Oscar 2016 Ian McKellen se implică în scandalul general de nominalizăr, dar din alt motiv: „Niciun actor care a recunoscut că e gay nu a primit statueta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Ian McKellen a fost de două ori nominalizat la premiile Oscar FOTO AFP
Sir Ian McKellen a fost de două ori nominalizat la premiile Oscar FOTO AFP

Actorul britanic Ian McKellen (76 de ani) se implică în scandalul declanşat de lipsa artiştilor din rândul nominalizărilor la Oscar 2016, declarând că şi homofobia este o problemă la fel de mare în rândul membrilor Academiei Americane de Film.

În timp ce mai mulţi cineaşti vor să boicoteze gala Oscar 2016 în semn de protest faţă de trecerea cu vederea, pentru al doilea an consecutiv, a artiştilor de culoare, Ian McKellen aduce în prim-plan o altă neregulă: adversiunea faţă de homosexuali. 

Într-un interviu acordat publicaţiei „The Guardian“, Ian McKellen, dublu nominalizat la Oscar, a mărturisit: „Niciun actor care a recunoscut că e gay nu a primit statueta. Mă întreb dacă este un prejudiciu sau o şansă.“

Ian McKellen, despre Oscar: „De ce nu mi-au dat mie premiul pentru că am jucat un heterosexual?“

Actorul nu s-a arătat impresionat de faptul că Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman şi Sean Penn au câştigat prestigioasa statuetă pentru rolurile unor personaje gay: „Cât de inteligent, cât de inteligent. Dar de ce nu mi-au dat mie premiul pentru portretizarea unui heterosexual? Aş fi spus: «Sunt mândru să fiu primul homosexual care câştigă Oscarul».“

McKellen, a cărui carieră a fost marcată de personaje precum Regele Lear şi Gandalf, din trilogia „Stăpânul inelelor/ The Lord of the Rings“, a descris criticile privind lipsa diversităţii drept „îndreptăţite“.

Starul, care este gay şi co-fondatorul grupului Stonewall, spune că empatizează cu oamenii care s-au simţit subapreciaţi de industria cinematografică. „Cred că trebuie să trăieşti în Hollywood, unde Oscarurile înseamnă mult mai mult decât în orice altă parte, pentru a înţelege de ce sentimentele oamenilor sunt atât de rănite. Şi faptul că oamenii de culoare se simt slab reprezentaţi în filmele mari, ei bine, este ceea ce femeile au gândit multă vreme, este ceea ce homosexualii ca mine încă gândesc. Este o plângere legitimă, iar Oscarul a devenit punctul central al acestei griji, aşă că sunt alături de aceşti oameni şi îi înţeleg“, a explicat actorul. 

Oscar 2016: Artiştii de culoare vor să boicoteze gala

Anul acesta, la categoriile de interpretare ale premiilor Oscar - Cel mai bun actorCea mai bună actriţăCel mai bun actor în rol secundar şi Cea mai bună actriţă în rol secundar - nu apare niciun reprezentat de culoare, chiar dacă filme cu actori de culoare, precum „Creed“, „Concussion“, „Straight Outta Compton“ şi „Beats of No Nation“, au primit nominalizări la alte categorii importante. Actori precum Will Smith, Idris Elba, Samuel L. Jackson, Benicio Del Toro, Michael B. Jordan şi Ryan Coogler nu au fost propuşi la nicio categorie. Pe de altă parte, „The Revenant“ a primit mai multe nominalizări, printre care şi pentru Cel mai bun regizor, Alejandro González Iñárritu fiind mexican.

Nominalizările Oscar 2016 au generat un veritabil scandal, multe voci criticând Academia Americană de Film pentru „eşecul de a reprezenta actori şi cineaşti non-caucazieni“. Academia Americană de Film este din nou ţinta criticilor venite chiar din interiorul industriei, după ce a trecut încă o dată cu vederea artiştii de culoare la ediţia din acest an a premiilor Oscar. Astfel, instituţia a reuşit să aducă în prim-plan un conflict mocnit al Hollywoodului: lipsa de diversitate. În acest context, actori de prim rang au luat atitudine, unii mergând până într-acolo încât au declarat că vor boicota evenimentul, ce va avea loc pe 28 februarie. 

image

Prima care a reacţionat a fost actriţa Jada Pinkett Smith (44 de ani), soţia actorului şi cântăreţului Will Smith, care a anunţat că nu va participa la gala Oscar. „Poate este timpul să ne retragem resursele şi să le îndreptăm din nou spre comunitatea noastră, să dezvoltăm programe pentru noi înşine, care să ne recunoască meritele, în modalităţi care ni se vor părea potrivite şi care vor fi la fel de bune şi de valoroase ca aşa-zisul mainstream“, a declarat actriţa americană într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

La rândul lui, nici Will Smith (47 de ani), care a fost trecut cu vederea pentru rolul principal din drama „Concussion“, nu va merge la eveniment în semn de protest faţă de „lipsa armoniei rasiale şi religioase.“ „Eu şi soţia mea suntem parte din această comunitate, dar ne simţim incomod să mergem acolo şi să arătăm că totul este în regulă“, a explicat Smith în emisiunea „Good Morning America“. 

„Nominalizările nu reflectă frumuseţea Hollywoodului. Este un cadru regresiv către separatism, către lipsa armoniei rasiale şi religioase şi nu acesta este Hollywoodul pe care vrem să-l lăsăm mai departe“, a mai precizat actorul, citat de Reuters.

Scandalul pe marginea nominalizărilor Oscar 2016, „rasist faţă de actorii albi“

La polul opus, actorul britanic Michael Caine (foto Getty Images), în vârstă de 82 de ani, consideră că nominalizările ar trebui să ţină seama exclusiv de performanţele artistice şi nicidecum de originea actorului. Caine, care a primit şase nominalizări la Oscar, dintre care două s-au transformat în victorii, a declarat: „Nu poţi vota un actor doar pentru că e negru. Trebuie să oferi o interpretare bună, în niciun caz nu poţi spune: «O să-l votez pe el. Nu e foarte bun, dar e de culoare».“

Într-o notă asemănătoare, actriţa britanică Charlotte Rampling (69 de ani), nominalizată la ediţia din acest an pentru rolul principal din drama „45 Years“, a fost aspru criticată, după ce a subliniat că discuţiile iscate de lipsa de diversitate sunt „rasiste faţă de actorii albi“. „Poate că actorii de culoare nu au meritat să fie nominalizaţi“, a continuat artista. Ulterior, ea a revenit asupra comentariilor, precizând că regretă dacă au fost greşit interpretate: „Ceea ce am vrut să spun e că într-o lume ideală, fiecărei interpretări i s-ar da şanse egale pentru a fi recompensată. Diversitatea din industria noastră este o problemă despre care ar trebui să vorbim.“

În răspuns la avalanşa de critici, Academia Americană de Film a anunţat că intenţionează să stimuleze diversitatea în rândul membrilor săi, prin dublarea numărului femeilor şi a minorităţilor etnice, până în anul 2020. De altfel, preşedintele Academiei, Cheryl Boone Isaacs, care este o femeie afro-americană, s-a declarat „îndurerată şi frustrată din cauza neincluderii“ artiştilor de culoare în rândul nominalizărilor din acest an la categoriile de interpretare. 


Pentru mai multe informaţii privind controversele puteţi citi şi:

„Oscarurile Atât de Albe“: polemici generate din nou în jurul nominalizărilor din cauza lipsei de diversitate 

Spike Lee şi Jada Pinkett Smith boicotează gala premiilor Oscar 2016

Boicotul actorilor de culoare: Will Smith nu participă la gala Oscar 2016 în semn de protest faţă de lipsa diversităţii

George Clooney, nemulţumit de nominalizările Oscar 2016: „Cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită“

Oscar 2016. Michael Caine, o nouă perspectivă, alte controverse: „Nu poţi nominaliza un actor doar pentru că este de culoare“

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite