriminările rasiale şi asocierea artiştilor cu consumul de droguri şi alcool. 

 

Foarte multe voci din industria muzicală spun despre cei doi că au cele mai bune flow-uri dintre toţi cântăreţii de rap. Astăzi, Connect-R mai produce piese underground foarte rar, şi doar ca hobby, optând pentru o abordare muzicală mainstream, în timp ce Călin Ionescu (a.k.a. Rimaru), apare destul de rar în peisajul muzical.

De la colaborarea din trupa Racla, cei doi au ales căi diferite, Connect-R devenind un star al muzicii româneşti, cu difuzări la toate radiourile comerciale şi cu prezenţe în topurile muzicale din România şi nu numai, în timp ce Rimaru a rămas în underground. Călin nu a mai scos materiale proprii, ci doar colaborări cu diverşi rapperi, şi e prezent la concertele de gen foarte rar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: