„The Irishman”: povestea pe care o ştim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele relatate în „The Irishman”, cel mai recent film al lui Martin Scorsese, sunt inspirate de un bestseller. „I Heard You Paint Houses”, de Charles Brandt, se bazează pe mărturisirile unui mafiot din Detroit pe nume Frank Sheeran, legate de rolul său în asasinarea lui Jimmy Hoffa, fostul preşedinte al celui mai mare sindicat american, Uniunea Internaţională a Transportatorilor (International Brotherhood of Teamsters, IBT).

Uciderea lui Jimmy Hoffa, rămasă nerezolvată până azi, este un caz celebru.

Portret de mafiot

Frank „Irlandezul” Sheeran s-a născut în 1920 într-o familie săracă, de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi. În al Doilea Război Mondial, a luptat în campania din Italia. După spusele sale, experienţa războiului l-a transformat într-o persoană capabilă să ucidă fără ezitare.

Apoi l-a cunoscut din întâmplare pe Russell Bufalino, naşul unei familii mafiote. Ulterior, Sheeran a ajuns omul lui de încredere. Fiind irlandez şi nu italian, Frank nu putea spera să intre în familie, dar avea şansa de a deveni un aşa-numit „asociat”.

Acelaşi Russell Bufalino l-a prezentat şi lui Jimmy Hoffa. Sheeran – un tip solid, de 1,93 m şi 120 kg – era perfect pentru genul de joburi de care avea Hoffa nevoie. Irlandezul a povestit că în anii în care a lucrat pentru Bufalino şi Hoffa ar fi executat între 25 şi 30 de crime la comandă.

Asasinarea lui Jimmy Hoffa

Pe 30 iulie 1975, la ora 14:30, Hoffa urma să se întâlnească la un restaurant dintr-o suburbie a oraşului Detroit cu doi şefi mafioţi. Ultima oară când a fost văzut în viaţă, se afla în parcarea restaurantului, pe bancheta din spate a unei maşini, împreună cu alţi trei necunoscuţi.

În versiunea lui Frank Sheeran, cea prezentată şi în film, crima a fost una la comandă şi s-a întâmplat într-o casă goală din Detroit. Cadavrul a fost ulterior ridicat de o a doua echipă a Mafiei.

Cât de adevărată e această poveste?

Sunt multe voci care spun că Irlandezul a fost implicat în asasinat, într-o formă sau alta. Problema e că acesta şi-a schimbat declaraţiile de mai multe ori. Deşi Frank Sheeran era un om controversat, nimeni nu a putut dovedi în timpul vieţii sale că este vinovat de crimele pe care le-a confesat, mai târziu, în cartea sa. Niciun informator nu l-a identificat vreodată ca un participant la vreo crimă, iar singura sa condamnare a fost pentru înşelăciune. Nu avea cum să comită 20-30 de asasinate fără să ajungă la închisoare sau să fie ucis la rândul lui.

Ceea ce se ştie cu siguranţă a fost doar că Sheeran nu a fost niciodată eliminat de pe lista suspecţilor.

Urmăriţi toată povestea începând cu 27 noiembrie – data la care filmul are premiera pe Netflix.  

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite