Câţi bani încasează Delia, Connect-R şi Alex Velea din drepturile de autor, potrivit CREDIDAM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nume precum Delia, Connect-R, Alex Velea, Andra, Shift şi Smiley se află în topul CREDIDAM, al artiştilor din România care au primit sume consistente de bani de pe urma drepturilor de autor.

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) a anunţat luni, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări, că, de la înfiinţare, a virat peste 244,8 milioane de lei celor peste 13.500 de membri, artişti români şi străini, şi că Delia este artistul român care a avut cele mai mari încasări în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016, informează News.ro.

Fără a oferi cifre exacte, reprezentanţii CREDIDAM au transmis că topul celor zece artişti din România care au încasat cei mai mulţi bani în perioada octombrie 2015 - martie 2016 este completat de Connect-R, Alex Velea, Andra, Shift, Smiley, DJ Sava, Loredana, Randi şi Carla's Dreams.

În cei 19 ani de activitate, CREDIDAM a plătit artiştilor suma totală de 244.820.646 de lei (peste 55 de milioane de euro), dar şi 100.505.575 de lei (peste 22,2 milioane de euro), impozite către stat. Pentru anul 2015, totalul sumelor colectate a fost de 40.991.152 de lei, având un excedent de 821.501 lei.

Câţi bani au primit Delia, Connect-R şi Alex Velea

Pe de altă parte, publicaţia „Click“ a aflat sumele exacte pe care artiştii menţionaţi le-ar fi primit în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016. Conform topului realizat de CREDIDAM, Delia a fost, de departe, cea mai difuzată solistă în perioada 1 octombrie 2015- 31 martie 2016, aceasta reuşind să câştige 15.000 de euro în numai şase luni, scrie „Click“. Connect-R ar fi dobândit 14.500 de euro, Alex Velea în jur de 11.000 de euro, Andra a câştigat 10.000 de euro, iar Shift şi Smiley 9.500 de euro. DJ Sava a primit 8.700 de euro, Loredana a câştigat 7.400 de euro, Randi a dobândit 5.800 de euro, iar Carla's Dreams 5.500 de euro.

Asociaţia non-profit colectează banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi televiziune, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri şi localuri, organizatori de evenimente.

„Actorii ar trebui să se organizeze. Mulţi cred că drepturile vin. Nu. Ele se acordă şi trebuie să lupţi pentru ele. Trebuie cunoscută legislaţia şi avem mult de muncă“, a declarat la o conferinţă de presă, care a avut loc luni, actorul Ştefan Velniciuc, membru a consiliului director al CREDIDAM.

HBO, luat la rost

El a adăugat faptul că organizaţia îşi doreşte să urmărească evoluţia producţiilor româneşti prezentate şi vândute în străinătate şi a atras atenţia asupra faptului că mai multe companii de televiziune, precum HBO, care realizează producţii cu actori români nu plătesc drepturile acestora.

„HBO face, în România, filme de succes, dar nu ia în considerare plata drepturilor de autor, pentru că emite din altă parte. Şi e normal? Trebuie să vedem ce este de făcut, pentru ca fiecare artist să primească ce merită“, a mai spus Velniciuc.

Artiştii ar trebuit fie plătiţi pentru prestaţiile difuzate pe internet

În plus, CREDIDAM s-a alăturat campaniei Fair Internet, iniţiată de organizaţiile artiştilor din Europa, cu scopul de a schimba legislaţia europeană, astfel încât artiştii să fie plătiţi pentru prestaţiile difuzate pe internet.

„YouTube, de exemplu, recunoaşte producătorii, dar trebuie să recunoască şi în Europa drepturile de autor“, a spus Ştefan Gheorghiu, director general al CREDIDAM. „În iarnă, sper să reuşim să rezolvăm problema cu internetul“, a adăugat Mihai Cernea, preşedintele organizaţiei, care a precizat că petiţia lansată a fost semnată de peste 35.000 de artişti de pe continent, între care se numără Javier Bardem şi Nick Mason. „Vrem să trecem corect pe internet“, a mai spus el.

CREDIDAM este subordonat ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) şi Ministerului Culturii. 

Organizaţie de gestiune colectivă, CREDIDAM numără 13.000 de membri direcţi - actori, balerini, muzicieni - dar şi aproximativ un milion de interpreţi străini, în baza acordurilor bilaterale.

CREDIDAM are 35 de acorduri bilaterale semnate cu organizaţii similare din ţări precum Austria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Italia, Portugalia, Spania şi Statele Unite.

În cazul localurilor cu suprafaţa cuprinsă între 100 şi 149 de metri pătraţi, fonogramele presupun achitarea a 29 de lei/ lună, în timp ce hotelurile trebuie să plătească de la 40 de lei/ lună. Societăţile comerciale sau persoanele fizice autorizate care folosesc muzică sau prestaţii artistice au obligaţia legală de a plăti aceste sume. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite