Sasha Lopez, la Adevărul Live: „O apariţie în topul «Billboard» nu-ţi garantează nimic. Ceea ce s-a întâmplat cu artiştii din România este doar noroc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi mai are un drum lung de parcurs până să aibă cu adevărat o industrie a show-ului, România este un „El Dorado“ pentru artiştii basarabeni. Mulţi dintre ei s-a lansat pe piaţa de aici, iar acesta a fost primul pas spre o carieră internaţională. Sasha Lopez, un DJ de succes, a venit la Adevărul Live şi ne-a povestir despre avantajele showbizului românesc, dar şi despre „pepiniera“ de staruri moldoveneşti.

Recent, cântăreaţa basarabeancă Irina Tarasiuc stârnea un imens scandal când scria pe Facebock că nu se consideră româncă şi că a vrut cetăţenia doar pentru a putea circula liber în Uniunea Europeană.

De-a lungul timpului, mulţi artişti basarabeni au debutat cu succes în România, iar mai apoi peste hotare. De la Pavel şi Cleopatra Stratan până la O-Zone, cântăreţii basarabeni au mizat pe muzică şi au reuşit să cucerească topurile internaţionale şi fără a avea un paşaport românesc.Sasha Lopez este unul dintre aceştia. 

Pe numele său real Serge Istrati, artistul basarabean a venit în România în urmă cu mai mulţi ani, mai întâi cu proiectul Sudio One (piesa „Cheamă-mă, antinge-mă“).  Au urmat colaborări cu Tom Boxer, Fly Project şi Edward Maya.

În 2011, sub numele Sasha Lopez şi a lansat hitul „All My People“, care în doar un an a avut peste 200 de milioane de vizualizări pe YouTube, a ajuns în topuri din 20 de ţări şi a fost difuzat pe radiouri şi în cluburi din toată lumea.

Cele mai importante declaraţii:

„Povestea mea a început în 2006, cu Studio One. De-acolo vine iubirea pentru de scenă. În 2009 am început acest proiect, Sasha Lopez. România este o piaţă mare de desfacere, e o rampă de lansare. Eu iubesc România, nu sunt doar basarabean, sunt româno-basarabean. Am auzit de cazul Irina Tarasiuc, ar trebui să i se retragă cetăţenia. Eu aveam deja cetăţenia când am venit în România, bunica mea a fost româncă. Nu trebuie să ne axăm pe cazul unei singure «nebune», ea este artistă? Dacă eu nu o cunosc, sigur este o începătoare, cu atitudine pro-rusă. Noi unde mergem spunem că suntem din România. Sunt artist român, niciodată nu s-a pus problema că sunt doar moldovean“, începe Sasha Lopez.

România, o rampă de lansare pentru moldoveni

„România stă foarte bine la capitolul muzică. Dacă eşti de succes aici este un lucru foarte bun, din punct de vedere al business-ului şi al banilor. Avem o piaţă de desfacere foarte mare. Avem foarte mulţi producători buni aici, în Moldova sunt doar trei pe care eu îi ştiu. Mai e şi partea de concerte, România stă bine la capitolul ăsta“, continuă DJ-ul.

image

Sasha Lopez FOTO Florin Şuler

Investiţii cu bani împrumutaţi şi credinţa în succes

„Prieteniile mele cu artiştii de aici au fost făcute de pe vremea Studio One. Dar, la început, am făcut totul de unul singur. A fost foarte greu, nu am fost primit cu braţele deschise în industrie. La fel de greu a fost cu adaptarea. Casa de discuri a fost greu de convins. Am avut încredere în ceea ce am făcut şi am perseverat chiar dacă am investit banii mei. Am avut prieteni care m-au împrumutat pentru videoclipul „All My People“. Eu am riscat. Nu avem concerte la acel moment, doar în Republica Moldova. Mergeam o dată la două săptămâni la un concert pentru a face bani şi pentru a investi. Eu cred în continuare în ceea ce fac. Dacă în România nu am fost bine promovat, în afară suntem destul de cunoscut. Totul a fost viral, de pe YouTube, aşa au venit concertele din afară“, povesteşte Sacha Lopez pe numele său real Serge Istrati.

„Numele m-a ajutat foarte mult, mai ales în Spania. De acolo, de pe primul loc, a ajuns în toate topurile. În afară de artiştii pe care îi ştiu, restul au impresia că hitul meu nu e de aici. Pe mine nu mă deranjează, îmi văd de treaba mea. Avem şase clipuri deja, iar al şaptelea se va filma în Croaţia, sâmbăta aceasta. Urmează să fie lansat în septembrie. Spiritul estival al videoclipurilor ne-a adus succes, aşa că ne ţinem de reţeta asta. Am încercat să schimbăm ceva, dar nu a mers şi am revenit pe aceeaşi linie“, arată el.

Succesul din afară, necunoscut în România

„Partenera din proiect e şi soţia mea, Ale Blake. Este uşor să lucrez cu ea, munca este muncă, familia este familie. În turnee vorbesc cu ea ca şi cu o personă normală cu care colaborez. Ea îşi ia salariu. Aşa am vrut să fie de la început. Fac parte din gaşcă cu Inna, Carla’s Dream şi Antonia. Pregătesc un proiect şi pentru soţia mea, cu Ale Blacke, dar pentru moment nu avem colaborări cu nume din afară. Aş vrea să lucrez cu Smiley, Connect-R. Am vorbit cu băieţii, dar nu avem nimic pus la punct“, spune acesta.

image

Sacha Lopez, în studioul Adevărul Live, FOTO Florin Şuler

„Mă mândresc că vin din Republica Moldova, deşi am luat influenţe şi din Rusia şi din Ucraina. Diversitatea este bună, noi suntem puţin diferiţi. Roman, de la Zdob şi Zdub, este rus, dar a învăţat limba română pentru a cânta în trupă. În Moldova, totul se întâmplă la Chişinău, dar toţi vor să plece. Niciodată nu am vrut să confund partea artistică cu cea politică. Artiştii trebuie să îşi vadă de treaba lor, politica să treacă pe lângă ei. Eu m-am mutat definitiv aici, doar o bunică mai stă în Republica Moldova. În America Latină am fost primit cel mai bine, dar şi în Asia. Preşedintele din Sri Lanka ne-a invitat la el în casă să cinăm, după ce a organizat un concert doar cu artişti români, printre care şi Edward Maya, pe un stadion cu 70.000 de oameni. În România nu se ştie că artiştii români au un succes enorm în alte ţări“, precizează Sasha Lopez.

„Suntem limitaţi, gândim piesa doar ca să intre pe radio“

„E greu să concurezi cu Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, pe piaţa lor muzicală nu poţi să intri aşa de uşor. Ca să te menţii e greu, chiar dacă intri. Ca management, gândire, ei sunt altfel, simt că nu eşti ca ei. În America Latină suntem mai bine primiţi, aici nu se fac diferenţe. La ei se experimenteză, ei riscă. Ei gândesc versurile altfel, producătorii de acolo nu gândesc comercial cum o facem noi. În urma unor sesiuni am făcut cu ei nişte piese extraordinare. Noi suntem foarte limitaţi, noi gândim piesa doar să intre pe radio. Am putea să facem ca ei, dar nu am avea piese pe radio. Încercăm să nu mai depindem de piaţa din România, dar este foarte greu. O apariţie în topul «Billboard» nu-ţi garantează nimic. Ceea ce s-a întâmplat până acum cu artiştii din România este doar noroc“, mai spune el.

„Eu mă bucur că am semnat cu Global Records, casa de discuri la care este şi Inna. Cu părere de rău, cel mai recent concert a fost la Timişoara, acum un an de zile. Aş vrea să cânt în România, deşi publicul nu e mereu acela pe care îl vreau eu. Urmează piese noi“, încheie Sacha Lopez.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite