Premiile Gopo 2016: „Aferim!”, de Radu Jude, marele câştigător ale galei

Premiile Gopo 2016: „Aferim!”, de Radu Jude, marele câştigător ale galei

”Aferim” a fost marele câştigător al Galei Premiilor Gopo 2016

Pelicula ”Aferim!”, regizată de Radu Jude, a fost marele câştigător la cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc luni seară, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), primind 14 trofee, inclusiv la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cel mai bun actor în rol principal” şi ”premiul publicului”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gala a debutat cu un scurt cine-concert, urmat de proiecţia unei producţii semnate Anima Film - omagiu adus lui Ion Popescu Gopo - care a fost însoţită de muzică live, interpretată de Simona Strungaru Symphonics.
 
Actorul Alex Bogdan a fost amfitrionul celei de-a zecea Gale a Premiilor Gopo, iar printre cei care au înmânat trofeele Gopo s-au numărat Monica Bârlădeanu, Florin Piersic Jr., Cătălin Ştefănescu, Nicoleta Lefter, Ovidiu Niculescu, Mihaela Sârbu, Cuzin Toma, Ada Condeescu, Levente Molnar, Bogdan Dumitrache şi Oana Pellea.
 
Cascadorul Paul Fister, distins cu premiul special al galei, a mulţumit tuturor celor care au considerat meritorie întreaga sa carieră şi care l-au propus pentru această distincţie. ”Prin nominalizarea mea, colegii mei cascadori au fost asimilaţi în marea breaslă a cinematografiei”, a declarat cascadorul pe scena Sălii Mari a TNB.
 
”Să iubim cinematografia şi cascadorii cu caii lor”, a mai spus Paul Fister.
 
Actorul Constantin Drăgănescu, în vârstă de 80 de ani, a fost distins cu premiul pentru întreaga activitate. ”Promit ca mâine să umblu prin Piaţa Amzei cu omuleţul după mine”, a spus Constantin Drăgănescu, referindu-se la trofeul Gopo care i-a fost înmânat luni seară.
 
Unul dintre cele mai aclamate momente a fost decernarea trofeului pentru cel mai bun debut. La primirea premiului, regizorul Nicolae Constantin Tănase a mulţumit echipei sale, căreia i l-a dedicat. ”Premiul îl primeşte toată echipa, vă mulţumesc că m-aţi ajutat să facem filmul ăsta”, a spus Nicolae Constantin Tănase.
 
La rândul său, compozitorul Alexander Bălănescu - premiat pentru cea mai bună muzică originală din ”Muntele magic”, de Anca Damian - a mulţumit artiştilor cu care a colaborat. ”Legătura mea cu artiştii din lumea filmului, teatrului şi dansului, cu publicul e carburantul meu pentru creaţie”, a spus Alexander Bălănescu, premiat la categoria ”cea mai bună muzică originală”.
 
Actriţa Ioana Flora, recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, a mulţumit echipei cu care a lucrat, iar Teodor Corban, care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, cailor. ”M-au învăţat nişte lucruri incredibile”, a spus Corban, adăugând că un rol ”mai sus” decât cel pe care îl interpretează în ”Aferim!” a fost cel din ”Un etaj mai jos”, de Radu Muntean.
 
Filmul lui Radu Muntean nu a primit niciun premiu la gala de luni seară. Deşi a fost nominalizat la şapte categorii, inclusiv pentru ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun regizor”, echipa de producţie nu a participat la gală, deoarece membrii acesteia au considerat nominalizarea peliculei ca fiind ”abuzivă”.
 
Printre cei care au înmânat trofee pe scena Teatrului Naţional Bucureşti s-a aflat şi primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava. Acesta i-a adus un omagiu pentru întreaga carieră lui Florin Piersic.
 
”Îl recomandă o pasiune care nu l-a părăsit niciodată”, a spus Răzvan Sava despre actorul Florin Piersic, care a fost aplaudat, în picioare, de publicul din sală.
 
”DiCaprio nu ştiu cum şi dacă s-a bătut cu ursul ăla, dar ursul meu din filmul lui Gopo era ursoaică şi m-a plăcut din prima clipă”, şi-a început discursul Florin Piersic, după proiectarea unui montaj cu secvenţe din ”The Revenant” (2015) şi ”De-aş fi Harap Alb” (1966).
 
”Am fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Gopo. Am fost cu el la Festivalul de la Cannes, prima mea ieşire din ţară. E mare tristeţe pentru mine să-mi dau seama că el, de mult, îmi zâmbeşte dintr-o stea. «De-aş fi Harap Alb» ne-a legat pentru totdeauna”, a spus Florin Piersic, care a  menţionat că a jucat în 49 de filme.
 
”De fiecare dată când văd filmele mele, îmi vine să plâng, pentru că ştiu ce am trăit, ce prieteni am avut. Vă rog, să-i iubiţi pe actorii care mai sunt”, a mai afirmat Florin Piersic.
 
Gala Premiilor Gopo a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan şi transmisă în direct pe TVR 2, TVR HD şi Radio România Cultural.
 
Juriul a fost compus din peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti.
    
Lista câştigătorilor Premiilor Gopo 2016:
 
Premiul pentru întreaga carieră - actorul Florin Piersic
Premiul pentru întreaga activitate - actorul Constantin Drăgănescu
Premiul special - cascadorul Paul Fister
Cel mai bun machiaj şi cea mai buna coafură - Petya Simeonova, Bianca Boieroiu şi Domnica Bodogan, pentru ”Aferim!”
Cel mai bun scurtmetraj documentar - ”Chat with Alice”, de Sandra Isabela Tent
Cel mai bun film european - ”Leviatan”, de Andrey Zvyagintsev
Cel mai bun sunet - Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu şi Cristinel Şirli, pentru ”Aferim!”
Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers - Marius Panduru, pentru imaginea ”Aferim!”
Cea mai bună muzică originală - Alexander Bălănescu, pentru ”Muntele magic”
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune - ”Ramona”, de Andrei Creţulescu
Premiul publicului - ”Aferim!”, de Radu Jude
Tânără speranţă - Ana Maria Guran, pentru ”Lumea e a mea”
Cel mai bun film de debut - ”Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase
Cel mai bun montaj - Cătălin Cristuţiu, pentru ”Aferim!”
Cele mai bune costume - Dana Păpăruz, pentru ”Aferim!”
Cele mai bune decoruri - Augustina Stanciu, pentru ”Aferim!”
Cel mai bun film documentar - ”Aliyah DaDa”, de Oana Giurgiu
Cea mai bună actriţă în rol secundar - Mihaela Sârbu, pentru ”Aferim!”
Cel mai bun actor în rol secundar - Alexandru Dabija, pentru filmul ”Aferim!”
Cea mai bună actriţă în rol principal - Ioana Flora, pentru ”Acasă la tata”
Cel mai bun actor în rol principal - Teodor Corban, pentru filmul ”Aferim!”
Cea mai bună imagine - Marius Panduru, pentru ”Aferim!”
Cel mai bun scenariu - Radu Jude şi Florin Lăzărescu, pentru ”Aferim!”
Cel mai bun regizor - Radu Jude, pentru ”Aferim!”
Cel mai bun film - ”Aferim!”, de Radu Jude

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările