Oscar 2016. Indicii despre marii câştigători: şase membri ai Academiei Americane de Film au dezvăluit pe cine au votat şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii din „Room“, Brie Larson şi Jacob Tremblay FOTO Ascot Elite Entertainment Group
Actorii din „Room“, Brie Larson şi Jacob Tremblay FOTO Ascot Elite Entertainment Group

Ce cred membrii cu drept de vot ai Academiei Americane de Film despre lungmetrajele, regizorii şi actorii care au fost nominalizaţi la Oscar 2016 şi în dreptul cui se opreşte votul lor? Sub protecţia anonimatului, şase dintre aceştia şi-au motivat, pentru publicaţia „Entertainment Weekly“, preferinţele, dând indicii preţioase despre cine urmează să primească prestigioasele statuete.

Cine sunt cei şase membri? Un actor cu o carieră de peste două decenii, o actriţă şi un scenarist laureaţi ai premiilor Oscar, un regizor care a debutat în 1990 şi s-a făcut remarcat datorită thrillerelor politice, un publicitar care s-a ocupat de campaniile multor filme intrate în cursa pentru Oscar şi un producător care jonglează cu teatrul şi efectele speciale. 

Evident, în unele cazuri părerile sunt împărţite, însă Leonardo DiCaprio îşi poate pregăti liniştit discursul, pentru că pare o victorie acceptată în unanimitate, ceea ce nu e deloc o surpriză. Lista completă a nominalizărilor Oscar 2016.  

Spre deosebire de alte ediţii, în ceea ce priveşte Cel mai bun film este foarte greu să subliniem un favorit clar, însă „Spotlight“ pare să se distanţeze uşor din pluton. Nici în cazul Celui mai bun regizor, lucrurile nu sunt foarte clare, dar pare că marea bătălie se va da între mexicanul Alejandro González Iñárritu, pentru drama „The Revenant“, şi australianul George Miller, datorită revenirii spectaculoase cu cea de-a patra parte a francizei „Mad Max“, „Mad Max: The Fury Road“. 

O luptă strânsă este şi între „veterana“ Kate Winslet („Steve Jobs“) şi nou-venita Alicia Vikander („The Danish Girl“), fiind cotate cu cele mai mari şanse de a câştiga Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar

Vă prezentăm mai jos voturile şi explicaţiile celor şase membrii ai Academiei Americane de Film. 

Cel mai bun film

Actorul – „The Revenant“ 

Este pachetul complet – poveste, joc actoricesc, regie. Este un film complex.

Actriţa – „Mad Max: Fury Road“ 

A fost cel mai atractiv din toate punctele de vedere. Este un exemplu bun pentru a motiva de ce-mi place să merg la cinema – să fiu pe deplin captivată de o lume fictivă. Şi mi-a plăcut la nebunie că au fost foarte multe actriţe. A fost uimitor. 

Scenaristul – „Brooklyn“ 

Nu va câştiga, dar este un film complex, realizat pe un ton emoţional. 

Regizorul – „The Big Short“

Inventivitatea mi se pare incomensurabilă. Sunt întotdeauna fascinat când un film prezintă ceva ce nu ai mai văzut niciodată. În acest caz, sentimentul nu s-a datorat efectelor speciale, ci scenariul l-a pus deasupra celorlalte filme.

Publicitarul – „Spotlight“

În cazul meu, lupta s-a dat între „Spotlight“ şi „The Big Short“. Dar prin prisma meseriei mele, sunt fascinat de jurnalism şi de faptul că un asemenea scandal mediatic nu mai poate fi „îngropat“ în zilele noastre, aşa cum s-ar fi întâmplat pe vremuri. Mi-a plăcut foarte mult relevanţa ambelor filme, dar am votat pentru „Spotlight“.

Producătorul – „Spotlight“

Am şovăit între „The Revenant“, „Spotlight“, „Mad Max: Fury Road“ şi „The Big Short“, dar în final am ales „Spotlight“. M-am gândit la subiect şi la interpretările subtile şi frumoase. 

oscar 2016 spotlight
oscar 2016 spotlight

Actorii din „Spotlight“ FOTO Praesens Film 

Cel mai bun regizor

Actorul – Alejandro González Iñárritu („The Revenant“)

A transformat dificultăţile locaţiei şi povestea într-un spectacol cinematografic şi a celebrat brutalitatea şi frumuseţea naturii, lucru pe care l-a făcut şi cu actorii. A făcut un film demn de marile ecrane.

Actriţa – Lenny Abrahamson („Room“)

A fost între el şi George Miller, dar dacă aş avea un pistol la tâmplă, l-aş alege pe Lenny. „Room“ a fost genial şi realizat cu multă abilitate. Marea parte a filmului a fost turnată într-un spaţiu extrem de mic şi este de-a dreptul impresionant cum, având astfel de constrângeri, a reuşit să redea atâta emoţie. 

Scenaristul – George Miller („Mad Max: Fury Road“)

Are un gust cinematografic net superior tuturor celorlalte filme nominalizate la un loc. A fost sălbatic şi a avut riscul de a eşua, chiar dacă nu s-a întâmplat aşa, ceea ce e notabil într-o lume în care foarte puţini regizori îşi mai asuma riscuri estetice. 

Regizorul – Alejandro González Iñárritu („The Revenant“)

Ne-a introdus într-o lume vizuală pe care nu am mai văzut-o niciodată. În plus, totul pare cât se poate de real şi vine de la un regizor foarte puternic. 

Publicitarul – Tom McCarthy („Spotlight“)

Mi-a plăcut extrem de mult povestea, iar cursul filmului a fost uimitor. Mi-a plăcut ritmul încet în care a dezvăluit informaţiile. A fost revigorant. 

Producătorul – George Miller („Mad Max: Fury Road“)

Aş fi votat pentru Ridley Scott („The Martian“), dacă ar fi fost nominalizat. Miller a avut o poveste incredibil de simplă şi a construit un univers captivant, complicat, a surprins perfect fiecare moment. 

image

Actorul Tom Hardy, alături de regizorul George Miller FOTO Jasin Boland

Cel mai bun actor în rol principal

Actorul – Leonardo DiCaprio („The Revenant“)

Ştiu ce înseamnă să faci ceea ce el a făcut, renunţi la o parte din tine pentru a realiza aşa ceva. L-a costat, iar publicul este beneficiarul acelui preţ plătit. A fost o interpretare emblematică. 

Actriţa – Leonardo DiCaprio („The Revenant“)

Nu este un vot pentru întreaga carieră. A făcut o treabă grozavă. Şi ştiu ce înseamnă să filmezi în asemenea condiţii. Uneori e atât de frig încât nici nu eşti în stare să joci. M-am îndrăgostit de personajul lui şi am simţit greutăţile prin care a trecut. 

Scenaristul – Eddie Redmayne („The Danish Girl“)

Nimeni nu a transmis inspiraţie anul acesta. Dar îl aleg pe Eddie, pentru că el e întotdeauna bun.

Regizorul – Leonardo DiCaprio („The Revenant“)

Orice vegetarian care mănâncă ficat de bizon crud are votul meu. 

Publicitarul – Leonardo DiCaprio („The Revenant“)

Interpretarea lui merită aprecierea. Leo acceptă provocările întotdeauna şi devine din ce în ce mai bun cu fiecare rol jucat. Cred că a sosit în sfârşit momentul lui. Filmul a fost istovitor de privit, dar a fost o performanţă uluitoare. 

Producătorul – Leonardo DiCaprio („The Revenant“)

Fără interpretarea lui, „The Revenant“ ar fi un film frumos, dar fără emoţie. Cine ar putea să realizeze un film biografic atât de brutal, aproape mut, o poveste de supravieţuire şi să atragă o asemenea audienţă? Este incredibil. 

oscar 2016 the revenant
oscar 2016 the revenant

Leonardo DiCaprio, în filmul „The Revenant“ FOTO cinemagia.ro

Cea mai bună actriţă în rol principal

Actorul – Brie Larson („Room“) 

Cantitatea mare de emoţii pe care a fost capabilă să o transmită este admirabilă. Mare parte din interpretarea ei a fost despre ce înseamnă să trăieşti în prezent, luptându-te cu trecutul, iar acest lucru e foarte greu de realizat. Nicio altă interpretare nu are acest grad de profunzime.

Actriţa – Brie Larson („Room“)

Am fost uimită de interpretarea ei. A fost atât de nuanţată şi de complicată. Intimitatea şi detaliile îţi taie efectiv răsuflarea.

Scenaristul – Saoirse Ronan („Brooklyn“)

Apreciez foarte mult autenticitatea, iar interpretarea ei a fost cât se poate de reală. 

Regizorul – Charlotte Rampling („45 Years“)

Mi-a plăcut extrem de mult realismul interpretării. Este curajos să-ţi arăţi vârsta în acel mod. 

Publicitarul – Saoirse Ronan („Brooklyn“)

A fost pur şi simplu uimitoare. Brie a fost grozavă în „Room“, dar acela a fost un alt film greu de privit. „Brooklyn“ a avut o poveste fermecătoare şi mi-a făcut plăcere să o văd pe Saoirse Ronan pe marele ecran. 

Producătorul – Brie Larson („Room“)

Prima oră din „Room“ a fost cea mai chinuitoare experienţă pe care am trăit-o în cinematografie în ultimul timp. Literalmente, mi-a fost foarte greu să respir. Cea de-a doua oră a devenit un pic prea melodramatică pentru mine, dar Brie Larson a fost subtilă pe tot parcursul filmului. A fost o interpretare de maestru. 

image

Actorii din „Room“, Brie Larson şi Jacob Tremblay FOTO Ascot Elite Entertainment Group

Cel mai bun actor în rol secundar

 

Actorul – Sylvester Stallone („Creed“)

Am fost impresionat de cât de multe a lăsat în urmă pentru a juca rolul unui om ai cărui cei mai buni ani sunt în trecutul lui. E nevoie de un anumit grad de smerenie, de vulnerabilitate şi de curaj pentru ca un actor care şi-a construit o carieră prin putere să facă acest lucru. 

Actriţa – Sylvester Stallone („Creed“)

A avut o interpretare bună. Să joci un personaj pe care l-ai interpretat în urmă cu aproape 40 de ani şi încă să fii la fel de conectat cu el, mi se pare o realizare enormă. 

Scenaristul – Mark Rylance („Podul spionilor/ Bridge of Spies“)

Pur şi simplu şi-a câştigat votul meu. A fost subtil şi a părut că nu se ascunde în spatele unei măşti. 

Regizorul – Sylvester Stallone („Creed“)

În absenţa lui Idris Elba, această categorie este o fraudă. Idris avut una dintre cele mai frumoase interpretări din ultimii 30 de ani, iar omiterea lui din rândul nominalizaţilor aproape că mă face să nu votez la această categorie. Dar, la fel ca ceilalţi 95% din membrii Academiei, îl votez pe Sylvester Stallone din nostalgie. 

Publicitarul – Sylvester Stallone („Creed“)

Este grozav să revii la un rol după 40 de ani şi o face într-un mod genial. Îmi place ideea de a fi recunoscut după atâţia ani pentru acelaşi personaj. 

Producătorul – Sylvester Stallone („Creed“)

Este o povestea prea frumoasă pentru a nu fi onorată. 

image

Sylvester Stallone, în filmul „Creed“ FOTO 2015 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved

Cea mai bună actriţă în rol secundar

Actorul – Kate Winslet („Steve Jobs“)

Aproape că nu am recunoscut-o în prima parte a filmului, iar relaţia cu Michael Fassbender a fost unul dintre cele mai interesante aspecte ale filmului. A fost o transformare. 

Actriţa – Jennifer Jason Leigh („Cei 8 odioşi/ The Hateful Eight“)

A fost într-un film cu şapte bărbaţi. A fost singura femeie şi a fost capabilă să atragă toată atenţia. Portretizarea ei a fost spirituală şi a avut un impact puternic într-o mare de personaje masculine. 

Scenaristul – Kate Winslet („Steve Jobs“)

I-aş da un premiu chiar şi pentru modul în care comandă pizza, aşa că....

Regizorul – Rooney Mara („Carol“)

Am fost încântat de acest film, iar interpretarea ei mi s-a părut extrem de sinceră. A ajuns la mine.

Publicitarul – Alicia Vikander („The Danish Girl“)

A fost de-a dreptul extraordinară. Interpretarea ei a fost uimitoare şi a fost cel mai bun lucru din film. Nu mi-am putut lua ochii de la ea. 

Producătorul – Alicia Vikander („The Danish Girl“)

Am fost pur şi simplu dat pe spate de interpretarea ei. 

image

Kate Winslet, în filmul „Steve Jobs“ FOTO Universal Pictures Switzerland

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite