VIDEO Centenar Maria Tănase. Trupa Pink Martini îi aduce un tribut „păsării măiastre“

VIDEO Centenar Maria Tănase. Trupa Pink Martini îi aduce un
tribut „păsării măiastre“

Pe 25 septembrie se împlinesc 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Cea care avea să devină un simbol al culturii româneşti venea pe lume pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti. Centenarul va fi sărbătorit, firesc, prin muzică: trupa Pink Martini lansează azi albumul „Get Happy“, pe care a inclus un cover după piesa „Până când nu te iubeam“, iar naistul Nicolae Voiculeţ susţine concertul „Maria Tănase 100 - Sunet pentru suflet“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membrii uneia dintre „cele mai elegante trupe de live ale lumii“, după cum descria publicaţia „The Times“, Pink Martini, sunt iremediabil îndrăgostiţi de România. 

O dovedesc nenumăratele concerte din ţara noastră, şi integrarea unei piese româneşti în repertoriul lor internaţional. Anul trecut, în cadrul unui concert susţinut la Bucureşti, ei au cântat în premieră o piesă în limba română în faţa unei săli arhipline. Era vorba de coverul piesei „Până când nu te iubeam“, a Mariei Tănase.

„Cânt în 14 limbi, dar româna este una dintre cele mai frumoase limbi pe care am auzit-o“, le-a spus atunci solista Storm Large celor peste 4.000 de fani prezenţi la spectacol. Varianta de studio a acestei piesei, inclusă pe albumul „Get Happy“, va fi lansată oficial în România chiar azi, de ziua Mariei Tănase, pe 25 septembrie, şi poate fi ascultată exclusiv la Magic FM.

Pink Martini revine la Bucureşti pe 15 ocotmbrie şi va susţine un concert la Sala Palatului. Biletele costă 110, 140, 170, 200 şi 240 de lei şi pot fi cumpărate de pe www.eventim.ro, sau din reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librariile Cărtureşti).

Naiul lui Voiculeţ, un „Sunet pentru suflet“

Naistul Nicolae Voiculeţ, îi va aduce şi el un omagiu artistei şi va susţine concertul „Sunet pentru suflet“, eveniment ce face parte din proiectul cultural „Maria Tănase 100“. Spectacolul va avea loc pe 26 septembrie, la Grand Cinema Digiplex, sala Epika, începând cu ora 20.

Concertul „Sunet pentru suflet“ continuă seria evenimentelor ce marchează împlinirea unui centenar de la naşterea Mariei Tănase şi va include diferite genuri muzicale precum folclorul, muzica sacră şi jazzul.

Nicolae Voiculeţ va interpretata melodii din repertoriul Mariei Tănase, fiind acompaniat de orchestra sa. Muzicianul va susţine recitaluri alături de invitaţi speciali: Raul Kusak Quartet Featuring Luiza Zan, Nicole Cherry şi Mirel Manea (trompetă). Biletele sunt disponibile la casele de bilete ale cinematografului şi pe www.grandcinemadigiplex.ro.

Supranumită „pasărea măiastră“ de istoricul Nicolae Iorga, Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, fiind al treilea copil al Anei Munteanu şi a florarului Coandă Tănase.
A urcat pe scenă pentru prima dată când avea 8 ani. A urmat trei clase la Liceul „Ion Heliade Rădulescu“, apoi s-a retras pentru a-şi putea ajuta familia la munca în grădină.

Când avea 15 ani a participat la Miss România, iar doi ani mai târziu a plecat de acasă şi s-a angajat casieriţă într-un birt. Acolo obişnuia să şi cânte, fiind astfel descoperită de Sandu Eliad, cunoscut publicist şi regizor de teatru al vremii respective.

 

A avut o carieră de succes, însă nu a fost ferită de momente dramatice: în anul 1940, Garda de Fier a distrus toate discurile Mariei Tănase, sub pretextul că acestea ar fi distorsionat folclorul românesc autentic.

A jucat în piese de teatru şi filme şi a susţinut numeroase turnee în străinătate, dar multe voci susţin că artista a avut o „viaţă paralelă“ şi că ar fi colaborat cu serviciile secrete de spionaj din străinătate.

Maria Tănase a încetat din viaţă răpusă de un cancer la plămâni, pe 22 iunie 1963.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările