Sfârşitul şi povestea unei legende. Daniel Day-Lewis şi-a anunţat retragerea: Nu am simţit niciodată nevoia de a explica sau de a mă scuza pentru felul în care lucrez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Day-Lewis este cunoscut atât pentru rolurile magistrale, cât şi pentru faptul că îşi alege cu mare atenţie proiectele FOTO Getty Images
Daniel Day-Lewis este cunoscut atât pentru rolurile magistrale, cât şi pentru faptul că îşi alege cu mare atenţie proiectele FOTO Getty Images

Actorul britanic Daniel Day-Lewis (60 de ani), premiat de trei ori cu Oscar şi considerat unul dintre cei mai buni artişti ai generaţiei sale, şi-a anunţat retragerea din industria filmului, invocând motive personale.

Retragerea lui Daniel Day-Lewis, anunţată în exclusivitate de „Variety“, a luat prin surprindere Hollywood-ul. Actorul nu şi-a motivat decizia de a renunţa la cariera actoricească, purtătorul său de cuvând precizând doar că este vorba de o hotărâre personală. „Daniel Day-Lewis nu va mai lucra ca actor. El le este profund recunoscător tuturor colaboratorilor săi şi publicului care l-au susţinut de-a lungul atâtor ani. Aceasta este o decizie personală şi nu vor mai exista alte comentarii pe marginea acestui subiect“, a explicat reprezentantul actorului.

Daniel Day-Lewis, care în cariera sa de peste patru decenii a interpretat preşedinţi, scriitori şi bandiţi, va apărea pentru ultima dată pe marile ecrane în drama „Phantom Thread“, care va avea premiera pe 25 decembrie. Filmul, a cărui acţiune este plasată în lumea modei din Londra anilor ’50, marchează noua colaborare a actorului cu regizotul Paul Thomas Anderson, cel care a realizat şi „There Will Be Blood“, pentru care Day-Lewis a fost recompensat cu Oscar în anul 2007.

Născut pe 29 aprilie 1957, în Marea Britanie, Daniel Day-Lewis este singurul artist care a câştigat trei statuete Oscar la categoria Cel mai bun actor în rol principal. El a fost recompensat pentru portretizarea preşedintelui american Abraham Lincoln din filmul „Lincoln“, regizat de Steven Spielberg, pentru rolul minerului amărât transformat într-un mare magnat al ţiţeiului din „There Will Be Blood“, regizat de Paul Thomas Anderson, şi pentru interpretarea scriitorului şi artistului Christy Brown din „My Left Foot“, al lui Daniel Plainview. De asemenea, Day-Lewis a mai primit alte două nominalizări la Premiile Academiei American de Film pentru rolurile din „Gangs of New York“ şi „In the Name of the Father“.

Daniel Day-Lewis, pozând cu statueta Oscar primită în 2013 pentru rolul din „Lincoln“ FOTO Getty Images

daniel day lewis foto getty images

Foarte apreciat mai ales pentru intensitatea cu care îşi joacă rolurile şi pentru versatilitate, starul britanic este cunoscut şi pentru faptul că îşi depăşeşte întotdeauna limitele umane şi actoriceşti. Acordă un devotament extrem şi constant personajelor sale şi îşi rezervă perioade deosebit de îndelungate pentru a se documenta şi a pregăti fiecare rol, scrie şi News.ro.

Day-Lewis a învăţat limba cehă pentru a-l juca pe doctorul afemeiat din „The Unbearable Lightness of Being“, a ascultat numai muzica lui Eminem pentru a-şi canaliza furia în „Gangs of New York“ şi a mers doar în scaun cu rotile pentru „My Left Foot“, unde l-a jucat pe Brown, scriitorul şi pictorul născut cu paralizie cerebrală şi capabil să-şi mişte doar piciorul stâng.

„Nu dezmembrez părţile componente ale unui personaj, le lucrez şi apoi la asamblez la loc cu şuruburi şi gata rolul“, spunea Day-Lewis în 2012, discutând despre „Lincoln“. „Încerc să permit lucrurilor să se întâmple încet, de-a lungul unei perioade de timp mai lungi, iar dacă sunt norocos, încep să aud o voce care mă ghidează.“ „Lucrez într-un anumit fel şi nu am simţit niciodată nevoia de a-l explica sau de a mă scuza pentru asta“, mai spunea actorul potrivit The Independent.

Deşi unul dintre cei mai doriţi actori de la Hollywood, Daniel Day-Lewis este însă şi unul dintre cei mai selectivi şi pretenţioşi actori din lume, aşteptând ani întregi pentru a accepta un nou proiect. De exemplu, între anii 1998 şi 2010, a acceptat să joace în doar cinci filme. După ce în 1997 a apărut în „The Boxer“, a dispărut de pe marele ecran vreme de cinci ani, până când Martin Scorsese l-a convins să se întoarcă pentru „Gangs of New York“. În perioada în care s-a ţinut departe de lumina reflectoarelor, potrivit mai multor relatări din presa străină, artistul ar fi confecţionat încălţăminte în Italia. Într-un interviu pentru „The Guardian“, actorul spunea: „Pur şi simplu nu am mai vrut să mă implic în filme, voiam să fiu departe de toate, aveam nevoie de puţină linişte.“

Starul britanic a colaborat de-a lungul anilor cu unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii, precum Martin Scorsese, Steven Spielberg, Stephen Frears, Jim Sherdian, Paul Thomas Andersin şi James Ivory. Daniel Day-Lewis a mai impresionat şi în producţii ca „Un gentleman la New York“, „Ultimul Mohican“, „Vârsta inocenţei“, „Boxerul“ şi „Nine“.

Day-Lewis, fiul poetului Cecil Day-Lewis şi al actriţei Jill Balcon, a debutat în cinematografie la vârsta de 14 ani într-un rol episodic din „Sunday, Bloody Sunday“, lansat în 1971. Mai întâi a atras atenţia în teatru şi televiziune, iar criticii de film l-au remarcat în 1985 odată cu filmele „My Beautiful Laundrette“ şi „A Room With a View“.

Daniel Day-Lewis este căsătorit cu scriitoarea şi regizoarea Rebecca Miller, alături de care are trei copii. „În afara platourilor de filmare viaţă mea este una în care îmi urmăresc curiozităţile la fel de avid ca şi atunci când lucrez“, a mai declarat Day-Lewis pentru The Guardian în 2008.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite