VIDEO „Extase“, un „Nymphomaniac“ al anilor '30. Amintiri despre primul film erotic din cinematografele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul "Extase", lansat în 1933, a provocat un şoc în sălile de cinema
Filmul "Extase", lansat în 1933, a provocat un şoc în sălile de cinema

În 1933, un film cehoslovac provoca un imens scandal în lume. Marele ecran făcea cunoştinţă cu scenele de orgasm şi nuditate. Filmul a rulat şi în România şi a provocat înăsprirea cenzurii în cinematografie.

Scandalul despre moralitate şi cenzură în cinematografia românească nu a început de la filmul Nymphomaniac II. Primul film erotic proiectat pe marile ecrane româneşti a adus şi primele interdicţii. Era 1933 când filmul cehoslovac „Extase” a fost arătat publicului la cinematograful Vox din Bucureşti. Filmul aducea o premieră în cinematografia mondială. Era prima peliculă nepornografică în care apăreau scene de nuditate şi primul film în care era arătat un act sexual, camera surprinzând expresia facială a actriţei principale, Hedy Lamarr.

Săptămânalul bucureştean „Hollywood”, condus de George Theodorescu, a prezentat mai mult decât elogios filmul regizorului Gustav Machatý. În articolul „«Extase», triumful adevăratului cinematograf”, cinefilii români puteau citi: „Intriga acestei realizări cinematografice în care moartea, sângele şi voluptatea brodează o bizară înlănţuire de imagini şi situaţii, ne este admirabil povestită de Machatý, a cărui tehnică egalează imaginaţia. Găsim în filmul «Extase» scene sublime, pur cinematografice, care merită să fie păstrate cu sfinţenie în viitoarea cinematecă a clasicilor ecranului”.

extase 2

"Bravo spectatori!"

Filmul nu a fost însă atât de lăudat şi de publicul bucureştean. La o săptămână de la premiera filmului, în acelaşi săptămânal, „Hollywood”, apărea articolul intitulat „Ruşine!...”. George Theodorescu îşi exprima indignarea faţă de primirea ostilă a peliculei „Extase”: „S-au găsit mulţi analfabeţi într-ale cinematografiei care s-au delarat nemulţumiţi – auziţi oameni! – şi, vociferând, au cerut să li se joace alt film, cu bandiţi! Bravo spectatori!”.

Atentat la curăţia morală a tineretului

Câteva săptămâni mai târziu, aceeaşi publicaţie titra pe prima pagină: “S-a decretat ruinarea spectacolului cinematografic din România. Reorganizarea comisiei de control şi cenzură a filmelor”. Obişnuit cu producţiile de război, de aventuri sau de comedie, Ministerului Instrucţiei, Culturelor şi Artelor i-a scăpat din vedere filmul “Extase”. Abia după proiecţia lui a apărut o lege care statua ce filme sunt “rele” şi care “bune” pentru spectatorii români. Între filmele rele erau incluse şi acele pelicule de cinema “care ar reprezenta scene de destrăbălare şi de viţii, care constituie un atentat la respectul curăţiei morale a tineretului şi a familiei”. Deşi criticii de film din toată lumea au primit bine filmul “Extase”, acesta fost interzis în mai multe ţări, între care şi Statele Unite ale Americii.


Hedy Lamarr (Hedwig Eva Maria Kiesler... by ouilsonpapa

Actriţa principală, inventatoare de talie mondială

Hedy Lamarr, actriţa născută Viena care a jucat rolul principal în filmul „Extase”, este creditată drept co-inventatoare a unui spectru de difuzare a frecvenţelor radio, care bruia dirijarea torpilelor de război. Invenţia este socotită astăzi drept primul pas către tehnologia wireless.
Viaţa actriţei Hedy Lamarr a fost mai spectaculoasă decât filmele în care a jucat, chiar dacă după „Extase” a fost adoptată de „Hollywood” şi a apărut în două filme alături de marele Clark Gable. A fost căsătorită de şase ori, primul soţ fiind un evreu care s-a îmbogăţit vânzând muniţie Germaniei naziste şi Italiei fasciste. Hedy Lamarr a fost acuzată de două ori de furt din magazine. Prima dată (în 1966) prada a fost un sandvici. A doua oară (în 1991) a trecut printr-un proces de furt de picături de ochi şi laxative. Şi-a căştigat notorietatea în rândul tinerilor de azi după ce a devenit, fără ştirea ei, imaginea produsului IT Corel Draw. Hedy Lamarr i-a dat în judecată, dar cei de la Corel au replicat că pe cutia produsului nu e o poză a actriţei ci o imagine produsă în Corel. Ei îi aparţin celebrele cuvinte: „Orice fată poate fi fermecătoare. Tot ce trebuie să facă e să stea cuminte şi să pară proastă”. Hedy Lamarr a murit în 2000, la 85 de ani. Cenuşa ei a fost împrăştiată, conform propriei doleanţe, într-o pădure de lângă Viena.

corel
afis

Afişul filmului "Extase": "Adevărul gol-goluţ despre nevoia de dragoste a unei femei"


 


 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite