Tot vedetele de altădată erau mai glamour, ca Rita sau Marlene, dar şi femeile de pe vremea bunicii erau mai rafinate!

Prezentator a fost vocea lui Ted, deci s-au gândit la recentul nostru Urs de Aur, naţional, primit prin intermediari pe scena de la Berlin, din mâna unei legende vii, In the mood for... Romania, preşedintele juriului Wong Kar Wai.

Culoarea şampaniei rose pare a fi în vogă... Ceva argintiu şi albastru. Oscarul, statuia kitschoasă gigant de la intrare, în prima fază e ţinut într-o husă de plastic, ca telecomenzile din casele neamurilor proaste! Din când în când şi câte o stea care trăieşte din gloria trecutului, ca Harry Potter, sau câte un actor la braţul partenerei, gen Michael Douglas.   

Staruri şi brilliant figures ca Fonda (tatăl lui Jane, Henry a jucat cel mai izbutit Lincoln) sau Dustin Hoffman erau în sală şi pe scenă.

În pauzele de la dragul transmiţător în direct HBO, afli că poţi vedea cutremurătorul Rugul aprins despre Cehia ocupată de ruşi şi curajul tinerilor, în frunte cu Jan Palech, studentul la istorie, care şi-a dat foc în semn de protest (şi cândva şi la noi: Liviu Babeş. Oare cine va scrie un scenariu despre eroul nostru?). Şi apoi magicul Hugo, despre Melies!

Enjoy your Oscar ar fi urarea şi sunt şi câţiva aleşi după filmuleţele lor, care reprezintă viitorul cinematografiei şi ştiu să se bucure că li s-a întâmplat!

Vor înmâna Oscaruri şi nu trebuie să fie mai emoţionaţi ca nominalizaţi, ci să le dea încredere! Deja după un curs intensiv s-au cizelat ca-n filme!

Hugh Jackman a ridicat în braţe o interogatoare enervantă şi a asigurat-o că e mai uşoară ca trofeul, cu care a jonglat cândva în culise.

De Niro pare exasperat că i se pun întrebări şi are o nevastă ciocolatie şi statuară!

Se fac topuri de vetimentaţie, cum se zice mai snob, numi bune ca lumea să le contazică!

Adele are o rochie de 15 kg, argintie cu sclipici. Va cânta pe scenă! Clooney, care are nominalizări mai ceva ca Disney, e prezent şi cu o parteneră mai înaltă.

Pentru Sandra Bullock era ecou la întrebări, dacă tot e Los Angeles... Dolby Theatre, o rochie Elie Saab, sponsor la Cesarurile franţuzeşti de acum 2 seri. Şi mai apoi o tăietură cam bruscă din emisie.

Anne Hathaway îmbrăcată în Prada, dacă tot a jucat în filmul cu pricina, o ţinută distinsă, de corporatistă din faţă şi din spate de party, zice ea. Dacă tot are un IQ aşa mare cum se zvonşte, a ghicit ce era în cutia misterioasă. Pantofii din Oz, că tot s-a filmat remake-ul.

Hopa şi Lincoln alias Lewis, cu o tunsoare de balamuc şi veşnica nemulţumita sa nevastă Rebecca Miller , fiica lui Arthur, fostul soţ al lui Marilyn. Are norocul în gene!

Inedite imagini din culisele TV cu o sticlă de şampanie, care se va deschide după. M-am simţit ca acasă!

Şi urmează, în exclusivitate la HBO : GALA!

Scenă cu ţurţuri, muzică , SF-uri şi cât de important e un titlu de ziar, cu comentariul aferent. O sală plină de VIP-uri, fără prea mult umor, cu cocuri sau tunsori foarte scurte şi o grămadă de bărbaţi cu barbă.

Rol secundar Cristoph Waltz (ras) care a făcut o plecăcine contracandidaţilor şi previzibil i-a mulţumit lui Tarantino.

Rudd şi Melissa din Hoaţa de identitate au anunţat animaţia scurtă: Paperman, cu mulţumiri pt Disney, binevenite după apariţia atâtor detractori post-mortem. La lungi Brave /Neînfricata, autorul în kilt verzuliu şi cu mulţumiri din partea premiatei pentru fiica sa din sală, care i-a inspirat povestea, la care s-a dus la Băneasa şi Sharon Stone pe când turna în România.

Imaginea şi efectele speciale şi le-a adjudecat Viaţa lui Pi, care povestită de făcători părea de revăzut!

James Bond cel pomenit şi în Argo a fost sărbătorit prin Golgfinger cântat live de Dame Shirley Bassey, care tocmai ce-a împlinit 76 de ani. Aplauze în picioare. Zeta Jones ne-a reamintit cât ne-a plăcut Chicago şi cât ne-a exasperat Les Miserables, căruia Travolta i-a citit până şi „s”-ul final. Bietul Victor Hugo! Cred că nu l-ar fi încăzit nici măcar excesul de steaguri roşu-alb-albastre de pe scena hollywoodiană!

Austriacul a fost sec şi rece la Oscarul de „Amour” şi nu „Amurg” cu care mai confundă unii, şi care tocmai ce s-a ales cu nu ştiu câte zmeurici.

Bună poanta cu duminica, deci lumea la biserică, doar că se roage mai mulţi. O uşoară blasfemie, dar se iartă.

Ursul Ted pe scenă, vocea prezentatorului care pare din rasa lui Bob Hope, unul upgradat pentru secolul 21.

Cel mai bun număr şi speech, dragul de Christopher Plummer, octogenarul care în următoarele 30 de filme, ar vrea să joace cu toate nominalizatele pentru rol secundar, care au dat dovadă de atât de multă perseverenţă şi sunt pe afiş din adolescenţă. Regretul a fost că nu s-a cântat melodia din Sunetul muzicii. Doamne, ce dor îmi era de ea! N-a luat eleganta şi colosala Helen Hunt pentru Terapie specială, ci Hathaway pentru Fantine, cântata. A râs un pic ca Julia Roberts şi şi-a declarat iubirea pt soţul aferent (o fi ştiut că e Dragobetele pe la noi)  .

O scena ca de beteală şi diamante sau măcar Swarovski: Adele relativ proaspăta mămică şi melodia din Skyfall.

Încep să mă bucur că n-am ajuns (încă) la L.A. că abia acum au deschis un muzeu al Oscarurilor!     

La montaj sunet ex-aequo (deci se poate) Bond şi Ossama! Ce combinaţie!

Cei dispăruţi (poză şi ce au adus celei de-a 7-a arte fiecare) cu o introducere de Clooney şi o încheiere, cântată de Barbra Streisand cu Memories...

Deloc neaşteptat ca Adele a luat pentru melodia originală din Bond, după ce a şi cântat-o şi a fost la concurenţă şi cu cea din Ted, pe versurile prezentatorului Seth Mac Farlane (ăsta era pe vremuri numelele unui impermeabil).

Muzică originală Pi, scenariu adaptat Argo cu un discurs perfect, al lui Chris Terrio, cu referire la Oscarul lui Affleck şi la creativiate, inclusiv în Iran. Şi apoi la original dl Tarantino de la vecinul său dl Dustin Hoffman (care, ca regizor la Quartet, face toţi banii). Zăpăcitul s-a referit la personajele inventate, dar şi la distribuţia formidabilă care le-a dat viaţă.

La regie: surpriză Ang Lee, care a mulţumit, inclusiv în chinezeşte Taiwanului, dar şi echipei sale de 3000 de persoane, pe care fireşte nu le-a enumerat.  

Actriţă, nu Riva cum mi-aş fi dorit, ci Jenniffer Lawrence, care i-a urat la mulţi ani! Franţuzoaica împlinea 86 de ani!

Ultra-aşteptat, Daniel Day Lewis a luat al treilea Oscar pe care i l-a dedicat mamei lui, după ce a glumit cu Meryl, care l-a umplut de ruj, şi nu şi-a uitat nevasta, alături de care e de vreo 16 ani încoace!

Am avut emoţii mari pentru final. Jack Nicholson în duplex cu prima doamna să nu-i dea iar eroului de pe bancnotă, care i-a dezrobit pe negri. Dar a fost Argo, care chiar că a Spargo... (cine a văzut filmul şi remarcabila traducere ştie de ce) tot!

La sfârşit încă o cântare: prezentator gală plus prezentatoare TV. A fost cam ca la genericele de la cinema: mai toată lumea deja se ridica să plece la petreceri! Iar pe HBO începea „Doamna de fier”! Extrem de inspirată programare!