Oscar 2015 nu e lipsit de „culoare“: proteste în seara galei pentru susţinerea diversităţii rasiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niciun actor din „Selma“, o peliculă despre viaţa lui Martin Luther King jr, nu a fost nominalizat la Oscar 2015, la o categorie de interpretare FOTO cinemagia.ro
Niciun actor din „Selma“, o peliculă despre viaţa lui Martin Luther King jr, nu a fost nominalizat la Oscar 2015, la o categorie de interpretare FOTO cinemagia.ro

Oscar 2015. Mai multe asociaţii pentru apărarea drepturilor civile vor să organizeze un protest la gala Oscar 2015, chiar în această seară, cu scopul de a atrage atenţia faţă de lipsa diversităţii rasiale de la această ediţie. Imediat după anunţarea nominalizărilor, în luna ianuarie, Academia Americană de Film a fost aspru criticată de presa internaţională pentru că nu a inclus niciun actor de culoare printre pretendenţii la Oscar 2015.

Protestele programate pentru această seară vor să tragă un semnal de alarmă nu numai în ceea ce priveşte gala Oscar 2015 – prima din ultimii 17 ani în care nu este nominalizat niciun actor de culoare – dar şi asupra lipsei diversităţii rasiale din industria de divertisment.

Protestul de duminică va fi organizat de reprezentanţi ai organizaţiilor National Action Network, L.A. Policy Roundtable şi Southern Christian Leadership Conference, potrivit Mediafax.

Oscar 2015. Niciun actor de culoare nu e nominalizat

La începutul acestei săptămâni, politicianul californian Tony Cardenas a solicitat o întrevedere cu Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei de film americane, deoarece toţi nominalizaţii la premiile Oscar la categoriile de interpretare din acest an sunt persoane caucaziene.

„Selma“, o peliculă despre viaţa lui Martin Luther King jr, a obţinut două nominalizări la Oscar 2015, inclusiv la categoria Cel mai bun Film. Însă niciun actor din această peliculă nu a fost nominalizat la categoriile de interpretare.

Oscar 2015. „Membrii Academiei de Film sunt bărbaţi şi sunt albi, dar nu sunt cretini“

  „Ceea ce era de ignorat a fost ignorat pentru că au existat motive puternice. Ceea ce nimeni nu are curaj să spună e că «Selma» e un film corect din punct de vedere cinematografic, dar n-are pic de artă îl el. Cât despre faptul că membrii Academiei ar fi rasişti... Da, cei mai mulţi sunt bărbaţi şi sunt albi, dar nu sunt cretini. Dacă un film depre persoanele de culoare e bun, atunci îl vor vota. Dar dacă nu e bun trebuie votat doar pentru că are actori negri?“, a declarat, sub protecţia anonimatului, un membru al Academiei Americane de Film.

Academia Americană de Film, care desemnează câştigătorii, a fost înfiinţată în 1927, iar din 1929 organizează gala Oscar. În prezent, instituţia numără aproximativ 6.000 de membri din diverse ramuri ale cinematografiei (producători, regizori, actori, directori de imagine, scenarişti etc). O persoană poate deveni membru doar cu invitaţie. Componenţa nu este cunoscută decât în mică parte, deşi presa a publicat în ultimii ani numele unor membri.

Potrivit unei cercetări realizate în 2012 de „Los Angeles Times“, 94% din membri sunt albi, 77% sunt bărbaţi şi 86% au peste 50 de ani (cu o medie de vârstă de 62 de ani).

Oscar 2015: „Cea mai albă ediţie din ultimele două decenii“ 

După anunţarea nominalizărilor la Oscar 2015, presa de specialitate nota că aceasta este „cea mai albă ediţie a Oscarurilor din 1998 încoace“ şi că 2015 va fi unul dintre cei mai dureroşi ani pentru atât de apreciata idee de „diversitate la Hollywood“.

Polemică legată de rasism de la Hollywood nu pare o idee susţinută şi de publicul larg. Potrivit unui sondaj recent despre Oscar 2015, publicul nu crede că Hollywoodul e rasist. Dintre cei 2.385 de respondenţi, 69% au declarat că nu cred că există rasism în Cetatea Filmului.
 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite