Avishai Cohen, unul dintre cei mai buni basişti ai secolului XX, în concert la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrabasistul israelian Avishai Cohen va susţine un concert la Bucureşti, pe 25 aprilie, alături de muzicienii Noam ‘Kubeh’ David, la tobe şi Nitai Hershkovits, pian.

„Twin Arts” în parteneriat cu Ambasada Israelului în Romania prezintă: Avishai Cohen în concert la Sala Radio.

Chick Corea l-a numit pe Avishai Cohen „un muzician de geniu”, acesta începându-şi cariera muzicală la vârsta de nouă ani prin studiul pianului. 

Printre colaborările muzicale ale acestui compozitor, vocalist şi instrumentist se numără cele cu Bobby McFerrin, Chick Corea, Alicia Keys, Herbie Hnacock, Roy Hargrove, Wynton Marsalis şi Danilor Perez.

Cohen s-a născut în 1971, în oraşul Naharia (Israel), regiune cu o cultură muzicală vastă, caracterizată de o varietate largă de stiluri. Cohen a învăţat foarte multe lucruri despre cântecele religioase, de la bunicul mamei sale.

„Provin dintr-o familie de sefarzi, evreii care trăiesc în Spania. Muzica pe care am ascultat-o, prin intermediul mamei mele şi al rudelor sale, avea influenţe spaniole şi arabe.”

Ascultând-o pe sora sa în timp ce aceasta studia la pian, Cohen a simţit impulsul să înveţe el însuşi muzică. Nu după mult timp, avea să compună diferite melodii, pe care şi le amintea însemnând clapele pianului.

La 14 ani, Cohen s-a mutat împreună cu familia în St. Louis, Statele Unite, unde a ales să studieze basul şi, în mai puţin de un an, a început să ia lecţii de jazz, pentru pian. Cohen avea să îi cunoască pe Jaco Pastorius şi pe Stanley Clark, a căror muzică l-a fascinat pe artistul în devenire. Tânărul asculta foarte mult şi lucrările legendarilor basisţi Ray Brown şi Niels-Henning Orsted Pederson.

În 1986, Cohen s-a reîntors în Israel şi s-a înscris la Academia de Muzică şi Arte din Ierusalim şi, potrivit „musicianguide.com”, Cohen a participat în cadrul unui workshop cu Steve Horenhsein, un muzician american. Prin intermediul acestuia, Cohen a descoperit muzica legendarilor Charlie Parker, Thelonious Monk, Charles Mingus şi John Coltrane, care, din punctul lui de vedere, au oferit culturii „cel mai sincer şi puternic sound în jazz”.

Pe lângă educaţia muzicală primită, adolescentul Cohen lucra, câteva nopţi pe săptămână, ca  muzician, învâţând să interpreteze majoritatea standardelor jazz.

Pentru că dorea să trăiască în patria jazz-ului, Cohen a luat din nou drumul Americii, în 1992, unde a studiat în continuare, atât la New School, cât şi la Mannes College of Music.

Printre muzicienii pe care i-a cunoscut, în acea perioadă, se numără şi Danilo Perez, care i-a trezit interesul pentru cultura muzicală a Americii Latine.

În 1997, în timpul unei conferinţe în Chicago, Cohen i-a oferit înregistrările sale demo managerului pianistului Chick Corea, Cohen devenind ulterior nu doar un membru al grupului lui Corea, „Origin”, dar a înregistrat şi albumul „Adama”, material care reunea muzica Orientului Mijlociu cu jazz-ul american tradiţional şi cu influenţe din cultura spaniolă şi din cea a Americii Latine.

Despre faimosul Chick Corea, Cohen declara, în revista „Down Beat”: „Chick mă face să cânt într-un fel în care nu am mai cântat cu nimeni altcineva. Mă îmbrăţişează cu muzica lui, aşa cum el însuşi a fost îmbrăţişat de Miles Davis”.

Un an mai târziu, Cohen a lansat materialul „Devotion”, primit cu aplauze de către critici.

„Avishai Cohen este ca un „violonist” al basului, cu un sunet cald, natural şi cu un sentiment de sondare a misterului modal, întunecat şi totodată vesel”, scria Paul de Barros pentru „Down Beat”.

Al treilea album, lansat în 2000, s-a numit „Colours”. Aranjamentele sale au reunit frazele muzicale ale Orientului Mijlociu, cu o fuziune de reggae, funk şi influenţe latino. Revista „Bass Player” l-a numit pe Cohen „unul dintre cei mai influenţi basişti ai secolului XX”.

Cohen a pus şi bazele conceptului „Avishai Cohen + the International Vamp Band”, alături de instrumentişti tineri, din întreaga lume. Grupul a căutat să îmbine jazz-ul cu influenţe muzicale eclectice, din mai multe culturi.

„Mi-am dorit să formez un ansamblu unde să las loc pentru experimente. Şi, dintr-odată, m-am gândit la trupa mea şi mi-am spus: Wow, acolo sunt deja reprezentate patru ţări” îşi aminteşte Cohen, referindu-se la muzicienii din Israel, Mexic, Argentina şi Cuba, alături de care lucra, într-un interviu acordat lui Howard Reich, pentru „Chicago Tribune”.

Trupa a fost prezentă pe cel de-al patrulea album, „Unity”, lansat în 2001, despre care Cohen declara: „Am vrut să transmit ceea ce simţeam. Sunt influenţat în compoziţiile mele de muzica şi de ideile oamenilor alături de care cânt, iar două dintre dorinţele mele pe acest album, au fost pacea şi unitatea”.

Discografia sa mai cuprinde albumele ce au urmat, respectiv: „Lyla” (2003), „At Home” (2004), „Continuo” (2006)  „As is... Live at the Blue Note” (2007), „Gently Disturbed” (2008), „Sha'ot Regishot” (2008), „Aurora” (2009), „Seven Seas” (2011), „Duende” (2012)

Concertul  Avishai Cohen va avea loc joi, 25 Aprilie, ora 20:00 la Sala Radio.

Avishai Cohen a mai cântat în Romania, la Timişoara Jazz Festival (2008) şi în 2011, la Festivalul de la Gărâna.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite