Concert Muse: românii şi britanicii au luptat pentru drepturile lor cântând împreună în faţa Casei Poporului FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15.000 de români au fost în Piaţa Constituţiei pentru cel de-al doilea show susţinut în România de trupa britanică de rock Muse, însă nu au văzut un spectacol, ci au fost provocaţi să trăiască o experienţă specială.

Muse a apărut în faţa Casei Poporului pentru a-şi promova cel de-al şaptelea album, „Drones“, în cadrul festivalului Rock The City, organizat de D&D East Entertainment, şi a demonstrat că există un motiv foarte bun pentru care trupa este în mod constant nominalizată pentru cel mai bun show live. Eforturile celor trei muzicieni nu se opresc doar la interpretarea perfectă a melodiilor, ci se pot vedea în jocurile de lumini spectaculoase şi vizualurile de-a dreptul geniale.


Cei trei membri de bază ai grupului - Matt Bellamy (voce şi chitară), Chris Wolstenholme (chitară-bass), Dominic Howard (tobe) -, împreună cu multi-instrumentistul Morgan Daniel Nicholls, au intrat pe scenă folosindu-se de intro-ul videoclipului „Psycho“. Au fost întâmpinaţi cu „Aye, sir!“ - răspunsul pe care sergentul din videoclip îl primeşte în mod repetat.


Aşa cum fanii ştiu deja, Muse este un critic acid al societăţii, dar şi un vizionar distopic, iar piesele de pe noul album spun povestea unei persoane care experimentează tot felul de stări, de la abandon şi pierderea speranţei la îndoctrinarea de către sistem. Membrii Muse sunt maeştrii celui mai futuristic show pe care l-am văzut vreodată, unul dintre momentele de-a dreptul fermecătoare într-un mod înfricoşător (dacă privim în profunzime mesajul) s-a petrecut în timpul piesei „The Handler“. De pe ecran doi ochi priveau direct către toboşar, în timp ce solistul şi basistul păreau două marionete controlate de mâinile-gigant de pe ecrane, iar sforile se mişcau de fiecare dată când cântăreţii o făceau. Nebunesc, nu? Dar nu mai puţin frumos de privit.

Cam aşa a arătat momentul, exceptând scena


Impresionant a fost şi faptul că au trecut, aparent fără efort, de la balade precum „Starlight“, „Dead Inside“ şi „Madness“ la melodii cu riff-uri de chitară şi bătăi de tobe violente, precum „Plug In Baby“, „Hysteria“ şi „Supermassive Black Hole“. Încă şi mai impresionant a fost însă Matt Bellamy, rar mi-a fost dat să aud o voce atât de bună, care să sune exact, dar exact, la fel de bine ca în înregistrări şi care să te treacă de la o stare la alta, de la melancolie la nebunie, de la linişte la revoltă. În plus, solistul este şi un chitarist virtuoz şi, mai presus de toate, îndrăzneţ. Sigur că este susţinut de minunaţii lui colegi, Dominic şi Chris, iar aceştia au demonstrat printr-un moment de drum and bass că pot face o mulţime de oameni să o ia razna şi fără liderul lor. Dar împreună sunt absolut fantastici.


Show-ul a decurs cu schimbări de ritm bruşte, fără pauze, iar spectatorii au fost ţinuţi în priză, chiar dacă solistul s-a rezumat doar la a saluta şi a mulţumi în limba română. Poate că îndemnul „trebuie să-i vezi live“ este un clişeu, însă, pe cuvânt, Muse este o excepţie. Lăsând la o parte temele SF şi influenţele techno, Muse rămâne o formaţie de rock alcătuită din nişte oameni care chiar ştiu ce fac, chiar ştiu ce înseamnă rock-ul.


Piesa „Knights of Cydonia“ a încheiat show-ul de peste 90 de minute, iar versurile „The time has come to make things right/ You and I must fight for our rights“ (Este timpul să facem lucrurile cum trebuie/ Tu şi eu trebuie să luptăm pentru drepturile noastre - trad.) au fost proiectate pe cele trei ecrane de pe scena amplasată în faţa Casei Poporului şi cântate la unison de cei prezenţi. O dovadă că oamenii, împreună, sunt puternici. Poate ar trebui să fim aşa nu doar la concertele din faţa Casei Poporului.

  

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite