Hitul „Blurred Lines“ a fost plagiat: Pharrell şi Robin Thicke vor plăti daune de 7,4 milioane de dolari

Hitul „Blurred Lines“ a fost plagiat: Pharrell şi Robin Thicke vor plăti daune de 7,4 milioane de dolari

„Blurred lines“, hitul cântat de Robin Thicke şi Pharrell Williams, a generat venituri de peste 16 milioane de dolari FOTO Getty Images

Un judecător american a decis că Robin Thicke şi Pharrell Williams au copiat „Blurred Lines“, una  dintre cele mai bine vândute piese ale tuturor timpurilor, după o melodie semnată de regretatul cântăreţ soul Marvin Gaye, motiv pentru care familia acestuia trebuie să primească despăgubiri de 7,4 milioane de dolari de la cei doi artişti, scrie Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Districtual din Los Angeles a dat dreptate Fundaţiei Marvin Gaye, considerând că anumite fragmente din single-ul „Got to Give It Up“, lansat de Marvin Gaye în 1977, au fost preluate de Robin Thicke şi Pharrell Williams în cântecul lor R&B din 2013.
 
Juraţii americani au decis că moştenitorii cântăreţului Marvin Gaye trebuie să primească daune efective în valoare de patru milioane de dolari, dar şi suma de 3,4 milioane de dolari, ca parte a încasărilor obţinute de Thicke şi Williams, în urma încălcării legii drepturilor de autor din Statele Unite, mai notează Mediafax.
 
Totuşi, Thicke şi Williams au negat plagiatul, în timp ce avocatul lor, Howard King, a afirmat că decizia instanţei a stabilit „un precedent oribil“. „Deşi respectăm procesul judiciar, suntem extem de dezamăgiţi de hotărârea luată, care stabileşte un precedent oribil pentru muzică şi pentru creativitate“, a declarat King, citat de BBC.
 
„Este vorba de mulţi bani, însă nu îi va falimenta pe clienţii mei. Totuşi, e vorba de o sumă dezamăgitor de mare“, a mai spus avocatul, citat de Mediafax. 
 
   
Pe de altă parte, reprezentantul familiei Gaye a declarat, pentru revista „Rolling Stone“, că doreşte să obţină un ordin judecătoresc prin care să oprească difuzarea şi comercializarea hitului „Blurred Lines“ până în momentul în care se ajunge la o înţelegere. 
 
Într-o declaraţie făcută în instanţă, făcută sub jurământ, Robin Thicke a spus că se afla sub influenţa drogurilor şi a alcoolului în timpul înregistrării piesei „Blurred Lines“ şi că meritul său în această privinţă a fost exagerat, întrucât piesa a fost de fapt compusă de Pharrell Williams.
 
La rândul lui, Williams a mărturisit că muzica lui Gaye a fost coloana sonoră a tinereţii lui, însă a insistat că nu a fost influenţat de ea atunci când a scris „Blurred Lines“.
 
Gaye a murit în 1984, lăsând drepturile de autor pentru muzica sa copiilor săi – Nona, Frankie şi Marvin Gaye III.
 
„Blurred Lines“, unul dintre cele mai populare single-uri din anul 2013, a primit o nominalizare la Grammy, a generat încasărie de peste 16 milioane de dolari, dar a stârnit şi numeroase controverse din cauza versurilor, considerate misogine. 
 
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: