Peter Greenaway, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un festival de film experimental şi de avangardă îl aduce la Bucureşti pe unul dintre cei mai importanţi cineaşti contemporani, însoţit de cel mai recent film al său, „Rembrandt’s J’accuse“. Între 24 şi 28 noiembrie, se va desfăşura în Capitală prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti EXPIFF, organizat de Fundaţia Art-Promo.

Evenimentul este important şi pentru că îl aduce la Bucureşti pe unul dintre cei mai mari cineaşti contemporani, britanicul Peter Greenaway (invitat şi în 2005 la Festivalul Anonimul). Regizorul va susţine, miercuri 24 noiembrie, un masterclass, iar seara, la ora 19.00, va prezenta, la Cinema Scala, proiecţia celui mai recent film al său, „Rembrandt's J'accuse".

Pe lângă competiţia de scurtmetraj, printre celelalte filme importante care vor fi proiectate în festival, în prezenţa a diverşi invitaţi speciali, se află „Taxidermia" (regia György Pálfi), „The Sound of Insects" (regia Peter Liechti), „Las Meninas" (regia I. Podolchak) şi „Artico" (proiecţia de închidere a festivalului, în prezenţa regizorului Santiago Loza). Evenimente paralele vor fi organizate în spaţiul de expoziţii de la Sala Dalles (unde va fi prezentată şi o retrospectivă a filmului experimental autohton). Ca un preambul, pe întreaga durată a Târgului de Carte Gaudeamus, vor fi proiectate, într-un spaţiu special, filme experimentale care au făcut istorie.

Directorul executiv al festivalului este reputatul documentarist Copel Moscu. Singurul eveniment din România dedicat acestui gen, EXPIFF a fost creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică al Universităţii Naţionale de Arte şi este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei.

„EXPIFF este primul festival de film din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema", explică organizatorii, care promit că „fiecare film va fi susţinut de o contribuţie curatorială complexă, menită a facilita accesul şi a trezi interesul pentru o zonă artistică radical inovatoare".

Un maestru al experimentului

Peter Greenaway

Un exemplu foarte potrivit este însuşi Peter Greenaway, invitatul principal al acestei ediţii, cineast care are la bază studii de arte vizuale şi care colaborează frecvent cu marile bienale şi galerii de artă contemporană.

Practic, opera lui Greenaway nu poate fi separată între cea strict cinematografică şi cea din zona de contemporary art, fiecare dintre demersurile sale artistice combinând diverse tehnici şi media într-un mod unic, care-l transformă în cel mai important cineast experimental contemporan (efortul lui Aleksandr Sokurov de a lărgi, la rândul său, barierele limbajului cinematografic se bazează la rus, într-un mod mai subtil, pe folosirea cu măiestrie a „gramaticii" filmice existente).

„Vreau ca filmele mele să fie «citite» cu videoplayer-ul, aşa cum se citeşte o carte", spunea, la începutul anilor '90, Greenaway despre filme ca „A TV Dante", „Prospero's Books" sau „The Pillow Book", iar anii 2000 îl găsesc ca pe unul dintre cei mai înzestraţi utilizatori ai noilor posibilităţi date de multimedia şi de internet. Dovadă: trilogia „The Tulse Luper Suitcases" (parte a unui amplu proiect multimedia) şi site-ul www.petergreenaway.info.

Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia sau Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Peter Greenaway îi va introduce pe români personal în universul său fascinant în cadrul unui masterclass pe tema „Cinema is Dead, Long Live the Cinema", care va explora profundul impact pe care noile tehnologii digitale îl au asupra limbajului cinematografic şi artelor vizuale. Masterclassul se va adresa atât studenţilor de la universităţile de film şi arte vizuale, cât şi publicului larg şi va avea loc la Cinema Scala, la 24 noiembrie.

(Pseudo)„codul" lui Rembrandt

„Rembrandt's J'accuse" este o docu-dramă eseistică, o demonstraţie abilă a forţei de manipulare a imaginii. Critica acidă a lui Greenaway la adresa analfabetismului vizual de astăzi se manifestă printr-o investigaţie a celebrei picturi a lui Rembrandt, „Rondul de noapte".

Greenaway explică fundalul, contextul, conspiraţia, crima şi motivele tuturor celor 34 de personaje pictate care au conspirat să ucidă pentru scopuri personale, arată privitorului diverse „dovezi" care pot fi găsite în „Rondul de noapte", dar pe care nimeni nu le-a mai observat vreodată. „«Rembrandt's J'accuse» este o docudramă captivantă cu teorii ale conspiraţiei picante şi investigaţii judiciare demne de serialele poliţiste de cea mai bună calitate", scria „Variety".

Greenaway ştie cum să facă credibile dovezile în sprijinul crimei, bazându-şi deducţiile pe fapte: surse istorice, comparaţii cu alte opere de artă care conţin mesaje secrete şi în special prin sublinierea a numeroase detalii din pictură care nu au mai fost observate până acum sau care pur şi simplu nu au fost corect interpretate.

„Rembrandt's J'accuse" este o lucrare complementară proiectului „Nightwatching", un ambiţios proiect multimedia realizat de Peter Greenaway cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt, în 2006. Proiectul cuprinde lungmetrajul „Nightwatching", o expoziţie/instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru. Proiectul „Nightwatching" a fost primul dintr-o serie iniţiată de Greenaway şi numită „Nouă picturi clasice revizitate", care până acum include o investigaţie a picturii „Cina cea de taină" a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a „Nunţii din Cana" a lui Paolo Veronese.

Info

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti EXPIFF, prima ediţie

Unde: Cinema Scala, Sala Dalles, Club Control

Când: 24-28 noiembrie 2010

Organizator: Fundaţia Art-Promo

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite