Ce spun juraţii străini acuzaţi că ar fi sabotat-o pe Laura Bretan. De ce şi-au schimbat votul în finala Eurovision România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deban Aderemi şi William Lee Adams FOTO Captură video
Deban Aderemi şi William Lee Adams FOTO Captură video

După ce au fost acuzaţi că au sabotat-o pe Laura Bretan în finala Eurovision România 2019, deşi înainte au susţinut-o, jurnalişti WiwiBloggs au explicat atât pentru „Adevărul“, cât şi într-un vlog de ce şi-au schimbat votul şi au mizat pe Ester Peony, cea care ne va reprezenta la Tel Aviv.

Finala Eurovision România 2019 a fost urmată de un val de critici şi acuzaţii, multe îndreptate către doi dintre membrii juriului internaţional, respectiv Deban Aderemi şi William Lee Adams, jurnalişti ai wiwibloggs.com, platformă consacrată în fenomenul Eurovision.

Iniţial, cei doi au lăudat piesa „Dear Father“ interpretată de Laura Bretan, însă în finala Selecţiei Naţionale i-au oferit cele mai puţine puncte (4 şi 6), ceea ce a dat peste cap socotelile fanilor. Imediat au apărut acuzaţii potrivit cărora cei doi au decis să o depuncteze pe tânără după ce au aflat că este o susţinătoare a familiei tradiţionale, teorie susţinută şi de unii membri ai echipei Laurei Bretan, după cum au declarat surse pentru „Adevărul“.

Deban Aderemi: „Acuzaţiile sunt pur şi simplu ridicole“

Contactat de „Adevărul“, Deban Aderemi a negat faptul că punctajul pe care i l-a acordat Laurei ar fi avut de-a face cu orice altceva în afară de muzică şi show şi a catalogat acuzaţiile drept ridicole. 

În plus, jurnalistul a subliniat că salută pasiunea cu care fanii români îşi apără idolii, însă a precizat şi că a văzut cu greu solicitarea ziarului întrucât a primit foarte multe mesaje „pline de ură“ de la români, de la jigniri la ameninţări.

Aderemi a făcut foarte clar faptul că nu a avut nicio înţelegere cu William Lee Adams în ce priveşte punctele acordate şi nici nu a fost influenţat în vreun fel de echipa Televiziunii Române: „În niciun moment eu şi William Lee Adams nu am discutat cum vom vota. Mai mult, am zburat în România în zile diferite şi am fost cazaţi în camere diferite. La masa juriului am fost aşezaţi la capete opuse. Niciun membru al echipei TVR nu ne-a influenţat în vreun fel maniera de a vota. Acuzaţiile de sabotaj sunt pur şi simplu ridicole. În plus, votul publicului a fost ultimul anunţat, iar eu nu aveam nici cea mai mică idee că publicul va vota aşa cum a făcut-o. Pur şi simplu am votat pe baza a ceea ce am văzut pe scenă şi ţinând cont de ce m-a emoţionat“. 

El ne-a explicat şi ce l-a făcut să-i acorde votul de încredere câştigătoarei Ester Peony. 

„Chestiunea este foart simplă şi stă în felul următor. Când te uiţi la fiecare element al unui pachet şi-i atribui fiecăruia un punctaj, favoritul se schimbă. Abordarea mea obiectivă nu se bazează doar pe voce. Punerea în scenă, coregrafia, costumele, conceptul, marketabilitatea şi caracterul aparte al prestaţiei sunt elemente esenţiale care îmi influenţează întotdeauna decizia. În primul clip video, realizat pentru wiwibloggs, am reacţionat doar la fişierul audio al Laurei Bretan. La nivel vizual însă, Ester Peony a ridicat mult nivelul compoziţiei, în timp ce favorita publicului român, Laura Bretan, în ciuda abilităţilor ei vocale, nu m-a impresionat la fel de mult. Bella Santiago a rămas la fel de fantastică şi i-am acordat 10 puncte. Un alt membru al juriului nu i-a dat acesteia din urmă niciun punct. Salut pasiunea cu care fanii români ai Eurovisionului îşi apără idolii, dar Selecţia Naţională 2019 a avut mulţi favoriţi. Nu a existat un câştigător clar de la început şi, indiferent de câştigătorul final, ar fi apărut controverse de un fel sau altul. Ester Peony este o artistă cu credibilitate şi, dacă va beneficia de susţinerea României, va aduce un rezultat bun la Eurovision 2019“, a declarat pentru „Adevărul“ Deban Aderemi. 

William Lee Adams: „Întotdeauna oamenii vor vedea ceea ce îşi doresc să vadă“

La rândul lui, contactat de „Adevărul“, William Lee Adams a tranşat controversa şi a oferit argumente pentru care cei care îl acuză că ar fi sabotat-o pe Laura Bretan se află într-o eroare de judecată. 

„Am clasat-o pe Laura pe locul cinci din 12 momente puternice. Nu este o clasare proastă. De asemenea, e o clasare similară cu cea făcută de juraţii din Israel şi România, care au plasat-o pe locul patru. Membrii juriului sunt instruiţi să ţină cont de multe elemente, printre care compoziţia, vocea, dar şi scenografia, creativitatea şi impactul general. De aceea, evaluările făcute unei înregistrări audio – cum a fost cea pe care am făcut-o în acea primă filmare din ianuarie – sunt de cele mai multe ori diferite de evaluările de după un show live, când există efecte vizuale, costume şi altele. Există exemple infinite privind modul în care opiniile se pot schimba. De exemplu, în 2017, nu mi-a plăcut o piesă care se numea „Blakbird“ şi care era înscrisă în selecţia din Finlanda. Am fost sincer în recenzia pe care am făcut-o după ce am ascultat înregistrarea din studio. Dar când am fost în juriul din Helskinki, câteva săptămâni mai târziu, i-am oferit cea mai mare notă. Totuşi, în Finlanda nu a existat nicio controversă atunci. E acelaşi lucru. O înregistrare de studio nu se poate compara cu o interpretare live. Analizezi lucruri diferite. Din câte am înţeles, unul dintre motivele pentru care TVR a ales să aibă juraţi străini este că aceştia nu sunt atât de influenţaţi de cine este mai celebru pe plan intern şi cine are mai mulţi ani, ci votează cu momentul pe care l-au considerat cel mai puternic şi memorabil, iar noi toţi exact asta am făcut. Ce ar fi incorect şi, într-adevăr, mai simplu ar fi să votezi pentru un artist pentru că asta aşteaptă oamenii de la tine. În finala din România am avut de luat decizii grele. România are mulţi artişti talentaţi, iar duminică mulţi dintre ei au pus în scenă spectacole fantastice. Nu am votat împotriva Laurei Bretan, ci am votat pentru Ester Peony şi pentru Bella Santiago“, a declarat Lee Adams. 

El ne-a declarat şi că nu a văzut clipul în care Laura Bretan susţine familia tradiţională, mărturisind că la rândul lui provine dintr-o comunitate religioasă conservatoare.

„Încă nu am văzut clipul în care Laura ar vorbi despre acel vot pentru căsătorii din România. Ca să fiu sincer, nici nu prea mă interesează. Provin dintr-o comunitate religioasă conservatoare şi încă am relaţii apropiate cu oamenii alături de care am crescut. E ciudat să crezi că aş fi căutat «să mă răzbun» pe cineva pe care nu-l cunosc pentru o filmare pe care nici măcar nu am văzut-o. În 2017, am susţinut un artist de la Eurovision care înainte de selecţie ar fi făcut declaraţii împotriva comunităţii LGBT. La momentul respectiv, oamenii au interpretat ca şi cum aş fi fost la rândul meu homofob. Dar am învăţat că pasiunile sunt foarte intense când vine vorba de Eurovision. Indiferent de modul în care votezi sau concurentul pe care îl susţii, inevitabil vei jigni pe cineva, chiar dacă logica acelor persoane este eronată. Întotdeauna oamenii vor vedea ceea ce îşi doresc să vadă“, a detaliat jurnalistul britanic. 

După finala Eurovision Românie 2019, Deban şi William au publicat şi un vlog în care vorbesc despre interpretarea câştigătoarei Ester Peony, pe care o compară cu cea a Laurei, dar şi cu a Bellei Santiago, o altă mare favorită.

Cei doi membri ai juriului internaţional spun că prestaţia Laurei Bretan a fost una plictisitoare, deşi ea are o voce bună. Spun asta comparând-o cu Peony, care a oferit un show frumos şi a stârnit emoţie, Deban şi William considerând că pentru Eurovision trebuie să deţii un pachet complet: voce, emoţie, concept, scenografie. 

Astfel, aceştia îşi justifică schimbarea votului spunând că Ester Peony i-a susprins: „Înainte să vin nu ştiam nimic despre acest cântec, nu era pe lista mea de preferate, nu însemna nimic pentru mine. Dar după ce l-am văzut, m-a prins, a fost un show frumos, care a avut un concept. Ea are carismă, este foarte frumoasă, a dat tot ce are şi este foarte senzuală. Ea a fost «focul» care îţi captează toată atenţia“. 

„Înainte voiam să dau cele 12 puncte Laurei sau Bellei, dar am hotărât să votez cu inima. Eu i-am dat 12 puncte din toată inima mea şi pentru că este o piesă de care îmi voi aminti şi care îmi face pielea de găină, nu pentru că am făcut strategii legate de Laura şi Bella“, explică William atrăgând atenţia asupra presupusului sabotaj.

„Ceea ce mi-a plăcut la ea este felul în care transmite. Oh, doamne, îmi place fata asta“, spune şi Deban, după care începe să vorbească despre Laura şi să explice situaţia: „A fost preferata naţiunii şi are o voce uimitoare, aşa cum o au şi multe altele. Asta este problema când sunt foarte multe momente bune într-un singur show şi sunt foarte mulţi favoriţi“. 

Deban este completat de William, care spune: „Mi-a plăcut şi Laura Breant, interpretarea ei a fost bună, dar, ca să fiu sincer, m-a plictisit. Da, am fost impresionat din punct de vedere vocal, însă aici este vorba despre un pachet complet“. 

El mărturiseşte că şi Bella Santiago a fost foarte aproape de a fi preferata lui: „Ester a spus povestea care m-a captivat, Bella Santiago a fost foarte aproape de ea. Am ales cu dificultate între cele două, apoi am închis ochii şi când m-am gândit la Ester, am simţit furnicături de emoţie, pentru că la ea este vorba despre emoţie, aşa că am ştiut că ei îi voi oferi punctele“. 

Ester Peony va reprezenta România la Eurovision 2019 după ce a reuşit o victorie surprinzătoare în finala Selecţiei Naţionale graţie juriului internaţional, patru dintre cei şase membri acordându-i punctaj maxim. Ester Alexandra Creţu, cunoscută profesional ca Ester Peony, este o cântăreaţă şi compozitoare de origine română care s-a făcut remarcată în mediul online printr-o serie de cover-uri în stil propriu. Povestea câştigătoarei Eurovision România 2019. 

În schimb, în urma televotingului, câştigătoarea a primit doar trei puncte, preferata publicului fiind Laura Bretan. De altfel, mezina competiţiei a fost privită încă de la anunţul înscrierii sale în concurs drept principala favorită, având o bază de fani uriaşă după ce a câştigat „Românii au talent“ în 2016, an în care a ajuns şi în finala „America's Got Talent“. Laura a pierdut însă mult la votul juriului.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite