Top 10 cele mai bune roluri ale lui Mickey Rooney

Top 10 cele mai bune roluri ale lui Mickey Rooney

Mickey Rooney se identifică cu Andy Hardy, personajul care i-a adus celebritatea: adolescentul cu gândul la maşini şi la fete, simbol al tinereţii, vitalităţii şi dinamismului FOTO Reuters

„Bineînţeles că am vrut să fiu cunoscut. Acesta sunt eu, un om obişnuit căruia îi place să placă tuturor“. Astfel îşi motiva Mickey Rooney pofta de a juca în filme chiar şi la o vârstă înaintată. El a murit la 93 de ani, după o carieră cinematografică începută la doar şapte ani. Printre cele mai însemnare pelicule, 250 la număr, în care a jucat se numără „Boys Town“, „Babes in Arms“, „The Human Comedy“ sau „Breakfast at Tiffany’s“.

Ştiri pe aceeaşi temă

A Midsummer Night’s Dream/Visul unei nopţi de vară“ (1935)

Versiunea piesei lui William Shakespeare regizată de Max Reinhardt, precum şi coregrafia pusă în scenă de Bronislava Ninjinska, i-au garantat lui Mickey Rooney poate unul dintre cele mai elegante roluri ale sale. El l-a jucat pe Puck, cel care complică viaţa şi dragostea dintre celelalte personaje, printre care Theseus, cel care se va căsători cu Hyppolyta sau Demetrius care este deja logodit cu Hermia. Atunci când piesa trebuia să fie transpusă pe film, Rooney şi-a rupt unul dintre picioare, iar producţia a întârziat. Acest lucru l-a înfuriat pe Jack Warner, preşedintele Warner Bros. Studios la acea vreme, încât l-a ameninţat că îi va rupe şi celălalt picior.

A Family Affair“ (1937)

Celebrul rol al lui Mickey Rooney din filmul „A Family Affair“ i-a fost încredinţat atunci când compania de producţie MGM îl distribuise, iniţial, într-un rol secundar, al lui Andy Hardy, fiul adolescent al judecătorului Lionel Barry. Rolul a ajuns să fie parte a unui serial de succes.

Boys Town/Oameni de mâine“ (1938)

La vârsta de 18 ani, Rooney a câştigat respectul Hollywood-ului, inclusiv un premiu Oscar dedicat tinerelor speranţe, pentru rolul lui Whitey Marsh, un huligan răzvrătit, adus pe calea cea bună de amabilitatea preotului Spencer Tracy.

Babes in Arms“ (1939)

Intens promovată în culisele studiourilor MGM, prietenia strânsă pe care Rooney o avea cu Judy Garland a fost speculată şi pe marele ecran, producătorii încercând de fiecare dată să găsească scenarii adaptate pentru pereche. Un succes răsunător a fost „Babes in Arms“, film în care cei doi interpretează rolurile unor copii talentaţi ai unor foşti actori care reuşesc să monteze un spectacol muzical plin de prospeţime, pentru a readuce zâmbetul pe buzele părinţilor lor care simt cum moda anilor adolescenţei lor se duce.

The Human Comedy/Comedia umană“ (1943)

Drama sentimentală regizată de Clarence Brown, pentru care a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film, i-a adus lui Mickey Rooney cel de-al doilea Oscar din carieră. Pelicula se concentra pe viaţa din oraşul Ithaca, din California, în timpul cel De-al Doilea Război Mondial, Rooney jucând rolul distribuitorului pentru biroul local de telegraf care aducea veşti bune şi rele pentru vecinii săi. Fratele băiatului este pe front, în timp ce sora sa este iubita şefului biroului de telegraf. După ce fratele plecat pe front moare împuşcat, cel mai bun prieten al acestuia e adoptat de familia celui decedat. Filmul a fost considerat de public şi critica de specialitate cel mai devotat „valorilor familiale“ dintre producţiile MGM.

National Velvet/Vis de glorie“ (1944)

La numai 12 ani, filmul a propulsat-o pe Elizabeth Taylor în fruntea Hollywood-ului, iar lui Rooney, la acea vreme în vârstă de 24 de ani, i-a asigurat un rol longeviv. Micuţa Velvet, fiica unei familii înstărite din Sussex, iubea într-atât de mult caii încât a câştigat la loterie unul. Din dorinţa de a participa la cursa Grand National, fata încearcă să îl convingă pe Taylor, tânărul argat şi fost jocheu, să o antreneze pentru a-şi îndeplini visul.

Quicksand“ (1950)

Într-o schimbare mult apreciată de criticii vremii, Rooney şi-a îndreptat atenţia şi spre filmele noir cu bugete reduse. Astfel el s-a transpus în rolul unui mecanic auto care va ajunge să fie părtaş într-un şir nesfârşit de crime odată ce fură o bancnotă de 20 de dolari.

Breakfast at Tiffanys/Mic dejun la Tiffany“ (1961)

Rooney aduce un fel de vervă nebună personajului său, Mr. Yunioshi, vecinul de originie japoneză cu Audrey Hepburn, în ecranizarea cărţii lui Truman Capote. Chiar dacă la început reprezentaţia sa a fost considerată una puternică şi personalizată, acum criticii au remarcat tonul uşor rasist pe care îl aborda. În mod ironic, având în vedere statutul legendarului film, pelicula reprezintă, poate, cel mai important film pentru care Mickey Rooney este amintit.

The Black Stallion/Armăsarul negru“ (1979)

Curios sau nu, Rooney nu a revenit pentru filmul „International Velvet“ (1978), ci pentru pelicula rivală „The Black Stallion“, lansată un an mai târziu. În rolul unui jocheu retras din activitate, Rooney apare în cea de-a doua jumătate a filmului, atunci când îl antrenează pe Alec pentru ca tânărul să ajungă la măestria sa. Pentru rolul jocheului, Rooney a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Babe, Pig in the City/ Noile aventuri ale lui Babe în oraş“ (1998)

În al doilea film al seriei, regizat de George Miller, Rooney juca rolul unui clovn înfiorător numit Fugly Floom care se folosea de cimpanzei ca parte a numărului său de circ. Pentru a spori atractivitatea spectacolului, clovnul încearcă să îl răpească pe Babe, purcelul care încearcă să treacă de orice obstacole pentru a-şi salva ferma. „O continuare care dă dovadă de şi mai multă imaginaţie decât prima parte“, au notat jurnaliştii de la „The Washington Post“.

Despre Mickey Rooney

Mickey Rooney s-a născut la 23 septembrie 1920, în Brooklyn, New York, şi este unul dintre cei mai longevivi actori de la Hollywood. El a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor şi la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Rooney este una dintre cele mai populare vedete ale perioadei 1938-1944. Actor complet - cânta, dansa, imita, spunea bancuri, el se identifică cu Andy Hardy, personajul care i-a adus celebritatea: adolescentul cu gândul la maşini şi la fete, simbol al tinereţii, vitalităţii şi dinamismului, copilul pe care şi l-ar dori orice familie americană.

Rooney a avut de-a lungul vieţii nu mai puţin de opt mariaje. S-a confruntat cu probleme cu alcoolul şi cu drogurile, a trecut prin faliment şi a fost dat afară. Cea de-a opta soţie se numeşte Jan Chamberlin. Prima dintre ele a fost Ava Gardner, iar în autobiografia sa, Rooney aminteşte de o aventură cu Norma Shearer, o vedetă consacrată de la MGM. „era foarte clar că Norma mă dorea“, scrie actorul în memoriile sale. „Eu n-am opus rezistenţă“. Pe atunci, actriţa canandiadă avea 38 de ani, iar Rooney doar 19.

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, a murit duminică (6 aprilie 20014) la vârsta de 93 de ani. Joseph Yule, alias Mickey Rooney, a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii '30 şi '40 FOTO wikipedia.org

Imagini din aceeasi galerie
  • Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, a murit duminică (6 aprilie 20014) la vârsta de 93 de ani. Joseph Yule, alias Mickey Rooney, a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii '30 şi '40 FOTO wikipedia.org
  • Actorul, care avea o sănătate şubredă de mai mulţi ani, a decedat de o moarte naturală. Revista Variety a confirmat decesul, fără să precizeze cauza morţii. Mickey Rooney, foarte apreciat şi respectat la Hollywood, şi-a continuat activitatea aproape permanent. În 2011 se afla în continuare pe afişul „Muppets” FOTO brunchnews.com
  • Născut la 23 septembrie 1920 în cartierul Brooklyn, la New York, el era fiul a doi actori de vaudeville ambulanţi. Împreună cu ei şi-a făcut debutul, în 1922, la vârsta de doar 17 luni  FOTO selfstyledsiren.blogspot.com
  • El devine încă din 1927 un star al cinematografului mut, jucând timp de opt ani un personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume l-a împrumutat FOTO AFP
  • Actorul Mickey Rooney, alături de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii FOTO Reuters
  • Actorul-copil îşi multiplică apariţiile în filme şi devine idolul Americii odată cu filmul „Andy Hardy” (1937), în care joacă rolul unui fiu rebel. Filmul va avea 14 continuări până în 1944 şi va prefigura serialul. Acest rol i-a adus un Oscar special pentru „contribuţia semnificativă în personificarea pe ecran a spiritului tinereţii” FOTO AFP
  • Mickey Rooney, alături de a doua lui soţie, Jan Chamberlin FOTO AFP
  • El triumfă ulterior, în 1939, cu comedia muzicală „Babes in arms”, în care formează un cuplu mitic de dansatori împreună cu Judy Garland, cu care joacă în „Strike Up the Band” (1940) şi „Babes on Broadway” (1941) FOTO Reuters
  • Mickey Rooney a murit pe 6 aprilie 2014. Actorul american avea 93 de ani FOTO Reuters
  • Mickey Rooney a murit pe 6 aprilie 2014. Actorul american avea 93 de ani FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările