VIDEO Alexandra Stan, la Adevărul Live: „Nu am primit niciodată nimic gratis“

Alexandra Stan, despre noua sa viaţă, la Adevărul Live 

Alexandra Stan, una dintre cele mai de succes cântăreţe din România, al cărei succes a trecut de mult graniţele, a fost prezentă în studioul Adevărul Live, unde a dezvăluit ce pregăteşte pe plan muzical, unde o vor putea vedea fanii din România, dar şi cei din străinătate şi cum îşi va petrece Sărbătorile.

Ştiri pe aceeaşi temă

După succesul internaţional, cuantificat în concertele din întreaga lume, poziţiile de top în clasamentele muzicale mondiale şi popularitatea de necontestat în peste 20 de ţări din întreaga lume, Alexandra Stan lansează un nou album: „Unlocked“- o colecţie de 15 piese inspirate din viaţa ei, abordând teme precum eliberarea, regăsirea, un nou început.

 

Noul album conţine şi piesa „Vanilla Chocolat“, un single pe care Alexandra Stan îl cântă în duet cu Connect-R.

Cele mai importante declaraţii:

„Adevărul“: Ai lansat recent albumul „Unlocked“, care are o versiune diferită pentru piaţa din România. 

Alexandra Stan: Este versiune internaţională, care are trei piese în plus faţă de cea pentru piaţa japoneză, lansată în luna august.

Tu ai foarte mare succes în Japonia. De ce tocmai acolo?

Sunt multe motive la care aş putea să mă gândesc. În primul rând cred că imaginea mea şi stilul de muzică se potrivesc foarte mult cu ce vor ei să vadă şi să audă la un artist. Ei sunt cumva obsedaţi de ochii mari, iar eu în şedinţele foto pe care le-am pregătit pentru Japonia aveam machiaje de natură să îmi facă ochii foarte mari. Pe lângă asta, cred că muzica mea de acum, care e mai pop decât înainte, s-a potrivit mai bine cu preferinţele lor muzicale. Japonia este una dintre cele mai vechi culturi ale lumii, dar au evoluat foarte mult din punct de vedere economic şi tehnologic şi cred că tocmai de asta simţeau nevoia, de iubire, pentru că s-au dezvoltat pe alte domenii şi am fost persoana care le-a oferit-o.

În Japonia au avut mare succes O-Zone şi Cleopatra Stratan. Crezi că publicul de acolo are o afinitate pentru artiştii români?

Da, ei oricum deja au creat un nume pentru muzica pop românească: rupop. De fapt, au tendinţa să denumească orice gen. Piesa celor de la O-Zone a fost un hit acolo pentru că, din câte ştiu, „nu mă, nu mă iei“ înseamnă în japoneză „hai să bem“. Oricum stilul nostru românesc, ritmul anumitor instrumente, care se regăsesc şi în cultura noastră, dar şi în cea asiatică, combinat cu elemente din muzica pop europeană le sună bine, s-au familiarizat cu asta.

Ai avut şi un turneu de două săptămâni în Japonia.

Da, am fost o săptămână în Tokyo, mi-am lansat acolo albumul, am avut interviuri în fiecare zi, concerte de promovare a albumului. După care am plecat în Nagoya şi în Osaka, care mi s-a părut un fel de Tokyo mai aerisit, mai urban, puţin mai curat. A fost foarte multă muncă, dar a fost foarte frumos. Am muncit de dimineaţă până seara, am cunoscut foarte mulţi jurnalişti de la publicaţii mari la tabloide. 

Povesteşte-mi puţin despre piesa pe care ai făcut-o în duet cu Connect-R, „Vanilla Chocolat“. Veţi lansa şi un videoclip?

Sunt foarte încântată de această colaborare, pentru că eu chiar mi-am dorit să lucrez cu artişti români, nu doar cu producători, pentru că la album al lucrat cu mulţi producători din România, însă mi-am dorit să fac şi un featuring. Primul pas l-am făcut cu Trupa Zero, când am scos piesa „Inimă de gheaţă“, iar acum cu Connect-R. Mi se pare că el este un om foarte talentat, unul din artiştii din România care poate cânta aproape orice, fără nicio problemă, poate cânta în orice limbă, fără niciun fel de problemă, şi crede foarte mult în ceea ce face. Atunci m-am gândit că ar fi foarte frumos să fac un fel de selfie video. Am mai filmat în diferitele emisiuni unde am fost prezentă şi la alte evenimente la care am participat, de fapt m-am filmat singură cu o cameră. M-am gândit să fac un clip în care fanii să mă poată regăsi pe mine în ipostaze foarte naturale, dar tot artist, adică nu eu în baie, eu prin casă sau eu la cumpărături, ci eu ca artist: mergând la emisiuni, interacţionând cu jurnalişti, oameni de radio. Şi cred că la sfârşitul acestei săptămâni îl vom lansa, este o explozie de energie, sunt foarte încântată.

Alexandra Stan, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Săptămâna viitoare pleci iar în străinătate pentru o serie de concerte. 

Da, pe 14 plec în Barcelona, unde voi participa la gala La Marató, un eveniment pentru catalani. În luna septembrie am fost acolo şi am înregistrat o piesă în catalană, piesa lui Cher, „Strong Enough“. Va fi imnul acestui eveniment caritabil organizat în fiecare an în Spania, iar anul acesta se strâng fonduri pentru persoanele cu probleme cardiace. 

În România unde te pot vedea fanii?

Deocamdată nu am niciun fel de eveniment în România, dar cu siguranţă ne putem vedea prin Bucureşti pentru că urmează să merg să cumpăr cadouri. La mine sărbătorile vor fi înainte de termen, o să merg acasă înainte de Crăciun, o să împodobim bradul împreună, vom lua masa. Pe 25 voi avea deja un concert în Turcia. 

Cum erau Sărbătorile în copilăria ta?

Când eram mică mergeam să colind în fiecare zi, de pe 22 decembrie până pe 25 decembrie. Aveam o prietenă, Andra, şi mergeam împreună. Atunci am avut primele sentimente de împlinire, pentru că mergeam să colind şi strângeam bani, apoi cumpăram cadouri şi îmi luam şi eu ceva. Îmi place mirosul din casă în perioada Sărbătorilor, când bunica, mama şi sora mea pregătesc tot felul de bunătăţi. Ştiu că noi, românii, avem tendinţa să facem risipă în perioada sărbătorilor, dar sunt tradiţii cu care te-ai născut, ai crescut, ţi-e greu să renunţi la ele. 

Ai mai fost să colinzi? Cum ar fi să se trezească un vecin cu Alexandra Stan la uşă...

Nu am mai fost cu colindul, dar uite că mi-ai dat o idee. Poate aş putea face asta chiar în hotel, cu dansatorii mei, să vedem reacţiile oamenilor din Turcia.

Am văzut la tine pe Facebook că promovezi campania „Stop violence! Start singing/Nu bate! Mai bine cântă“. Ai lansat o colecţie de tricouri personalizate, iar banii din vânzări se vor duce la victimele violenţei domestice. 

Da, sunt foarte încântată de această campanie. Noi ne căutam o companie care să ne ajute să facem produse pe care ulterior să le putem comercializa pentru fani şi chiar atunci ne-au contactat cei din State şi ne-au spus că ei asta fac, tricouri şi alte produse cu numele unor artişti în cadrul unor campanii, iar ei au văzut că desfăşor această campanie şi au vrut să mă ajute şi să o facem împreună. 

Şi că tot vorbeam de această campanie, din păcate, tu ai trecut prin acel episod în care ai fost agresată fizic de managerul tău. Cum te-a trasnformat această experienţă?

La nivel personal, m-a făcut mai puternică şi m-a făcut să fiu mai sinceră. În momentul în care treci printr-o asemenea experienţă se opreşte tot, se opreşte timpul şi te uiţi la tine, te uiţi în oglindă şi e pentru prima dată când chiar te vezi pe tine prin ochii tăi şi te întrebi cine eşti şi ce îţi doreşti. Nimeni nu ar trebui să treacă printr-o asemenea experienţă, nu trebuie să treci prin rău ca să ajungi la bine, dar dacă s-a întâmplat şi nu am putut să controlez, până la urmă a trebuit să iau ce a fost mai bun. Pe mine m-a făcut o persoană mult mai puternică, mult mai stăpână pe mine, iar ce apreciez cel mai mult este că sunt mult mai sinceră cu mine, ştiu ce vreau şi ce m-ar face fericită, îmi este mult mai uşor să îmi controlez foarte bine viitorul, ştiu ce-mi doresc şi ce nu vreau. 

Din punct de vedere profesional, albumul „Unlocked“ este o mărturie muzicală, artistică a tot ce s-a întâmplat în acea perioadă, am transpus în versuri, în muzică, în trăiri şi în sentimente tot ce s-a întâmplat, pentru că aşa mă simt acum din punct de vedere profesional, mă simt „unlocked“, fără limite, creativă, liberă, deschisă. A fost cel mai frumos premiu pentru mine, pentru că am muncit foarte mult, uneori mi se părea greu să cânt versuri mai triste, trebuia să dau nişte sentimente, anumite momente le trăieşti, dar acum, când văd produsul finit, sunt surprinsă, sunt foarte fericită.

Ai devenit mai precaută, mai reticentă faţă de oamenii cu care lucrezi?

Am învăţat că nu toţi oamenii sunt la fel, nu înseamnă că toţi vor să-ţi facă rău, important e să ştii să te aperi, să ai „armele“ necesare. Din punctul meu de vedere, atunci când ştii foarte bine cine eşti şi ce îţi doreşti, ştii foarte bine ce nu ai accepta. În momentul în care am avut negocieri, am ştiut foarte bine ce îmi doresc, am ştiut unde să renunţ şi unde să nu accept. Mi-am angajat un avocat care să mă ajute şi care să nu permită să mai ajung în aceeaşi situaţie. Poţi să ai contracte şi acte, dar important este să ai încredere în oamenii cu care lucrezi, dacă nu există o conexiune, niciun contract nu te poate ţine alături de un om mult timp, la fel este şi într-o căsnicie. Important e să ai aceeaşi direcţie cu oamenii cu care lucrezi, să mergeţi spre acelaşi punct. 

Ce sfaturi le-ai da femeilor care sunt într-o astfel de situaţie?

În primul rând, să ceară un ordin de protecţie. Apoi, există foarte multe adăposturi. Este foarte greu să ieşi din zona de confort, după ce trăieşti 20 de ani alături de un om, şi mai ai şi copii, cred că e foarte greu să pleci şi să începi de la zero. Da, este foarte greu, dar nu imposibil. Dacă eşti cu un om care te tratează în felul acesta, degeaba ai realizări profesionale, pentru că nu eşti fericit. Viaţa e scurtă şi merită să ne bucurăm, să o trăim frumos. Ştiu că este greu şi poate par cinică pentru că mulţi cred că am o viaţă roz şi oamenii din România muncesc din greu pentru o pâine, dar chiar ştiu pentru că am trecut prin momente foarte grele, vin dintr-o familie normală, părinţii mei s-au chinuit. Nu mi-a dat nimeni nimic gratis, dar ştiu sigur că poţi să începi de la zero. Credeţi-mă că e foarte greu să o iei de la zero când nu eşti persoană publică, ai 40 de ani, familie şi copii, dar nici pentru un artist de 25 de ani nu este uşor să o ia de la capăt, mai ales că trebuie să te afişezi în faţa unei întregi ţări, să fii frumoasă, să zâmbeşti, chiar dacă tu ai suferit o traumă. Dar o poţi face, Important este să ai încredere în tine. Există tot felul de ONG-uri care asigură adăpost, loc de muncă, se pot ocupa de copii, chiar pot ajuta în sensul acesta. Trebuie să-ţi şi doreşti să faci o schimbare cu viaţa ta, dacă te complaci într-o situaţie e cam greu să vină cineva să te scoată din ea.

Alexandra Stan, alături de jurnalista Raluca Moisă, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Recent am văzut o poză cu tine, alături de designerul Răzvan Firea, fiul vitreg al Gabrielei Vrânceanu Firea.

Eu am iniţiat o campanie pe care o tot fac şi o tot îmbunătăţesc pe măsură ce fac lucruri importante, este o campanie de susţinere a designerilor români. Mie mi se pare că muzica, designerul, entertainmentul încep să se unească tot mai mult şi pe plan internaţional şi am vrut să contribui la acest lucru şi atunci m-am gândit că cel mai simplu ar fi să o fac cu designerii români, pentru că în România sunt foarte mulţi oameni talentaţi. Important este să nu mai fie prezentaţi ca nişte artişti rebeli. Mi se pare că platforma pe care eu o am şi pe care îmi desfăşor activitatea ca artist este destul de accesibilă unui public foarte mare şi vreau ca oamenii de toate vârste, din mediul urban şi rural, să ştie cine sunt oamenii aceştia, pentru că e important să ştim ce valori avem în orice domeniu. Am fost în Japonia şi mă întrebau jurnalişti foarte vechi în meseria asta care mă întrebau ce valori avem în România şi atunci m-am gândit puţin, pentru că îţi vin în minte câteva nume, dar nu atât de multe pe cât ai vrea. Mi-am dat seama că nu e vorba că nu avem valori, ci nu le ştim, nu suntem informaţi. Răzvan este foarte talentat, îi place foarte mul rozul, e la fel ca mine. Este foarte deosebit, crede foarte mult în ceea ce face, în momentul în care creează o piesă o face exact cum vrea şi cum simte. Sunt foarte mulţi designeri din România care au stilul lor şi e bine ca artist să ştii la cine poţi apela, dacă îţi doreşti ceva anume. 

Pe partea de coregrafie lucrezi cu Emil Rengle, de la „Vocea României“. 

Toţi dansatorii din ProDance sunt foarte talentaţi. Urmează să cânt ca invitat la „Vocea României“. Eu cu Emil colaborez de un an şi pot spune că este unul dintre oamenii care mi-au schimbat viaţa, e un înger pe pământ, de multe ori nu ştiu de unde are atâta energie, este foarte pozitiv, motivat, ambiţios, muncitor, este un om foarte bun, la fel ca şi mine, şi el a pornit dintr-un punct foarte jos şi uşor a ajuns unde este acum, prin foarte multă muncă şi îl apreciez foarte mult pentru asta. Este foarte talentat şi apreciez la el şi la toţi dansatorii alături de care lucrează că vor să schimbe ceva, nu vor să facă dans doar ca să fie cunoscuţi, pur şi simplu vor să facă lumea un loc mai bun. 

Te tentează vreo colaborare cu un artist internaţional? 

Evident că mi-aş dori, dar nu am plănuit. Nu mi-am plănuit aşa bine colaborările cu artişti internaţional pentru că la noi trebuie să vină totul de la sine. Noi avem planificate lansări, filmări, clipuri, turnee, dacă mai planific şi când şi cu cine fac, deja nu mai este artă, este business. Este bine să fie business, dar trebuie să fie şi artă. Îmi doresc foarte mult să-mi iau o vacanţă, vreau să merg într-un loc cu multă natură, vreau mult soare, lumină. Nu pot sta prea mult plecată, în ianuarie trebuie să filmez un videoclip pentru o nouă piesă. În ianuarie aş vrea să fac şi o sesiune de înregistrări, dar nu ştim când pentru că atât eu, cât şi oamenii din jurul meu avem programe foarte încărcate. Atunci chiar vreau să mă închid într-un studio. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: