VIDEO Top 10 cele mai bune filme care „au explorat spaţiul extraterestru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra
Bullock, protagonista filmului „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“
Sandra Bullock, protagonista filmului „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“

Spaţiul extraterestu a fost dintotdeauna una dintre necunoscutele omenirii, fapt scontat, de altfel, de unii dintre cei mai buni regizori ai lumii care au creat poveşti fantastice legate de infinitul necunoscut. Astfel, George Lucas, James Cameron sau Luc Besson au redimensionat cosmosul şi l-au înzestrat cu poveşti fantastice şi creaturi ciudate, scrie „The Telegraph“.

Filmul „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“ este doar cel mai recent exemplu prin care tema spaţiului extraterestru a fost exploatată. Dar, în trecut, filme precum „Alien“, „Star Trek“ sau „Al cincilea element“ nu exploatau latura umană, ci poveşti SF care au devenit, ulterior, adevărate succese comerciale şi critice.

2001: A space Odyssey“ (1968)

Geniul regizorului Stanley Kubrick a dat naştere, în 1968, unui film SF inspirat, în parte, de povestea scrisă de prietenul său Arthur C. Clarke, „The Sentinel“. De asemenea, Clarke a scris scenariul filmului şi a contribuit la lansarea unei cărţi cu acelaşi nume lansată pe piaţă imediat după debutul peliculei în cinematografe.

Povestea filmului se derulează în jurul unor întâlniri misterioase între astronauţi şi monoliţi de culoare neagră care pot să afecteze evoluţia omenirii, unul dintre aceste obiecte fiind descoperite pe Lună. Cercetătorii vor descoperi că un semnal emis de monoliţi provine de pe planeta Jupiter, ceea ce va duce la lansarea unei misiuni extraterestre. Keir Dullea şi Gary Lockwood joacă rolurile astronauţilor trimişi în misiune, iar lui Douglas Rain i se împrumută vocea pentru calculatorul de bord HAL 9000 al navei spaţiale cu care cei doi pleacă în spaţiu.

Filmul este adesea descris ca fiind „epic“, atât pentru durata, cât şi pentru tema abordată cu aspecte din epoca clasică a filmului. A primit patru nominalizări la Premiile Oscar şi a câştigat unul pentru efectele vizuale. În 1991 a fost catalogat drept „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric şi estetic“ de Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii şi a fost inclus, pentru conservare, în Registrul Naţional al Cinematografiei americane.

Star Wars/Războiul Stelelor“ (1977)

Ce poate să mai fie spus despre succesul odiseei spaţiale „Star Wars“ care a generat o franciză şi care, în viitorul apropiat, va beneficia de o continuare? Dimensiunea inovatoare impusă de regizorul George Lucas a impus filmul drept unul clasic al cinematografiei internaţionale.

Totul începe atunci când tânărul Luke Skywalker, de pe planeta Tatooine, observă că robotul de mâna a doua, primit în dar de la părinţi, poartă un mesaj intergalactic de la o anumită prinţesa Leia care cere ajutorul pentru a scăpa din ghearele maleficului Darth Vader. Curând, Skywalker va face echipă cu Obi-Wan Kenobi şi cu Han Solo (Harrison Ford), care vor pleca să o salveze pe Leia. Mai mult, Luke află de războiul dintre Rebeli şi Imperiul conducător, dar şi de Forţă, energia spirituală a jedi-ilor.

Alien“ (1979)

Sfidând stilul „Războiul Stelelor“, regizorul Ridley Scott a revigorat genul ieftin al monştrilor înspăimântători veniţi din spaţiu, i-a injectat imagini superbe, realizate cu un buget generos, şi a creat un film horror SF surprinzător, exasperant şi care lasă publicul epuizat.

Întreaga acţiune se petrece în spaţiul extraterestru acolo unde echipajul de pe remorcherul spaţial Nostromo primeşte un semnal de ajutor la care, în final, răspunde. Echipajul condus de căpitanul Dallas (Tom Skeritt) descoperă însă o navă extraterestră părăsită şi câteva ouă ciudate, dintr-unul ieşind un parazit care se ataşează de un compoenent al echipajului, Kane (John Hurt). În timpul mesei de dimineaţă din pieptul lui Kane va ţâşni o creatură şi astfel o serie de evenimente se vor declanşa. Se spune că restul distribuţiei nu ştia ce urma să se întâmple, aşa că şocul şi dezgustul lor au fost adevărate. Scott dă fiori şi utilizează în mod dramatic coridoarele întunecate unde echipajul decimat îşi găseşte sfârşitul în cele două perechi de fălci larg deschise ale monstrului. Mai mult, fiinţa rar văzută a extraterestrului, concepută de artistul H.R.Giger capătă o statură de o surprinzătoare mulţumită dansatorului masai Bolagi Badejo.

Alien a avut un succes atât critic cât şi comercial, fiind distins cu Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale, Premiile Saturn pentru cel mai bun film ştiinţifico-fantastic şi cea mai bună regie pentru Scott.

Star Trek: The Wrath of Khan/Star Trek II: Mânia lui Khan“

Nicholas Meyer continuă povestea din cel de-al 22-lea episod din „Star Trek: Seria originală“, „Space Seed“. Ceea ce părea să fie ultima misiune spaţială din cariera amiralului James T. Kirk (William Shatner), la bordul navei Federaţiei Stelare USS Enterprise, se transformă, însă, într-o bătălie cu temutul Khan (Ricardo Montalban). Ajutat de banda sa de supraoameni modificaţi genetic Khan, un rebel de pe Pământul din secolul XX, a încălcat prima regulă a Staţiei Spaţiale şi a furat un dispozitiv strict secret numit „Proiectul Genesis“. Acesta a obţinut, prin forţă, controlul asupra unei alte nave a Federaţiei,cu gândul de a-i întinde o capcană mortală lui Kirk, vechiul său duşman, şi ameninţând să producă un Armageddon de proporţii cosmice.

Aliens – Misiune de pedeapsă“ (1986)

Celebrul regizor James Cameron continuă povestea creaturii ostile din spaţiul extraterestru, începută în anul 1979. Singurul supravieţuitor al confruntării cu bestia spaţială a rămas personajul Weaver Ellen Ripley care este nevoită să se întoarcă pe planeta LV-426, acolo unde a întâlnit pentru prima oară extraterestrul, după 57 de ani în care a plutit în derivă prin cosmos în capsula de salvare. De data aceasta ea este însoţită de o unitate de soldaţi coloniali. În cele din urmă, Ripley îşi dă seama că singura cale a-şi alunga teama din suflet este să se confrunte direct cu ea. Sigourney Weaver este din nou Ellen Ripley într-o continuare dintre cele mai copleşitoare şi apreciate de critică din toate timpurile.

Apollo 13“ (1995)

„Houston, avem o problemă“, aceastea sunt cuvintele care au marcat zilele tensionate ale crizei misiunii Apollo 13. Suspansul, frica, adrenalina la maximum din acele zile sunt surprinse în filmul regizorului Ron Howard, inspirat de numele misiunii din 1970 care a ţinut cu sufletul la gură o planetă întreagă.

Tom Hanks joacă remarcabil rolul astronautului Jim Lovell, comandantul misiunii, fiind ajutat de piloţii modulelor Jack Swigert (Kevin Bacon) şi Fred Haise (Bill Paxton). Totul decurge cu bine până în momentul în care unul dintre rezervoarele navei explodează şi le pune viaţa în pericol. Filmul este o reproducere fidelă a misiunii de atunci, o alternare între acţiunea din spaţiu şi scenele care au avut loc la sediul NASA, suprinzand cu acurateţe detalii ale triumfului din spaţiu şi de pe Pământ.

The Fifth Element/Al cincilea element“ (1997)

Filmul ştiinţifico-fantastic francez scris si regizat de către celebrul Luc Besson plasează acţiunea în viitor, acolo unde planeta este ameninţată de rău, iar numai Al Cincilea Element (Milla Jovovich) poate să salveze lumea. Această luptă se dă la fiecare 500 de ani. Distribuţia a fost una pe măsură, pe lângă Milla Jovovich, în peliculă mai apar Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm şi Chris Tucker. Regia artistică a filmului a fost asigurată de creatorii de benzi desenate franceze Jean Giraud (Moebius) şi Jean-Claude Mézières şi arată o puternică influenţă franceză de „comic storytelling“ şi stil estetic. Costumele au fost create de designer-ul de modă francez Jean-Paul Gaultier, care a produs 954 costume, pentru utilizare în film.

Wall-E“ (2008)

Producţia studiourilor de animaţie Pixar spune povestea unui robot singuratic construit pentru a curăţa Pâmântul după ce oamenii au abandonat planeta. Succesul filmului a fost masiv, atât din punct de vedere critic, cât şi comercial, iar întâmplările robotului şi efectele vizuale i-au adus peliculei o nominalizare pentru cel mai bun film la Premiile Oscar.

Moon“ (2009)

„Moon“, peliculă britanică, prezintă povestea lui Sam Bell (Sam Rockwell) în timpul celor trei ani în care a stat pe Lună pentru a extrage Helium 3, preţiosul gaz despre care se credea că ar putea soluţiona criza energetică de pe Pământ. După ce şi-a petrecut zilele în singurătate, neputând comunica cu soţia lui, Tess, şi cu fiica lui în vârstă de trei ani pe nume Eve decât prin intermediul unor înregistrări din pricina unui satelit defect, astronautul aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă acasă şi să se revanşeze faţă de familie pentru îndelungata absenţă. Dar cu două săptămâni înainte de expirarea contractului cu compania privată Lunar Industries, Sam Bell începe să sufere de dureri de cap cumplite, halucinaţii şi lipsă de concentrare şi vede în baza lunară o altă persoană care îi seamănă, iar teama îi este amplificată de robotul de bord, GERTY. „Moon“ a fost premiat la Festivalul de Film Sundance, din 2009.

Gravity 3D: Misiune în spaţiu“ (2013)

Câştigătorii ai premiului Oscar, Sandra Bullock şi George Clooney sunt eroii filmului „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, un thriller palpitant care îi teleportează pe spectatori în infinitul şi implacabilul cosmos.

Sandra Bullock joacă rolul lui Ryan Stone, un medic strălucit, care pleacă în prima sa misiune în spaţiu, împreună cu deja veteranul Matt Kowalsky (George Clooney), un astronaut cu experienţă, pregătit să predea ştafeta. O simplă misiune de rutină se transformă într-un adevărat dezastru. Nava spaţială este distrusă, iar Stone şi Kowalsky devin captivi în spaţiu. Cei doi sunt ca şi pierduţi, fără nicio cale de comunicare cu Pământul, frica se transformă în panică, iar fiecare gură de aer consumată îi aduce cu un pas mai aproape de moarte. Singura cale de salvare este aceea de a înainta prin terifianta întindere a spaţiului.

„Gravity“ a fost foarte bine primit şi de criticii americani, iar unii dintre aceştia consideră că filmul are şanse reale în cursa pentru premiile Oscar.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite