Premiera săptămânii: „Podul spionilor“, „unul dintre cele mai frumoase şi elocvente filme ale lui Steven Spielberg“

Premiera săptămânii: „Podul spionilor“, „unul dintre cele mai frumoase şi elocvente filme ale lui Steven Spielberg“

Tom Hanks joacă rolul avocatului James Donovan FOTO cinemagia.ro

Filmul „Bridge of Spies/ Podul spionilor“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Lungmetrajul este considerat unul dintre cele mai frumoase din cariera regizorului Steven Spielberg, dublat şi de rolul de excepţie făcut de Tom Hanks.

Filmul „Bridge of Spies/ Podul spionilor“ este un thriller istoric regizat de Steven Spielberg după un scenariu de scris de Matt Charman, alături de Ethan Coen şi Joel Coen. Din distribuţie fac parte Tom Hanks (James Donovan), Mark Rylance (Rudolf Abel), Amy Ryan (Mary Donovan) şi Alan Alda (Thomas Watters Jr.).

Podul la care se face referire titlul filmului este unul real, ce face legătura între periferia fostului Berlin de Vest şi centrul oraşului Postdam, aflat anterior sub controlul Germaniei de Est. A primit numele de „pod al spionilor” în ani ’60, când serviciile secrete ale sovieticilor şi ale americanilor schimbau prizonieri în numitul loc.

Lungmetrajul spune povestea primului schimb de prizonieri făcut pe pod, dar şi a încercărilor avocatului James Donovan (Tom Hanks) de a negocia eliberarea pilotului Francis Gary Powers după ce avionul său a fost doborât pe teritoriul Uniunii Sovietice. Astfel, „Bridge of Spies“ spune povestea lui James Donovan, un avocat din Brooklyn care se trezeşte aruncat în centrul Războiului Rece, când CIA îl trimite cu sarcina aproape imposibilă să negocieze eliberarea unui pilot american U-2 capturat. Scenariştii Matt Charman, Ethan Coen şi Joel Coen transformat această experienţă remarcabilă din viaţa lui Donovan într-o poveste inspirată din fapte reale, ce surprinde esenţa unui om care riscă în această călătorie, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

Producţia a primit, în general, recenzii pozitive, criticii lăudând în special rolul făcut de Mark Rylance. Pe site-ul Rotten Tomatoes, filmul a primit şanse de reuşită de 91%, pe baza a 2015 recenzii. „«Bridge of Spies» găseşte o viaţă nouă în formula clasicelor thrillere de spionaj din perioada Războiului Rece mulţumită muncii lui Steven Spielberg şi a creativităţii lui Tom Hanks“, se specifică pe site-ul menţionat.

FOTO cinemagia.ro

O recenzie pozitivă a venit din partea lui Steve Pulaski, de la Influx Magazine, care a scris: „Îmbinat cu imagini veridice ale perioadei şi cu un Hanks care face un rol fascinant, filmul devine o experienţă care te îmbogăţeşte“.

FOTO cinemagia.ro

„Unul dintre cele mai frumoase şi elocvente filme ale lui Steven Spielberg din faza sa cinematografică târzie. «Bridge of Spies» transformă schimbul secret dintre CIA şi KGB al unui prizonier într-un joc tensionat şi dezarmant de-a şoarecele şi pisica“, scrie şi Ignatiy Vishnevetsky, de la „The A.V. Club“.

FOTO cinemagia.ro

„Cu scenele în care prizonierii sunt abuzaţi, cu argumente cu privire la justiţia americană şi cu toată supravegherea unui stat, «Bridge of Spies» sugerează că Războiul Rece a avut un frate geamăn împotriva terorismului. Ceea ce este destul de controversat, dar este o temă pe care puţini cineaşti îndrăznesc să o abordeze“, scrie Manohla Dargis în recenzia sa pentru „The New York Times“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările