Călin Goia, solistul Voltaj, la Adevarul Live: „Am crezut că în momentul în care vom câştiga România va fi cu noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principiul „Niciun Eurovision fără scandal“ pare să se aplice şi în acest an. Abia ce s-a încheiat finala naţională, iar acuzaţiile la adresa câştigătorilor, Voltaj, şi a organizatorilor, TVR, au şi apărut. Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Viena, şi Călin Goia, solistul trupei Voltaj, au fost prezenţi în studioul Adevărul Live, pentru a vorbi despre finala Eurovision 2015 România, dar şi despre ceea ce vor face în continuare.

Promovare preferenţială, vot părtinitor, chiar şi plagiat. Despre toate acestea s-a vorbit în mediul artistic şi în mediul online după finala Eurovision. Reacţii fireşti, ţinând cont de faptul că fanii concursului şi ai anumitor concurenţi se implică total în tot ceea ce înseamnă Eurovision, an de an.

Cum răspund Călin Goia şi Liana Stanciu la toate acestea, ce pregătesc pentru competiţia de la Viena şi ce urmează pe agenda trupei Voltaj am aflat chiar de la cei doi invitaţi ai emisiunii Adevărul Live.

Trupa Voltaj, cu piesa „De la capăt“, a câştigat finala Selecţiei Naţionale şi va reprezenta România la cea de-a 60-a ediţie a concursul internaţional care va avea loc în luna mai, la Viena.

Voltaj a fost preferata publicului şi a juriului, primind, în ambele cazuri, punctaj maxim: 12 puncte. Luminiţa Anghel, una dintre favoritele finalei Eurovision 2015 România, este considerată marea perdantă. Artista s-a clasat pe poziţia a doua, cu 18 puncte cumulate (juriu şi televoting), iar podiumul a fost completat de Ovidiu Anton, cu 17 puncte.

Eurovision 2015 România. Cele mai importante declaraţii

Călin Goia: Ne-am întors de la Craiova şi deja ne-am întâlnit pentru a stabili detaliile şi chiar trebuie stabilite foarte repede, pentru că duminică Liana pleacă la întâlnirea cu toţi şefii delegaţiilor.

Liana Stanciu: Luni dimineaţă, la ora 08:30, fiecare reprezentant al ţării sale, şeful delegaţiei, trebuie să prezinte piesa, cu un videoclip, cu un material de promovare, pentru a fi uşor de înţeles cam despre ce este vorba.

Călin Goia: Iar noi am descoperit multe restricţii faţă de ce ne imaginam. De exemplu, nu putem folosi imagini video, pe care noi ne bazam destul de mult pentru a transmite emoţia, şi atunci trebuie să inventăm lucruri care pot exprima mesajul piesei, fără să ne ajutăm de imagini video. 

Liana Stanciu: În concursul internaţional, toate ţările sunt considerate la fel, egale, pleacă din acelaşi punct, este foarte probabil ca o ţară să aibă mai mult şi să poată să finanţeze o chestiune de ultimă generaţie şi alta nu, şi atunci toţi au cam aceleaşi mijloace, orice chestiune ceri este foarte probabil să se întâmple. Sigur, anul trecut noi am cerut holograma şi panoul pentru Paula Seling şi Ovi, dar nu s-a putut, deşi am insistat în toată perioada de dinainte de plecarea la Copenhaga şi în timpul şederii acolo. Sunt nişte limite pe care membrii Voltaj abia aseară le-au aflat şi au fost destul de puşi la treabă, pentru că trebuie să inventăm cu totul altceva. Scena de la Viena arată total altfel, este un loc imens, cu nişte piloni care se colrează, iar noi avem câteva zile în care trebuie să ne fie destul de clar ce vrem să facem la Viena. Nişte linii principale de culoare, de imagine, de stare, de ce transmiţi, pentru că practic luăm piesa şi o transformăm în altă piesă. 

Călin Goia: Pot să vă spun că azi noapte, la ora 4:00, m-am trezit cu o idee de care sunt foarte încântat, pe care vreau să o discut cu echipa din TVR, să văd ce părere au şi dacă se poate realiza sau nu.

image

Eurovision 2015 România. Călin Goia: „Nu ne aşteptam ca anumite păreri să fie atât de virulente“

Aţi mai participal la o Selecţie Naţională, lucrurile s-au schimbat mult între timp. Vă aşteptaţi la toate aceste reacţii şi la ceea ce vi se cere pentru show-ul de la Viena?

Călin Goia: Sincer, nu ne aşteptam să fie atât de virulente anumite păreri, ne-am gândit că în momentul în care câştigi atât de categoric, cu 24 de puncte din tot atâtea posibile, ar trebui să fie totuşi un semn de întrebare pentru cei care consideră nedrept acest rezultat. Bineînţeles, fiecare are dreptul de a judeca lucrurile. Am crezut că în momentul în care vom câştiga, România va fi cu noi, suntem reprezentanţii României, „De la capăt“ a fost aleasă cea mai bună melodie. Dacă defilăm cu această piesă, în spiritul românesc ar fi trebuit să fim uniţi. Mai sunt şi cei care chiar nu ştiu să piardă şi lansează tot felul de lucruri. 

Călin Goia: Noi nici nu am fi participat la Eurovision 2015, dacă nu era acest mesaj pe care vrem să-l ducem mai departe şi am mai spus-o. Acesta a fost principalul motiv.

Liana Stanciu: Eu vreau să le spun celor care comentează şi sunt încărcaţi de răutate că treaba mea a început abia după ce am aflat cine ne va reprezenta. Eu sunt doar un delegat, şeful celor care vor reprezenta România. Sigur, am fost în organizare, am încercat să ajut cu ce am putut, dar toată această producţie este a Televiziunii Române. Sunt asemenea comentarii pentru că s-a ales Voltaj, pentru că radioul la care lucrez, Magic FM, are „De la capăt“  în lista pieselor pe care le difuzează din noiembrie, de când a fost lansată, iar regulamentul nu interzice acest lucru. Piesa a mers foarte bine pe radio, are nişte cifre excepţionale, este o piesă cu notorietate. 

  

Dar au fost şi acuzaţii potrivit cărora singurii invitaţi la Magic FM, dintre finaliştii Eurovision 2015 România, au fost cei din trupa Voltaj şi că nu este echitabil şi că ar fi trebuit să fie toţi invitaţi.

Călin Goia: Nu am vorbit cu Liana, noi am vorbit cu radiourile care difuzau melodia şi care au vrut să ne primească în emisiunile lor. Noi am făcut şi o campanie specială cu Magic FM, în decembrie, cu o variantă special creată pentru Magic FM, a fost o chestie firească să fim acolo. La fel s-a întâmplat şi la Europa FM, la Pro FM. Fiecare am încercat să mergem la emisiuni de radio şi de televiziuni. De exemplu, la Radio Zu ne-au spus că nu mai difuzează piesa şi nu au de ce să ne cheme. Nu a fost nicio problemă.

Aţi fost încă de la început printre favoriţi. Cât de siguri eraţi că veţi câştiga?

Călin Goia: Nu eram foarte siguri, speram să câştigăm, ştiam că avem o piesă bună, că avem notorietate şi că publicul ne va susţine în număr mare, am spus-o şi o repet, concurenţa a fost strânsă, au fost piese şi voci bune. 

Dar vă surprinde că aţi primit punctajul maxim şi de la juriu? S-a speculat şi că aţi fost favorizaţi şi de juriu.

Călin Goia: Fiecare îşi dă cu părerea. Noi când am fost aleşi să fim primii în concurs, cum credeţi că ne-am simţit? Nu am putut comenta, nu s-a tras la sorţi şi am văzut că au apărut comentarii că am avut două repetiţii. Noi aveam repetiţii la 10:00 şi în ziua respectivă, când noi aveam un video pentru fiecare dintre cele trei ecrane, ni s-a spus că va exista un procesor care poate da separat toate cele trei filmuleţe. În ziua repetiţiei, procesorul nu putea da decât o imagine pe toate cele trei ecrane, şi s-a trecut la ceilalţi concurenţi şi am fost nevoiţi să mai venim şi seara, dar nici atunci nu s-a rezolvat problema, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică a trebuit să refacem montajul. 

Liana Stanciu: Echipa TVR a fost într-un alt oraş, a fost pe o altă scenă, mie mi se pare că putea fi oricând o semifinală sau finală europeană ceea ce s-a întâmplat la Craiova. Dar au fost şi lucruri care nu au funcţionat pentru că nu eram la noi în casă, în studioul nostru, s-au remediat pe parcurs. Nu cred că cineva a favorizat într-un fel. Este posibil ca piesa Voltaj să fi fost votată din motive de notorietate. Piesa a fost pe aproape toate radiourile. Nimeni nu a împiedicat ceilalţi 11 concurenţi să vină la radiouri şi să intre pe radiouri. Mai mult, eu am avut altă trupă preferată acolo, eu şi familia mea suntem toţi fani desăvârşiţi Blue Noise. 

Călin Goia: Şi mie mi-au plăcut foarte tare.

Liana Stanciu: Noi suntem fani de voci, ne place „De la capăt“, ne-au mai plăcut şi alte piese, dar în acest concurs ne-a plăcut la nebunie piesa celor de la Blue Noise şi ceea ce au făcut acei oameni pe scenă, au fost excepţionali. În 2010, Belgia a avut o piesă acappella şi nu a avut un parcurs excepţional.

Eurovision 2015 România. Liana Stanciu: „Aceşti oameni ne vor reprezenta. Trebuie să-i susţinem“

Referitor la mesajul piesei, voi aţi susţinut că este atuul vostru. Ţinând cont de contextul european, dacă nu ar putea fi o sabie cu două tăişuri acest mesaj. 

Călin Goia: Prima oară când s-a scris frumos în presa britanică despre români a fost atunci când s-a votat pentru alegerile prezidenţiale, în 2014, când s-au format cozi imense, şi au văzut că există şi astfel de români, civilizaţi, care vor să-şi exercite dreptul la vot. Nu cred că este o sabie cu două tăişuri. Cred că mesajul este unul universal, nu contează neapărat că eşti român şi că ai problema asta, tu ca străin dacă te pui în pielea acelor părinţi forţaţi să-şi lase copiii singuri acasă sau în pielea copiilor, care sunt lipsiţi de afecţiunea părintească, eu cred că nu ai cum să rămâi indiferent şi rece, orice părere ai avea despre români. Toată campania noastră a subliniat faptul că marea majoritate a românilor care munceşte în afară, munceşte din greu. Avem ocazia să le atragem puţin atenţia, asupra situaţiei în care copiii rămân în ţară, şi că românii mai şi muncesc, nu sunt doar cum îi prezintă ei. Iar cazurile acestea, odată puse pe tapet, se vor împuţina, pentru că fie vor fi găsite soluţii de către autorităţi, ori vor fi oamenii mai implicaţi, ori părinţii plecaţi vor fi sensibilizaţi.

Călin Goia: Eu am plâns când am văzut videoclipul, deşi nu am eu această problemă. Bineînţeles, că şi din spirit patriotic. Va fi o provocare, pentru că nu putem folosi imaginile cu copii, deci piesa poate fi uşor interpretată ca una de dragoste. Trebuie să găsim o modalitate prin care să facem înţeles mesajul piesei, iar dacă se va înţelege, eu refuz să cred că nu va exista empatie.  

În ce limbă veţi cânta piesa?

Călin Goia: Nu am luat o decizie finală. Noi acum dacă reprezentăm România, vrem să obţinem un loc cât mai bun. Ai trei minute la dispoziţie, nu ai voie să pui text sau anumite simboluri pe acele ecrane. 

Care sunt versurile care vorbesc despre părinţi şi copii? Unde este mesajul?

Călin Goia: Mesajul nu este unul expres, în care să vorbim şi despre copil, dar în momentul în care asculţi piesa şi te gândeşti la relaţia părinte-copil, vei înţelege toate versurile. Un mesaj este frumos să-l exprimi metaforic şi nu direct. 

  

Compozitorul Cristian Faur a spus că piesa voastră seamănă cu o piesă a trupei Delirious.

Călin Goia: Am auzit şi eu, am ascultat, dar chiar nu văd niciun fel de asemănare. 

Liana Stanciu: În fiecare an apar astfel de acuzaţii. Într-adevăr, seamănă ca atmosferă, dar se caută hiba acolo unde nu e. Publicul a votat, juriul şi-a spus părerea, aici suntem. Trebuie să ne găsim calea în a-i sprijini pe aceşti oameni, care vor reprezenta România. 

Călin Goia: Eu am primit foarte multe felicitări din toate părţile. În viaţa asta nu voi face nimic de care să le fie ruşine copiilor mei. Totul a fost foarte transparent, noi nu am avut nicio implicare în ceea ce priveşte votul, noi ne-am făcut treaba pas cu pas, ne-am făcut o campanie de promovare. Este greu să te baţi cu noi, care de 17 ani suntem pe radio cu o mie de piese, cu piese care am dovedit că trec bariera timpului, cu experienţa pe care o avem în spate. 

Multe dintre comentariile fanilor din străinătate erau pozitive.

Călin Goia: Să ştiţi că şi în România au fost la fel de bune, nu degeaba am obţinut 24 de puncte.

Liana Stanciu: A fost o producţie de televiziune imensă, a fost un spectacol de televiziune, a fost cea mai frumoasă Selecţie Naţională, după părerea mea. 

Călin Goia: Dacă vom reuşi să transmitem mesajul prin alte elemente decât textul piesei, atunci probabil că va fi o parte în română, pentru că în întregime este un dezavantaj. Vreau să mergem cu cât mai multe şanse. Piesa noastră, având o campanie socială în spate, are un avantaj, aşa cred eu.

Liana Stanciu: Avem istorii frumoase cu artişti români. Săptămâna viitoare ne întâlnim să povestim ce vom face. Noi am venit cu idei şi soluţii foarte frumoase şi avantajoase pentru noi, nu ştim dacă le putem pune în practică. Suntem la un început de drum, respect toate celelalte păreri atâta vreme cât sunt argumentate. Cred că muzica, ca orice formă de artă, este un lucru subiectiv, care ţine de gusturile tale, de educaţia ta. Ceea ce s-a întâmplat duminică a fost o chestiune extraordinară, am avut 12 piese superbe, am avut o sală plină, un oraş în sărbătoare, şi în final, un reprezentant pentru România, asta e tot ce contează. 

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite