FOTO VIDEO Roger Waters la finalul show-ului „The Wall“ de la Bucureşti: „Acest concert a însemnat enorm pentru mine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roger Waters a susţinut în România cel mai aşteptat concert. FOTO Eduard Enea/Adevărul
Roger Waters a susţinut în România cel mai aşteptat concert. FOTO Eduard Enea/Adevărul

Cel mai aşteptat concert al anului s-a desfăşurat în seara de 28 august. Roger Waters a reprodus pentru publicul din România show-ul impresionant „The Wall“. Piaţa Constituţiei a găzduit peste 50.000 de fani, iar „Adevărul“ a transmis în direct derularea evenimentului.

Considerat una dintre cele mai extravagante şi costisitoare producţii actuale, „Zidul“ lui Waters le-a oferit spectatorilor o experienţă concertistică unică: show-ul este combinaţia perfectă de muzică live, proiecţii impresionante, efecte vizuale uimitoare şi decoruri grandioase, toate reunite într-o construcţie colosală, concepută sub forma celebrului zid.

Spectacolul reia povestea lui Pink, personajul principal al albumului omonim, iar întreaga punere în scenă se bucură astăzi de avantajele tehnologiei, oferindu-le fanilor nu doar un simplu concert, ci o producţie multi-dimensională fabuloasă.

Vă prezentăm cele mai importante momente ale show-ului din Piaţa Constituţiei.

Roger Waters a ajuns pe aeroportul Băneasa în jurul orei 15.00, cu un avion privat, de unde a plecat la o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Roger Waters pe Aeroportul din Bucureşti FOTO Adevărul

Roger Waters la aeroport FOTO Adevarul

Cei doi au dărâmat, simbolic, zidul ce înconjoară Casa Poporului, în aplauzele fanilor extaziaţi să-l vadă în carne şi oase pe marele Roger Waters.

În pauza concertului se va întâlni, în culise, şi cu militari români care au fost răniţi în Irak şi Afganistan.

La poarta dinspre Calea 13 septembrie sunt cam 200 de oameni care aşteaptă să intre la concertul lui Roger Waters. Foarte mulţi tineri care vor asista la concert poartă tricouri cu formaţia „Pink Floyd“.

Sute de oameni s-au adunat în jurul gurilor de metrou de la Izvor, în aşteptarea prietenilor. Mulţimea este diversificată: adolescenţi în skinny jeans, tinere glam-rock şi bărbaţi trecuţi de 40 de ani împart aceeaşi bordură. 

Mirosul de tutun pluteşte în aer şi, din când în când, murmurul oamenilor este întrerupt de sunetul dozelor de bere desfăcute. 

În jurul orei 17.10 s-au deschis porţile şi primii spectatori au fost lăsaţi să intre. Câteva zeci de tineri au început să alerge şi să strige de bucurie.

Scena din Piaţa Constituţiei, la ora 15.00 FOTO Raluca Moisă

concert roger waters foto raluca moisa/adevarul

Oamenii se pregătesc să intre la concertul lui Roger Waters.

roger waters concert foto monika krajnik

Voi ce distanţă aţi fi dispuşi să străbateţi pentru acest concert? La concertul lui Roger Waters doi tineri au venit tocmai de la Cluj. Ei vor să vadă „ză Wall“ şi susţin că a fost visul lor să-l vadă în original, dar cum norocul n-a fost de partea lor se bucură că au ajuns la acesta.

Cu o oră jumătate înainte de începerea spectacolului, în Piaţa Constituţiei se strânseseră deja în jur de 30.000 de oameni din toate colţurile ţării şi chiar de peste graniţe. Printre ei s-au numărat fani care au fost şi la concertul din Budapesta, iar miercuri seara au venit, din nou, să-şi vadă idolul. 

„Nu am reuşit să descopăr experienţa «The Wall» la nicio altă formaţie. Este ceva unic şi irepetabil“, a afirmat unul dintre spectatori. „În vremea în care am descoperit «The Wall», la 15-16 ani, mă regăseam într-o perioadă mai proastă şi mă identificam cu melodia «Another Brick In The Wall»“, a continuat acesta. El a fost unul dintre spectatorii care au intrat în direct la Adevărul LIVE înainte de începerea concertului. 

Cred că o să fie un show incendiar, multă mişcare pe scenă, avioane în aer. Am văzut că Roger Waters şi-a adus o întreagă escadrilă“, a spus un alt spectator la Adevărul LIVE. „Este un spectacol complet, o să fie ceva deosebit. O să rivalizeze cu cel de la AC/DC“, a completat acesta.

Transmisie din Piaţa Constituţiei, înaintea deschiderii concertului ROGER WATERS

Concertul Roger Waters - „The Wall“, în direct din Piaţa Consituţiei

Colegul nostru Vlad Andriescu a vorbit şi cu o familie venită la concertul lui Roger Waters tocmai din Iaşi. Ei şi-au adus şi copilul la concert, un copil îndrăgostit de trupa Pink Floyd şi de fenomenul pe care Roger Waters l-a reprodus în Bucureşti. „Mă aştept să fie foarte mişto, îl aştept pe Roger Waters. [...] Eu cred că sunt nişte legende vii care au revoluţionat lumea rock-ului şi i-au dat o nouă dimensiune“, a afirmat acesta într-o intervenţie la Adevărul Live.

Dacă vă întrebaţi cum arată „Zidul“ după un alt zid, avem de pe Instagram o poză foarte interesantă (autor: constantinb). Şi la concertul lui Roger Waters au fost şi vedete. Ducu Bertzi a fost alături de soţie, el s-a alăturat celorlalţi spectatori care aşteaptau nerăbdători începerea concertului.

image

Cu o oră înainte de concert, Piaţa Unirii gemea de lume. Erau tineri cu ochelari de hipster, erau tinere care se ascundeau de vânt şi de o eventuală ploaie sub hanorace, dar printre aceştia se întrevedeau şi doamne cochete şi domni cu barba sură. Toţi aceştia au venit pentru un singur om, pentru un singur eveniment: concertul lui Roger Waters.

În ciuda unei atmosfere frumoase, a fost prezentă şi o mai veche îndeletnicire a unor români: bişniţa. La concertul lui Roger Waters, fanii, amatorii sau nostalgicii care n-au mai prins bilet şi l-au putut procura de la intrarea din Piaţa Constituţiei. Preţurile au costat cu 20-30 de lei mai mult decât cele oficiale, puse în vânzare până acum. Colega noastră Iulia Roşu susţine că doamne trecute de vârsta a doua erau gata să-i întrebe pe doritori: „Vreţi un bilet?“

Pe lângă oamenii care vindeau bilete, mai erau şi cei care voiau să asiste la concert, dar nu aveau unul. S-au echipat rapid cu cartoane pe care şi-au scris dorinţa: „Cumpăr bilet Gazon B“.

Concert Roger Waters

Cristian Tudor Popescu, fost editorialist „Adevărul“, a venit la concert. El a călătorit cu metroul şi a coborât la Piaţa Unirii. Pe umeri i se odihnea o pelerină neagră contra ploii, semn că ziaristul a fost de găsit în alături de alţi 50.000 de români la concertul lui Roger Waters. Colegii noştri i-au mai zărit prin mulţime pe Virgil Ianţu, Florin Iaru, blogger „Adevărul“, şi pe Leonard Orban.

Înainte ca Roger Waters să îşi facă apariţia pe scenă, am avut o întrebare pentru voi: recunoaşteţi albumele din imaginea de mai jos?

image

Atmosfera de la concert a fost una relaxată, unii oameni au venit direct de la muncă, îşi cumpără hot dog şi se relaxează prin locurile pe care le mai găsesc libere. Spre deosebire de concertul lui Lady Gaga, aici sunt mai mulţi oameni maturi, nu predomină tinerii teribilişti. Aproape de ora de începere a concertului, la Golden Ring, la Gazon A şi Gazon B, nu mai e loc să arunci un ac. 

Concert Roger Waters FOTO Facebook

Câţiva oameni s-au aşezat la Golden Ring cât se poate de confortabil, în faţa scenei. Au fost repeziţi imediat de un bărbat care a ţipat la ei: „Aici nu se stă pe jos! Dacă vreţi scaune, duceţi-vă la Diamond“. Sunt oameni care au venit cu 2-3 ore înainte de concert pentru a-l vedea pe Roger Waters. Au început să fie agitaţi, iritaţi acum şi încep să se înghesuie către scenă. Colega noastră Iulia Roşu ne-a spus că toată lumea a vrut să fie cu câţiva centimetri mai aproape de celălalt membru legendar al „Pink Floyd“.

Au fost oameni care au ales să stea pe acoperişul blocurilor din jur. Ei fie au fost norocoşii care s-au descurcat fără bilet să vadă concertul lui Roger Waters, fie au fost cei care măcar au auzit foarte bine melodiile pe care fostul component al „Pink Floyd“ le-a avut de interpretat în faţa românilor.

image

FOTO Caroline Scahlly

Concert Roger Waters FOTO Marius Tianu

FOTO Marius Tianu

Roger Waters şi-a facut apariţia pe scenă cu o întârziere de jumătate de oră. El promitea că va fi punctual, dar cel mai probabil a aşteptat să se mai întunece, jocurile de lumini pentru care show-ul „The Wall“ e celebru nu se poate face, totuşi, pe lumină.

La începutul concertului, pe ecran au fost proiectate diverse măşti, din ce în ce mai multe, de diverse dimensiuni. După această introducere, măştile s-au retras întru uitare şi începutul concertului a fost marcat de melodia „In The Flesh“. În acest timp, Roger Waters a vorbit din spatele scenei. Titlul piesei face referire la turneul din 1977, „In The Flesh Tour“. Interpretul a început să salute publicul. În turneul „In The Flesh Tour“, Waters a scuipat un fan care încerca să sară gardul care despărţea artiştii de public. Incidentul a sporit sentimentul alienării şi izolării faţă de public. 

image

Venirea pe scenă a lui Roger Waters a fost marcată de focuri de artificii roşii şi de un sunet puternic, aşa cum şi-a obişnuit publicul. Versurile piesei „In The Flesh“, cu care Waters a debutat pe scena din Bucureşti, fac referire la un star rock, renumitul Pink acum. Cântăreţul spune că în ciuda aparenţelor şi a ochilor reci, lucrurile sunt altfel decât ar crede privitorul obişnuit. 

image

Spectacolul lui Roger Waters a continuat cu melodia „The Thin Ice“ care spune povestea lui Pink, din vremea copilăriei acestuia. „Marea îţi poate părea caldă, Soarele poate părea albastru, dar să nu fii surprins dacă o crăpătură în gheaţă apare sub picioarele tale“ este avertismentul pentru Pink. Acesta este momentul în care scena prezintă scene din război şi publicul este martorul acestui show care se dezvoltă cu fiecare piesă.

A treia melodie pe care Waters a interpretat-o a fost celebra „Another Brick in the Wall“. Publicul a ţinut ritmul laolaltă cu Waters şi show-ul legendarei „Pink Floyd“ şi-a continuat derularea. Proiecţiile se contopesc cu muzica, iar copiii sunt punctul central al acestora. Corul cu copii este nelipsit. Lumea a continuat să-şi susţină artistul, bătând din palme în ritmul melodiei. 

„The Happiest Days of Our Lives“ a adus şi proiecţia I Believe, iar elicopterul s-a auzit deasupra oamenilor. Profesorul, temutul şi giganticul profesor, a apăut pentru prima dată. Focul din privirea sa a fost reprodus cu luminile roşii pe care „Pink Floyd“ le-a gândit pentru acest show. Atunci când ochii profesorului (din filmul „The Wall“) se sting, începe refrenul „We don't need no education“ şi publicul a început să cânte într-un cor de mii de voci. „Hey, teacher, leave the kids alone!“ s-a auzit în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. 

„The Ballad of Jean Charles de Menzes“ a fost melodia care a dus mai departe „Another Brick in the Wall“. Colega noastră Raluca Moisă ne-a oferit şi imagini live de la eveniment.

Roger Waters a avut şi un mesaj în română pentru publicul din România: „Bună seara, Bucureşti! Bine aţi venit! Sunt fericit să fiu aici!“. Interpretul i-a invitat apoi pe copiii din cor pe scenă şi a cerut publicului să-i aplaude.

„Aş vrea să dedic concertul victimelor terorismului din întreaga lume“, a continuat Roger Waters tot în română. Publicul i-a apreciat gestul prin aplauze puternice. 

Concert Roger Waters FOTO Mediafax

Continuarea concertului a venit cu piesa „Mother“, iar Waters apare într-un videoclip din 1980, când interpretează această melodie în turneul iniţial al trupei.

Publicul a fost unul dintre cele mai entuziasmate care s-au regăsit la un concert din România, a ştiut versurile melodiilor şi l-a susţinut pe Roger Waters prin aplauzele lor sau fredonările lor. În mesajul politic „Big Brother Is Watching You“, literele B şi R au fost înlocuite cu M, făcând aluzie la mama hiperprotectivă a personajului Pink. După versul „Mother, should I trust the government?“, pe perete au fost proiectate cuvintele: „La dracu', nu!“. Cuvintele acestea au fost scrise în română.

image

Spectatorii din faţa scenei, cei de pe iarba Palatului Parlamentului sau cei urcaţi pe acoperişurile blocurilor s-au putut bucura de melodia „Goodby Blue Sky“, dar mai ales de show-ul pe care această melodie îl aduce. Proiecţiile sunt cu avioane care aruncă bombe, dolari şi logoul companiei Shell din industria petrolieră, dar a fost scos logoul McDonald's. Acestea sunt simboluri ale globalizării. N-a lipsit steaua lui David, simbolul iudaismului. Iar avioanele care aruncau bombe au fost în formă de simboluri ca secera şi ciocanul (comunism), cruci (religie) sau steaua lui David. Publicul a primit  cu plăcere, aplauze şi entuziasm toată această desfăşurare. 

În timpul piesei „What Shall We Do Now“, Roger Waters a introdus proiecţii cu animaţiile uimitoare din filmul „The Wall“, cele care au reprezentant o noutate în cinematografie şi un motiv de uimire pentru mulţi oameni. Proiecţiile au fost realizate de Gerald Scarfe. După această melodie, Waters a continuat cu „Young Lust“. Proiecţiile pentru această melodie au fost în alb-negru şi roşu aprins, cu o tânără atrăgătoare în centrul acestora.

image

FOTO Andreea Nicolaescu/Instagram

„Young Lust“ a fost lăsată în urmă pentru a trece mai departe la „One of My Turns“. Continuarea a venit cu melodia „Don't Leave Me Now“, una melancolică, pe parcursul căreia a fost proiectat pe zid, în alb şi negru, chipul unei tinere. Aceste trei melodii au fost urmate de partea a 3-a din „Another Brick in the Wall“.

Zidul s-a ridicat bucată cu bucată. A rămas doar Waters în spărtura luminată de un reflector, dar lumina a fost destul de slabă. Proiecţiile au continuat pe zidul înălţat şi toate au fost încărcate de metafore şi de momente istorice. „Probabil cel mai bun show de până acum, din România, la toate nivelurile, auditiv, vizual şi spiritual“, a apreciat colega noastră Iulia Roşu.

Toţi cei peste 50.000 de oameni au părut un mic oraş în sine, privit de undeva de sus. 

„Goodbye, cruel world“, şi zidul este construit - este ultimul vers cu care Roger Waters a încheiat prima parte a concertului, la 21.30.

Concert Roger Waters

Fanii şi-au aprins telefoanele mobile, în timp ce zidul se ridica. Pe zid au fost afişate poze ale victimelor diverselor conflicte armate, moment care a marcat o scurtă reculegere în memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa de-a lungul timpului din cauza terorismului şi a războaielor. Imaginile au fost din cele mai sângeroase atentate ale ultimilor 30-40 de ani. Roger Waters le-a mulţumit tuturor celor care au trimis poze şi a încheiat prima jumătate a unui spectacol emoţionant.

După un moment de linişte, aplauzele din partea fanilor au umplut Piaţa Constituţiei.

roger waters foto marius tianu/instagram

FOTO Marius Tianu/Instagram

Partea a doua a show-ului „The Wall“ a debutat la Bucureşti cu câteva minute înainte de ora 22.00. „Hey You“ s-a auzit în Piaţa Constituţiei, în timp ce pe zid erau proiectate diverse efecte vizuale, dar reduse în număr. Lumina de la telefoanele mobile ce îi mai arată pe cei din public, în timp ce fundalul sonor este cucerit de muzică şi de aplauze. 

În acest moment al părţii a doua, trupa a fost ascunsă de public, a cântat din spatele zidului, de unde s-au auzit doar vocea şi instrumentele. Pe măsură ce show-ul a avansat, la „Is There Anybody Out There?“ o cărămidă a căzut din zid. Publicului a putut să vadă câţiva dintre artiştii din jurul lui Roger Waters.

Pe măsură ce zidul s-a rupt tot mai mult, cărămidă cu cărămidă, pe acesta au fost proiectate avioane, apoi camera de hotel din piesa „Nobody Home“. A fost o scenă desprinsă din filmul „The Wall“. Secvenţa ilustrează camera de hotel, un televizor, un fotoliu şi un pat nearanjat.

Pentru piesa „Vera“, zidul a fost refăcut. Pe parcursul acesteia au fost prezentate imagini cu Vera Lynn, o cântăreaţă ale cărei melodii au fost foarte populare în Al Doilea Război Mondial. Acum ea are peste 90 de ani. Odată cu aceste imagini au fost proiectate şi secvenţe video în care apar copii. Aceştia se reîntâlnesc cu taţii lor întorşi de pe front. 

image

Una dintre secvenţele celebre ale concertelor „Pink Floyd“. FOTO Serena Balasi/Instagram

Reapariţia lui Roger Waters pe scenă

La piesa „Bring the Boys Back Home“, publicul şi-a făcut simţită prezenţa cu aplauze furtunoase. Fostul preşedinte american Dwight D. Eisenhower a fost prezentat cu discursul său ţinut la Societatea Editorilor de Ziare. Iar acesta a fost momentul în care Roger Waters a revenit pe scena din Piaţa Constituţiei. 

Roger Waters s-a regăsit singur pe scenă, cu zidul complet şi imens în spatele său, pe parcursul melodiei „Comfortably Numb“. Aceasta este una dintre melodiile iconice pentru formaţie. Roger Waters a avut şi o repriză de alergat pe scenă, în timp ce a interpretat melodia. A dat dovadă de o condiţiei fizică foarte bună pentru cei aproape 70 de ani ai săi. Pe 6 septembrie îi va împlini oficial. 

roger waters

FOTO Ana Maria Ciortan/Instagram

Zidul s-a spart în bucăţi multicolore şi deasupra acestuia a apărut chitaristul. Profilul său a ajuns proiectat pe zidurile Palatului Parlamentului.

„The Show Must Go On“, o altă melodie celebră, şi într-adevăr a mers mai departe. Pe zidul de pe scenă au fost proiectate coloane. Iar „In The Flesh“ a marcat apariţia unui alt simbol celebru: porcul gonflabil. Din stânga scenei s-a ridicat acesta şi a fost ghidat de la distanţă. Semne ca dolarul şi secera şi ciocanul n-au lipsit din acest moment al spectacolului. 

Publicul a fost în delir în aceste momente, Roger Waters i-a cucerit. Pe zid a apărut scris în română mesajul: „Mulţumesc“, completat de întrebarea „Avem paranoici printre noi? Piesa asta e pentru voi“. Astfel a început „Run Like Hell“. Pe măsură ce Roger Waters a interpretat melodia „Run Like Hell“, zidul şi-a primit porţia de proiecţii. Imagini cu porci au fost prezentate lângă cuvântul „iLead“, câinii au fost atribuiţi „iProtect“ şi oile au fost distribuite pentru cuvântul „iProtect“. Pe albumul „Animals“ al formaţiei „Pink Floyd“, aceste animale sunt elemente centrale.

roger waters foto ana maria ciortan/instagram

FOTO Ana Maria Ciortan/Instagram

Nici liderii n-au lipsit, pe lângă animalele cărora le-au fost deja atribuite cuvinte. Pentru George Bush a fost folosit cuvântul „iBelieve“, pentru Adolf Hitler „iPaint“ şi un copil a fost imaginea aleasă pentru „iLearn“. Pietrele de mormânt au fost rezervate cuvântului „iPay“. Simbolistica celebră a show-ului „The Wall“ a mers mai departe, fiecare personaj din aceste imagini a avut la el un iPod. 

Porcul a fost lăsat să coboare în mulţime, iar oamenii l-au sfâşiat şi au aplaudat cu vădit entuziasm acest show. Finalul concertului a fost adus de Roger Waters care a ţinut să le mulţumească din nou celor prezenţi, dar de data aceasta în engleză. „Acest concert a însemnat foarte mult pentru mine. Aţi fost un public extraordinar!“, a mai afirmat interpretul.

Şi astfel s-a încheiat unul dintre cele mai aşteptate evenimente. Roger Waters a adus show-ul „The Wall“ în România, zidul s-a dărâmat şi peste 50.000 de oameni au fost martori.

image

După terminarea concertului, toţi cei 50.000 de spectatori s-au înghesuit spre singurele două ieşiri. Abia după ce aproximativ jumătate dintre ei au reuşit să iasă, organizatorii s-au gândit să dezmembreze porţile. 

Laura Hotea-Fernezan, în vârstă de 37 de ani, a venit tocmai de la Cluj ca să-l vadă pe Roger Waters, pentru care şi-a luat bilet încă din prima zi în care acestea s-au pus în vânzare - chiar dacă la vremea respectivă era şomeră. Spune că a meritat să dea cei aproximativ 300 de lei pe bilet: a fost la multe concerte, precum AC/DC, Rammstein, Red Hot Chili Peppers, dar niciunul nu a fost ca cel al lui Waters. „Acum pot să şi mor liniştită“, a exclamat ea la finalul concertului, stârnind zâmbete pe feţele celor din jurul său. 

Familia Anghel a venit la concert cu copilul lor de 12 ani, care a recunoscut toate trupele care au cântat înainte de concert. În momentul în care Roger Waters a urcat pe scenă, copilul a fost atât de copleşit de emoţii încât a izbucnit în lacrimi.  

Citeşte mai multe materiale despre concertul lui Roger Waters

VIDEO De ce dărâmă Roger Waters „Zidul“ după 30 de ani

Cuvintele şi imaginile nu pot descrie show-ul ”The Wall”, pe care Roger Waters îl va susţine pe 28 august la Bucureşti, spun cei care au văzut deja grandiosul concert.

 

Concert Roger Waters. Poveşti de la cititorii adevarul.ro: „Cum a furat Pink Floyd ideile lui Ceauşescu”

 

Când Nicolae Ceauşescu, preşedintele semianalfabet, doctor Honorius Cauşa a mai multor academii din lume, a venit din vizita în Coreea de Nord, prietenul Kim Ir Sen nu l-a lasat să plece cu mâna goală. I-a umplut geamantanele cu idei ciu-ce.


Concert Roger Waters. Poveşti de la cititori: „Ce a însemnat Phoenix pentru rock-ul românesc a însemnat Pink Floyd pentru rock-ul internaţional”

 

În anii '70 ascultam muzică la postul de radio „Europa Liberă”. Ascultam în draci, ascultam cu teamă. Oricine, prieten, cunoscut sau vecin, putea să te denunţe la Securitate, iar atunci aveai de tras. Din greu! Interogatorii, ameninţări, şantaje.

 

Concert Roger Waters. Poveşti de la cititorii adevarul.ro: „ «The Wall»  sau de ce e util câteodată să fii legat de calorifer”

Avem un câştigător! Cu doar o zi înainte de concertul anului din România, a fost desemnat cel care primeşte, din partea „Adevărul“, o dublă invitaţie la concertul susţinut de Roger Waters în Piaţa Constituţiei din Capitală. Autorul a reuşit să strângă, cu povestea câştigătoare, 52 de share-uri, aproape 170 de like-uri şi cele mai multe afişări.

Concert Roger Waters. Poveşti de la cititorii adevarul.ro. Vânătorul/d.c: „The Dark Side of the Moon - în memoria C.M, fană Pink Floyd atât cât a trăit”

 

Nu-mi venea a crede. Visam de mult şi-n toate felurile la asta. Dar nu îndrăznisem nici măcar o dată să i-o spun. Să i-o cer, nici atât. Cum aş fi putut? Cum, dacă teama mea cea mai mare era să n-o pierd? Adevărul e că de ce-o iubeam mai mult, de aia mă temeam mai mult, iar gândul unei eventuale despărţiri mă sufoca, pur şi simplu.

 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite