Succes internaţional pentru Anghel Damian. Scurtmetrajul „Celed“ este proiectat la cele mai importante festivaluri de film din lume

Succes internaţional pentru Anghel Damian. Scurtmetrajul „Celed“ este proiectat la cele mai importante festivaluri de film din lume

Anghel Damian in sala de film

Anghel Daniel nu este doar un actor talentat ci şi un regizor foarte bun. Scurtmetrajul „Celed“, scris şi regizat de acesta, concurează şi este proiectat la cele mai importante festivaluri de film din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Celed este un băiat de 7 ani, vândut de tatăl său drept ajutor de cioban la o stână. Scurtmetrajul cu acelaşi nume surprinde momente cutremurătoare din viaţa copilului şi toate greutăţile prin care trece la o vârstă atât de fragedă.

Încă de la lansare, producţia a primit aprecierea criticilor de film şi cinefililor atât din ţară, cât şi din străinătate, a primit două premii - Menţiunea specială la ZFR, în cadrul TIFF 2019, şi Premiul publicului la Filmfestival Munchen, tot în 2019, dar a avut şi selecţii în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu. Celed a fost proiectat în 2019 în cadrul Festivalului de Cortos de Bogota, Festivalului Internaţional du Film de Montagne - Autrans, la Tirana International Film Festival şi Thessaloniki International Film Festival, şi a fost nominalizat în 2020 la Premiile Gopo pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj românesc.

                                   Angel Damian pe platourile de filmare

Povestea scurtmetrajului scris şi regizat de Anghel Damian continuă să se facă auzită. În săptămâna 24-30 august 2020, Celed a concurat la OFF (Odense Film Festival) şi la Busan International Short Film Festival, cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj din Danemarca, respectiv Coreea de Sud. În cadrul OFF, Celed a fost selectat la categoria Youth şi în Competiţia principală, fiind proiectat de şapte ori în cadrul evenimentului. În cadrul BISFF, filmul a concurat în Competiţia principală.

„Faptul că în acest an, 2020, când totul a stat pe loc, graniţele s-au închis şi pandemia a acaparat orice ştire, filmul meu de scurtmetraj circulă internaţional pe mai multe continente, în contexte competitive de cel mai înalt nivel profesional, e mai mult decât măgulitor. Cea mai mare împlinire a unui artist vine atunci când munca lui e văzută, înţeleasă şi apreciată de un public cât mai larg. Pot spune că destinul acestui film mi-a adus o bucurie care îmi va ţine drept motivaţie multă vreme de acum înainte”, a spus Anghel Damian.

Despre OFF şi BISFF

Înfiinţat în anul 1975, Festivalul Internaţional de Film de la Odense este cel mai vechi şi mai cunoscut festival de scurtmetraj din Danemarca şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film din spaţiul scandinav, având la ediţia de anul trecut un public de 35.000 de spectatori. Totodată, Festivalul este Oscar Qualifying şi European Film Awards Qualifying.

Festivalul Internaţional de scurtmetraj din Busan BIFF, anterior Pusan International Film Festival, PIFF, desfăşurat anual în Haeundae-gu, Busan, Coreea de Sud, este unul dintre cele mai semnificative evenimente de acest gen din Asia. Inaugurat în 1980, BISFF a fost lansat cu scopul de a aduce noi nume în cinematografie. De asemenea, festivalul este Oscar Qualifying.

În perioada 20-26 septembrie 2020, Celed ajunge în Grecia. Filmul va fi proiectat în Competiţia principală a celui mai vechi şi important festival de film de scurtmetraj - Drama Film Festival, care este European Awards Qualifying.

„Viaţa mea e împărţită în mai multe planuri în momentul de faţă. Din perspectiva actorului, continuăm proiectul de suflet VLAD, apoi încercăm să revenim în teatre la începutul lui octombrie. Din perspectiva regizorului, pregătesc un scurtmetraj şi lungmetrajul meu de debut. Din perspectiva scenaristului, lucrez de zor la continuarea VLAD, la un alt serial care e în fază incipientă şi la un proiect surpriză, cu regizorul Jesus del Cerro şi cu actorul şi producătorul Codin Maticiuc, gaşca de la Miami Bici pusă pe doborât noi recorduri. Va urma… :)”, a declarat Anghel despre proiectele sale prezente şi viitoare.

Scurtmetrajul Celed a fost produs de Aparte Film & Michelangelo Films, cu sprijinul CNC, Fundaţia 9 - Fondul Lucian Pintilie & Adrian Ghenie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările