OSCAR 2014: Drama „12 ani de sclavie“, marele câştigător. „Gravity“, cel mai premiat film. Matthew McConaughey şi Cate Blanchett, cei mai buni actori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama istorică „12 ani de sclavie“ a fost recompensată cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film, în timp ce thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“ a tradus în victorii şase dintre cele zece nominalizări, inclusiv la categoria Cel mai bun regizor. Matthew McConaughey şi Cate Blanchett au fost desemnaţi Cei mai buni actori pentru rolurile din „Dallas Buyers Club“, respectiv „Blue Jasmine“.

Imprevizibilul ar putea fi cuvântul de ordine al galei Premiilor Oscar din acest an după ce titlurile la cele mai importante categorii au mers la actori nou-veniţi în branşă, iar filmele considerate favorite nu au reuşit să fie recompensate nici măcar cu un premiu.

Surpriza serii a fost, cu siguranţă, actriţa de culoare Lupita Nyong’o, cea care a câştigat Oscarul la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul din filmul „12 ani de sclavie“. Ea a devansat-o pe Jennifer Lawrence şi a reuşit să câştige Oscarul chiar dacă acesta este primul ei rol major şi prima participare la o astfel de gală.

Seara a fost nefastă pentru actorii filmului „Ţeapă în stil american/ American Hustle“ care, în ciuda faptului că au primit nominalizări la toate categoriile de interpretare, nu au reuşit să câştige nicio statuetă Oscar.

Cele zece nominalizări fără victorie a filmului „Ţeapă în stil american/ American Hustle“ s-au apropiat de recordul galei Oscar. Filmul „The Turning Point“ a primit, în 1977, cele mai multe nominalizări, 11 la număr, însă nu a câştigat nimic. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu filmul „The Color Purple“, din 1985.

În ciuda faptului că experţii în domeniu spuneau că acesta va fi anul lui Leonardo DiCaprio, pentru rolul din „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“, actorul nu a câştigat nici de această dată râvnita statuetă. Aceasta este cea de-a patra nominalizare pentru interpretare a lui Leonardo, însă nici de această dată nu a reuşit să o traducă într-o victorie. 

În faţa acestuia a câştigat Matthew McConaughey, la categoria Cel mai bun actor, cel care a portretizat un texan care practică rodeo şi este depistat cu HIV, în filmul „Dallas Buyers Club“.

În aceeaşi măsură, comedia „Lupul de pe Wall Street“, semnată de maestrul Martin Scorsese, nu a câştigat un premiu Oscar. În schimb, „Gravity: Misiune în spaţiu“ a defilat la şase dintre cele zece categorii la care a fost nominalizat, printre care Cel mai bun regizorCele mai bune efecte vizuale şi Cea mai bună imagine.

Desfăşurătorul galei Oscar 2014:

06:56 Oscarul pentru Cel mai bun film revine dramei istorice „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“ şi, în mod paradoxal, este înmânat de actorul Will Smith, care ieri a fost „premiat“ cu Zmeura de Aur la categoria Cel mai prost actor în rol secundar.

Bucuria echipei peliculei „12 ani de sclavie“ cu greu poate fi descrisă. „Dedic premiul tuturor celor care au îndurat sclavia şi celor care încă se mai luptă cu sclavia şi astăzi“, a declarat regizorul Steve McQueen imediat după câştigarea Oscarului.

06:49 Jennifer Lawrence îi înmânează Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal lui Matthew McConaughey, pentru interpretarea din „Dallas Buyers Club“.

„Toate celelalte interpretări au fost impecabile. Nu am văzut nici măcar o notă falsă“, şi-a început artistul discursul. Acesta a mărturisit că are nevoie de trei lucruri pentru a putea supravieţui: Dumnezeu, familia şi cineva pe care să-l vadă ca pe un erou.

„Sunt trei lucruri de care am nevoie în fiecare zi. Cineva care să aibă grijă de mine, cineva de care să am grijă şi cineva care să-mi fie erou. În primul rând vreau să-i mulţumesc lui Dumnezeu, El este cel care are grijă de mine. Mi-a oferit atâtea oportunităţi pe care singur nu le-aş fi descoperit. 

Familiei mele, ea este cea de care am grijă. Îi mulţumesc tatălui meu care ştiu că este acolo sus şi probabil dansează în chiloţi. El m-a învăţat să fiu bărbat. Mamei mele care ne-a cerut mie şi fraţilor mei să ne respectăm. Aşa am ajuns să îi respectăm pe ceilalţi. Soţiei mele şi celor trei copii ai mei. Voi sunteţi cei patru oameni din viaţa mea pe care vreau să-i fac cei mai mândri“, le-a mulţumit actorul cu zâmbetul pe buze. 

„Şi mai vreau să-i mulţumesc eroului meu. Când aveam 15 ani, o persoană foarte importantă din viaţa mea m-a întrebat «Cine este eroul tău?» Atunci, i-am spus, «Nu vreau să mă gândesc la asta. Dă-mi câteva săptămâni». Persoana s-a întors după ceva timp şi m-a întrebat din nou «Cine este eroul tău?»,  «Ştii, chiar m-am gândit şi cred că sunt eu peste zece ani». Am împlinit 25 de ani. Aceeaşi persoană vine la mine şi mă întreabă, «Deci eşti propriul tău erou?». Şi i-am răspuns, «Nici pe departe». M-a întrebat de ce şi i-am spus că eroul meu sunt eu la 35 de ani. În fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an, eroul meu este mereu la zece ani depărtare. Ştiu că nu voi fi niciodată propriul meu erou, dar eu mă simt bine pentru că asta înseamnă că mereu voi avea un erou de urmărit“, a mai spus McConaughey în unul dintre cele mai emoţionante şi frumoase discursuri.

06:42 Daniel Day-Lewis acordă premiul pentru Cea mai bună actriţă. Oscarul îi revine, aşa cum era de aşteptat, actriţei Cate Blanchett, pentru interpretarea din „Blue Jasmine“.

„Staţi jos, sunteţi prea bătrâni“, le-a spus artista celor din public. Aceasta a mulţumit fiecărei actriţe nominalizate la categoria la care a triumfat, dar şi controversatului regizor Woody Allen. 

„Pentru cei care cred că filmele care au în centru interpretarea unei actriţe sunt nişate, este o prostie!“, a mai spus actriţa. 

06:34 Cel mai bun regizor este Alfonso Cuaron pentru thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“.

„Gravity a fost o experienţă care te schimbă. Ce a fost urât este că pentru mulţi această experienţă a fost plină de înţelepciune, dar mie mi-a albit părul“, a glumit regizorul mexican. Acesta nu a uitat să mulţumească tuturor celor implicaţi în acest proiect, dar mai ales Sandrei Bullock, pe care o consideră „cel mai minunat om pe care l-a întâlnit“.

06:31 Angelina Jolie şi Sidney Poitier au fost aplaudaţi în picioare în momentul în care au urcat pe scenă pentru a înmâna Oscarul pentru Cel mai bun regizor

06:26  Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original îi revine lui Spike Jonze, pentru filmul „Ea/ Her“

06:23 Robert De Niro şi Penelope Cruz anunţă câştigătorul categoriei Cel mai bun scenariu adaptat. Acesta este „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“.

„Am împrumutat pălăria lui Pharrell şi m-am gândit să strâng nişte bani pentru pizza de mai devreme“, a glumit gazda evenimentul, Ellen DeGeneres.

06:17 „Let it Go“, din „Regatul de gheaţă/ Frozen“, a fost desemnat Cel mai bun cântec

05:55 Jamie Foxx şi Jessica Biel acordă premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră filmului „Gravity: Misiune în spaţiu“, acesta fiind cel de-al şaselea Oscar pentru thrillerul SF al regizorului mexican Alfonso Cuaron.

Selfie-ul realizat la gala Oscar 2014 face istorie pe Internet, fiind cea mai distribuită fotografie de pe Twitter FOTO entertainment.time.com

image

05:55 Glenn Close prezintă un moment in memoriam, dedicat actorilor, scenariştilor, regizorilor, compozitorilor şi realizatorilor de efecte vizuale care au murit în 2014: Karen Black, James Gandolfini, Carmen Zapata, Hal Needham, Gerry Habling, Jim Kelly, Les Blank, Ellen Brennan, Richard Shepherd, Paul Walker, Deanna Durbin, Eduardo Coutinho, Riz Ortoilani, Peter O'Toole, Richard Griffiths, Roger Ebert, Shirley Temple, Juanita Moore, Joan Fonatine, Harold Ramis, Maximilian Schell, Gilbert Taylor şi, nu în ultimul rând, Philip Seymour Hoffman.

05:42 Jennifer Garner şi Benedict Cumberbatch acordă Oscarul pentru Cea mai bună scenografie filmului „Marele Gatsby“

05:42 Ellen DeGeneres stârneşte hohote de râs când apare pe scenă îmbrăcată în Glinda, vrăjitoarea bună din „Vrăjitorul din Oz“.

Ellen DeGeneres, gazda evenimentului, a apărut doar pentru câteva momente îmbrăcată precum Glinda, vrăjitoarea bună din „Vrăjitorul din Oz“ FOTO Reuters

image

05:34 Whoopi Goldberg, a doua femeie de culoare care a primit premiul Oscar pentru interpretare („Ghost“, 1990), o introduce pe cântăreaţa Pink. Aceasta va interpreta un cântec celebru din coloana sonoară a fimului „Vrăjitorul din Oz“ (1939), marcând astfel 75 de ani de la lansarea peliculei.

   

05:29 De asemenea, Oscarul pentru Cel mai bun montaj este câştigat de „Gravity“

05:25  Bill Murray şi Amy Admas prezintă nominalizările pentru Cea mai bună imagine, iar Oscarul merge din nou la „Gravity“.

„Da!“, a exclamat actriţa, vădit emoţionată. „Să nu credeţi că mi-a scăpat din vedere, fie doar şi pentru un moment, că toată această bucurie din viaţa mea se datorează durereii din viaţa altcuiva. Aşa că vreau să salut spiritul tinerei Patsey, care m-a ghidat, iar lui Solomon Northup îi mulţumesc pentru că a scris această poveste“, a adăugat actriţa cu ochii în lacrimi.

Artista nu a uitat să-i mulţumească celui care a adus-o pe acea scenă: regizorul Steve McQueen. „Îţi mulţumesc pentru tot. Acest rol a fost bucuria vieţii mele. Fie ca de fiecare dată când voi privi această statuetă, eu şi orice copil să realizăm că, indiferent de unde vii, orice vis este posibil“,a încheiat Nyong'o în aplauzele şi uralele publicului.

05:14 Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar merge la Lupita Nyong'o, pentru rolul din drama „12 ani de sclavie“.

   

05:12 Actorul Christoph Waltz  prezintă nominalizările categoriei Cea mai bună actriţă în rol principal.

05:10 Tot „Gravity“ primeşte Oscarul şi pentru Cel mai bun montaj de sunet.

05:05 Chris Hemsworth şi Charlize Theron prezintă premiul Oscar pentru Cel mai bun mixaj de sunet, care revine filmului „Gravity: Misiune în spaţiu“.

05:03 Ellen DeGeneres, alături de o parte dintre actorii nominalizaţi la categoriile de interpretare, printre care Bradley Cooper, Jennifer Lawrence şi Meryl Streep, au făcut un selfie.

04:54 Brad Pitt introduce formaţia U2, care interpretează melodia „Ordinary Love“, de pe coloana sonoră a documentarului „Mandela: A long Walk to Freedom“).

04:49 Oscarul pentru Cel mai bun film străin merge anul acesta în Italia, pentru „The Great Beauty“.

04:38  „20 Feet from Stardom“ câştigă premiul pentru Cel mai bun film documentar (Malcolm Clarke şi Nicholas Reed).

Câştigătorul a două premii Oscar („American Beauty“ şi „The Usual Suspects“), Kevin Spacey i-a prezentat pe actorii Angelina Jolie, Angela Lansbury, Steve Martin şi pe creatorul de costume Piero Tosi, care au primit Oscaruri onorifice pentru contribuţiile aduse industriei cinematografice.

04: 30 Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj merge la „Helium“, realizat de Anders Walter şi Kim Magnusson, iar cel pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar la „The Lady in Number 6: Music Saved My Life“.

4:23 Emma Watson prezintă câştigătorul categoriei Cele mai bune efecte speciale„Gravity: Misiune în spaţiu“. 

Zac Efron o introduce pe cântăreaţa Karen O, care va interpreta piesa „The Moon Song“, de pe coloana filmului nominalizat la Oscar, „Ea/ Her“.

4:15 În ceea ce priveşte Cel mai bun film de animaţie, Oscarul merge la „Regatul de gheaţă/ Frozen“, realizat de Chris Buck, Jennifer Lee şi Peter Del Vecho.

4:13 Oscarul a revenit scurtmetrajului animat „Mr. Hublot“, realizat de Laurent Witz şi Alexandre Espigares.

4:12 Matthew McConaughey şi Kim Novak prezintă nominalizările categoriilor Cel mai bun scurtmetraj de animaţie şi Cel mai bun film de animaţie. „Dacă este un lucru la care nu mă pricep, acela este filmul de animaţie“, a glumit artistul. 

4:04 Harrison Ford, la rândul lui nominalizat în 1986 pentru rolul principal din „Witness“, prezintă o parte din filmele înscrise în cursa pentru Oscar.

4:01 Câştigătoarele categoriei Cel mai bun machiaj sunt make-up artistele Adruitha Lee şi Robin Matthews pentru filmul „Dallas Buyers Club“.

3:52 Pharrell Williams destinde atmosfera cu cel mai nou hit al său, „Happy“.

Samuel L. Jackson şi Naomi Watts prezintă nominalizările categoriei Cele mai bune costumeOscarul revine designerului Catherinei Martin pentru costumele din „Marele Gatsby/ The Great Gatsby“

Anne Hathaway, câştigătoarea de anul trecut la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea din musicalul „Mizerabilii“, prezintă nominalizările categoriilor Cea mai bună actriţă în rol secundar şi Cel mai bun actor în rol secundar.

Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar este câştigat de actorul Jared Leto pentru interpretarea transsexualului bolnav de SIDA din „Dallas Buyers Club“. Actorul a concurat cu nume precum Barkhad Abdi („Captain Phillips“), Michael Fassbender („12 ani de sclavie/12 Years a Slave“), Jonah Hill („Lupul de pe Wall Street/The Wolf of Wall Street“) şi Bradley Coper („Ţeapă în stil american/American Hustle“).

Jared Leto este câştigătorul categoriei Cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea din filmul „Dallas Buyers Club“ FOTO Reuters

image

„Sunt foarte mândru să fiu parte din această călătorie alături de colegii mei nominalizaţi. Te iubesc, mamă. Pentru toţi visătorii din toate colţurile lumii care urmăresc ceremonia, pentru cei din Ucraina şi Venezuela. Vreau să ştiţi că suntem aici şi vă susţinem să vă împliniţi visul. Acest premiu este pentru toţi cei care au pierdut bătălia cu SIDA şi pentru cei care s-au simţit neîndreptăţiţi“.

Comedia  „Ţeapă în stil american/ American Hustle“ şi thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“ conduc în topul nominalizărilor, cu zece nominalizări fiecare, urmare îndeaproape de drama „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“, cu nouă nominalizări. 

Cel mai aşteptat eveniment din lumea Hollywoodului a debutat cu apariţia gazdei Ellen DeGeneres care a ţinut să precizeze că ultimele zile au fost foarte grele din cauza ploii. 

„Lucrurile stau foarte diferit în acest an. Acum şapte ani, când am fost gazdă, Cate Blanchett era nominalizată, Meryl Streep era nominalizată, Leonardo DiCaprio era nominalizat. Da, multe lucruri s-au schimbat“, a glumit îndrăgita prezentatoare TV. 

În stilul caracteristic, DeGeneres i-a tachinat pe actorii nominalizaţi pentru interpretare. Printre altele, prezentatoarea a amintit de momentul stânjenitor de la gala trecută, când Jennifer Lawrence a căzut pe scări în timp ce se îndrepta spre scenă pentru a-şi primi primul Oscar, pentru rolul din „Scenariu pentru happy-end“. 

„Nu voi spune nimănui că ai căzut şi în această seară. A căzut când a coborât din maşină. Ştii ceva? Dacă vei câştiga, propun să-ţi aducem noi statueta“, a glumit gazda. 

 „Orice se poate întâmpla în această seară. Posibilitatea numărul unu: „12 ani de sclavie“ câştigă la categoria Cel mai bun film, posibilitatea numărul doi: toţi sunteţi rasişti“, şi-a încheiat DeGeneres discursul de prezentare.

Lista completă a nominalizărilor

În Los Angeles ploaia s-a oprit, iar artiştii au început să-şi facă apariţia pe covorul roşu al celei de-a 86-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film. Ţinute strălucitoare, coafuri impecabile şi multe zâmbete. 

Amy Adams, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolul din comedia „Ţeapă în stil american/ American Hustle“, are o ţinută inspirată din anii '80, după cum ea însăşi a mărturisit.  „Nu ştii niciodată cum va fi primit filmul pentru care ai muncit, dar când îţi vezi colegii de platou cât suflet pun în tot ceea ce fac, îţi dai seama că faci parte dintr-un proiect minunat“, a declarat artista.

Actriţa Amy Adams, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolul din comedia „Ţeapă în stil american“, poartă o creaţie Gucci Couture la cea de-a 86-a ediţie a Oscarurilor FOTO Reuters/ Lucas Jackson

image

Sally Hawkins, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul din „Blue Jasmine“, a ţinut să precizeze că este foarte recunoscătoare pentru faptul că a avut ocazia să lucreze cu una dintre cele mai bune actriţe, Cate Blanchett, favorita categoriei Cea mai bună actriţă în rol principal

Regizorul dramei istorice „12 ani de sclavie“, nominalizată pentru Cel mai bun film, Steve McQueen a sosit la cea de-a 86-a ediţie a Oscarurilor FOTO Reuters/ Lucas Jackson

image

Protagonistul dramei „12 ani de sclavie“, Chiwetel Ejiofor, alături de iubita sa, Sari Mercer, au sosit la cea de-a 86-a ediţie a Oscarurilor FOTO Reuters/ Lucas Jackson

image

Actorul Matthew McConaughey, favorit la categoria Cel mai bun actor pentru rolul din „Dallas Buyers Club“, a venit la ceremonie alături de iubita sa şi de mama sa. „Mă bucur de această seară. Este prima mea nominalizare. Chiar dacă voi mai fi nominalizat vreodată, niciodată nu va mai fi o primă dată. Aşa că mă voi bucura de fiecare clipă“, a declarat artistul, care poartă un costum alb. 

Jennifer Lawrence, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea din comedia „Ţeapă în stil american“, poartă o rochie roşie marca Christian Dior. Câştigătoarea de anul trecut a Oscarului pentru rolul din „Scenariu pentru happy-end“, a mărturisit că Rosalyn, soţia casnică din „Ţeapă în stil american“, este personajul ei preferat. 

Cate Blanchett, favorită la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, arată minunat într-o rochie Armani. „Sunt foarte mândră de acest rol şi mă bucur că oamenii sunt încântaţi şi filmul face bani“, a glumit actriţa. 

Actriţa Cate Blanchett, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolul din drama lui Woody Allen „Blue Jasmine“, pe covorul roşu al celei de-a 86-a ediţie a Oscarurilor FOTO Reuters/ Lucas Jackson

image

„Am citit romanul autobiografic al lui Jordan Belfort în urmă cu şapte ani şi de atunci am devenit obsedat de această poveste şi am ştiut din prima clipă că Martin Scorsese este capabil să aducă umanitate acestei poveşti. Sunt foarte mândru de acest film“, a declarat Leonardo DiCaprio, care are şanse de a câştiga Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal

Lupita Nyong'o, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea din drama istorică „12 ani de sclavie“, a fost apreciată pentru ţinutele de bun gust pe care le poartă şi nu a dat greş nici de această dată. Actriţa şi-a sărbătorit ieri aniversarea, iar în această seară radiază într-o rochie lungă bleu, culoarea ei preferată.

Pe aceeaşi temă:

Oscar 2014 „12 ani de sclavie“, marele câştigător. Leonardo DiCaprio, marele perdant. Lista completă a câştigătorilor  Filmul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“ a fost marele câştigător al serii, chiar dacă thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“ a reuşit să traducă în victorii şase dintre cele zece nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun regizor, Alfonso Cuaron. Marele perdant al serii a fost şi de această dată actorul Leonardo DiCaprio.

FOTO OSCAR 2014 Extravaganţă şi stil pe covorul roşu. Lista celor mai bine îmbrăcate vedete  Gala Oscar nu mai este de mult doar un simplu spectacol care premiază performanţa în domeniul filmului, ci un eveniment plin de eleganţă, extravaganţă şi culoare. Cu mult timp înainte de ceremonie, celebrităţile, stiliştii lor şi marile case de modă „complotează“ pentru ca apariţiile pe covorul roşu să fie perfecte.

Lupita Nyong'o: cine este tânăra de culoare care a primit Oscarul pentru primul ei rol dintr-un film de lungmetraj

Lupita Nyong'o a reuşit să traducă prima sa nominalizare într-o victorie, câştigând astfel primul premiu Oscar din cariera sa pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. Artista i-a impresionat pe membrii Academiei Americane de Film cu prestaţia din drama „12 ani de sclavie“, unde joacă rolul sclavei Patsey, primul rol dintr-un film de lungmetraj din carieră.

De ce premiile Oscar de anul acesta premiază suferinţa Pentru o ceremonie unde totul trebuie să fie elegant, Oscarurile premiază în mod obişnuit suferinţa. Premiile pentru actori arată această opinie vulgară, pentru că nu vorbim despre înnobilarea suferinţei, ci despre mutilare. Sfârşitul comediei este anunţat cu fiecare asemenea premiu.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite