VIDEOREPORTAJ Pe platourile filmului „Lumea e a mea“, regizat de Nicolae Tănase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platoul de filmare pentru o secvenţă din filmul „Lumea e a mea” este Clubul Fratelli. În afară de echipa tehnică şi de cei câţiva actori, locul este plin de tineri figuranţi, de fum şi căldură. Agitaţia permanentă şi numeroasele repetiţii pentru un singur cadru ridică şi mai mult temperatura din club. Câţiva figuranţi s-au uitat direct în cameră şi se mai trage o dublă.

Regizorul Nicolae Constantin Tănase, zis Nae, debutează în lung-metraj. A fost premiat pentru scurt-metrajul „Blu” la Festivalul de Film Transilvania, în 2012, şi la Best International Short Film din Portugalia. Tot pentru „Blu” a fost nominalizat la două premii Gopo şi la Premiul „Tânără Speranţă”, pe care l-a câştigat. Pentru dezvoltarea proiectului său cu „Lumea e a mea” a primit un stagiu de rezidenţă la Berlin, în 2011.

Nae Tănase - Povestea filmului este, în primul rând, o poveste de maturizare. E momentul în care, din fetiţa noastră, Larisa devine o femeie. E un film despre multe treceri, dintr-o stare în alta, despre multe întâmplări, despre multe trăiri, care sunt tipice pentru vârsta asta, pentru adolescenţi, pentru hormonii acestei vârste. Sigur că avem şi partea de acasă, ce se întâmplă în raport cu mama, cu prietenii ei. Are şi partea asta cu prima dragoste, sau cu prima iluzie a dragostei. E ideea asta că te-ai îndrăgostit şi esti pregătit să faci orice pentru dragoste. Urmărim povetea ei, prin ce trece şi sper ca din asta să scoatem emoţia, pe care eu o aştept din parcursul ei, din scenariu, unde ea exista. Vreau să scoatem această emoţie din Ana Maria, care interpretează eroina filmului, Larisa.

Making of "Lumea e a mea" - debutul în lung-metraj al lui Nicolae Constantin Tănase

Pe platoul de filmare, un glas puternic dă comenzi. În semi-întunericul clubului, cu greu îl recunoşti pe actorul Alin State, care este aici asistent de regie, sau „first”, cum spune această generaţie. Am vrut să aflăm ce motiv are pentru schimbarea de registru.

Alin State - Primul motiv este Nae. Suntem prieteni de foarte mulţi ani, cu el am început să fac film. Am lucrat în facultate la majoritatea proiectelor lui, ca actor, dar şi, pe măsură ce învăţam toată maşinăria, în alte posturi, în afara domeniului meu, actoria. Am lucrat şi cu camera de filmat. Îmi place să fac tot felul de lucruri, am învăţat uşor despre ce e vorba. Fiind prieteni de atâţia ani, când a avut nevoie de mine, am zis „da”. Îi zic lui Nae „da” la orice proiect.

Alin State şi Nae Tănase au fost colegi la UNATC şi au lucrat împreună la multe proiecte. Amândoi au o energie specială, pe care o dă pasiunea pentru ceea ce faci.

Alin State - Ăsta e principalul motiv pentru care Nae m-a chemat, nu neapărat pentru experienţa mea de first, adică asistent de regie. Am mai lucrat ca first la un scurt-metraj, „Douăsprezece minute”, dar acolo doar am „dat cu nasul” în această profesie. Acest lung-metraj este pentru toţi, echipă şi actori, un proces de maturizare. Este o călătorie halucinantă.

Pe Alin State l-am văzut la începutul acestui an în filmul „Rocker”, regizat de Marian Crişan.

Alin State - N-am mai primit nicio ofertă pentru un rol de film, acesta este al doilea mare proiect în care sunt implicat, după „Rocker”.

„Lumea e a mea” este o producţie independentă, realizată cu o echipă foarte tânără, cu bani puţini şi mult entuziam. Scenariul este scris de Raluca Mănescu, care face parte şi din echipa de producţie. Pentru că avea nevoie de interpreţi foarte apropiaţi de vârsta personajelor, Nae Tănase a dat un anunţ pe facebook pentru a găsi tineri pasionaţi de film.

Nae Tănase - N-am făcut castingul pe facebook, am dat doar anunţuri. Fiind un film independent, n-am avut resursele să aducem agenţiile de casting şi să căutăm. Mi s-a părut că pe facebook găseşti copii care-şi doresc foarte mult şi care n-au ocazia sau ajutorul de acasă, ca să intre în bazele de date ale agenţiilor de casting. Am căutat o fată tânără, care să vrea să facă actorie şi care să fie devotată total, care poate să înţeleagă, care să aibă emoţia şi energia Larisei din scenariu, şi am găsit-o. N-am găsit-o pe facebook, dar prin acel anunţ am găsit două fete, Aurora şi Olimpia, care joacă roluri secundare. Au venit la casting, am făcut antrenamente, am ajuns să filmăm şi sunt încântat de ele.

Ana Maria Guran şi Florin Hriţcu sunt cei doi tineri care au rolurile principale. Ana Maria este aspirantă la actorie, dar Florin tocmai a terminat facultatea.

Ana-Maria Guran - E primul film şi e fascinant. Vreau să dau la actorie şi adun experienţă. E super!

Florin Hriţcu - Pentru mine este cea mai frumoasă experienţă de film. Avem o echipă foarte tânără şi foarte generoasă, cu foarte mult entuziasm. Am mai avut un rol secundar în filmul „Ceva bun de la viaţă”, regizat de Dan Piţa.

Alin State scoate iar strigătul de luptă, „Actiune!”, şi toată lumea trece la cadru.

Alin State - Mi-aş dori să fac în continuare această meserie, nu aleg între a fi actor sau orice altceva în acest domeniu, pentru că mă fascinează filmul. Pe măsură ce descopăr tot mecanismul, începe să devină din ce în ce mai incitant şi e o aventură întreagă să ai grijă de o echipă. Mă bucur că energia mea naturală a fost de folos şi sper să ducem lucrurile până la capăt, mai avem puţin. 

Slab şi agitat, Nae este în continuă mişcare. Toată lumea îl strigă, îl întreabă câte ceva. De la repetiţiile cu actorii la video assist, apoi la directorul de imagine Daniel Kosuth şi la verificarea materialului filmat, regizorul a făcut mai mulţi kilometri în două ore.

Nae Tănase - Am terminat liceul german la Praga, am făcut un an la Facultatea de film din Cehia şi m-am transferat la UNATC, după o discuţie cu profesorul meu de acolo. El m-a întrebat unde vreau să fac film şi eu am răspuns că vreau să lucrez în România. Mi-a zis că trebuie să termin şcoala aici, să fiu în legătură cu generaţia mea din ţară, pentru că altfel nu o să fac parte din acea mişcare ce se va forma în România. M-am transferat în anul II, la clasa doamnei profesoare Cristina Nichituş. Mi-am dat licenţa şi mă gândesc acum la un master. Cam târziu mi-a venit ideea, dar e o şansă să mai fac nişte scurt-metraje, înaintea unui alt lung metraj. Să vedem mai întâi cum iese ăsta.

Este evident că Nae contează pe prietenii din echipă, care ştiu miza jocului.

Alin State - Suntem mulţi şi, ca actor, simt căderile astea de energie şi încerc să salvez situaţia. Fiind temperatura foarte ridicată, e greu să ţii oamenii la un nivel de confort, dar e prima dată când lucrez cu atât de multă figuraţie.

Adrenalina din aer se simte de îndată ce treci de uşa clubului. Regizorul Nicolae Consantin Tănase are un pariu de câştigat, cel cu sine însuşi şi cu pasiunea pentru meseria pe care şi-a ales-o. Pe de altă parte, Nae simte responsabilitatea pentru resursele puse în joc. Producătorii filmului sunt Tudor Giurgiu, de la Libra Film, şi Radu Stancu, de la casa de producţie deFilm. Tudor Giurgiu are cuvinte de laudă despre tânărul său confrate. „Cred că Nae este cea mai proaspătă nouă voce a cinemaului românesc şi am mare încredere în filmul lui de debut”, a zis Giurgiu.

Nae Tănase - Sunt stresat pentru că vreau să iasă bine filmul ăsta şi e destul de greu. E film independent, e o producţie care se face cu bani puţini. Au fost foarte mulţi oameni care ne-au ajutat. Echipa este minunată, suntem toţi tineri, din aceeaşi generaţie, şi asta ne face să mergem mai departe într-un ritm bun, să ne ajutăm reciproc. Aşteptarile mele sunt însă mai mari decât ale celorlalţi. Mă bucur că Tudor Giurgiu vorbeşte frumos despre mine. Când mă uit la materialul filmat, mă iau cu mâinile de păr şi doar Eduard, monteurul, mă linişteşte şi-mi spune că o să iasă bine. De abia aştept să ajungem la montaj, să finalizăm proiectul.

Filmul “Lumea e a mea” va fi distribuit în România de Transilvania Film, iar premiera va avea loc în vara lui 2014.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite