Nominalizări Oscar 2020: cele mai mari surprize şi dezamăgiri. Robert De Niro şi Jennifer Lopez au fost ignoraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scarlett Johansson a fost nominalizată atât pentru rolul principal din „Marriage Story“ (stânga), cât şi pentru cel secundar din „Jojo Rabbit“ FOTO Netflix/Fox
Scarlett Johansson a fost nominalizată atât pentru rolul principal din „Marriage Story“ (stânga), cât şi pentru cel secundar din „Jojo Rabbit“ FOTO Netflix/Fox

Pe lista nominalizărilor la premiile Oscar 2020 se regăsesc mulţi dintre „suspecţii de serviciu“, însă lipsesc nume importante, Academia Americană de Film făcând omisiuni neaşteptate, cele mai notabile fiind Robert De Niro şi Jennifer Lopez.

Controversatul film al lui Todd Philips, „Joker“, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2020, respectiv 11, inclusiv la cele mai importante categorii - Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal (Joaquin Phoenix). 

„Once Upon a Time in Hollywood“, al lui Quentin Tarantino, „The Irishman“, saga regizată de Martin Scorsese, şi „1917“, semnat de Sam Mendes, urmează în topul filmelor cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2020, primind fiecare câte zece. Lista completă a nominalizărilor

De asemenea, este pentru prima dată când platforma de streaming Netflix reuşeşte să domine topul nominalizărilor la Oscar, cu 24 de selecţii, graţie unor producţii precum „The Irishman“, „Marriage Story“ şi „The Two Popes“. 

Nominalizări premiile Oscar 2020: De Niro şi J Lo, marii perdanţi

Nominalizările au rezervat o serie de surprize, dar şi multe omisiuni neaşteptate. Spre exemplu, Robert De Niro (76 de ani) nu a primit o nominalizare pentru rolul principal din „The Irishman“, deşi criticii de film dădeau ca sigură una. În schimb, colegii lui de distribuţie Al Pacino şi Joe Pesci au fost selectaţi în cursa pentru trofeul la categoria secundară.

Cea mai mare dezamăgire a fost trecerea cu vederea a cântăreţei Jennifer Lopez la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru interpretarea din „Hustlers“. După nominalizările la Globurile de Aur şi Screen Actors Guild, una la Oscar 2020 părea o certitudine. 

image

Nici Adam Sandler nu a primit o nominalizare pentru portretizarea bijutierului din „Uncut Gems“, despre care criticii spun că este cel mai bun rol al carierei lui. 

Nici Taron Egerton nu i-a impresionat pe membrii Academiei Americane de Film cu portretizarea lui Elton John în filmul biografic „Rocketman“, deşi a câştigat un Glob de Aur. „Variety“ notează chiar că e total nedrept că Rami Malek, care a făcut playback în rolul lui Freddie Mercury din „Bohemian Rhapsody“, a ajuns chiar să câştige un Oscar, în timp ce Egerton, care chiar a cântat live cântecele lui Elton John, nu a fost nici măcar nominalizat. 

   

Nominalizări premiile Oscar 2020: categoria de regie, line-up exclusiv masculin

Omis pe lista nominalizărilor la premiile Oscar 2020 a fost şi Eddie Murphy, care a primit numeroase laude pentru interpretarea actorului şi comediantului Rudy Ray Moore din „Dolemite Is My Name“. În general, Academia adoră să-şi manifeste aprecierea faţă de actorii care interpretează personaje care au existat în viaţa reală, însă nu şi de această dată. 

După ce a câştigat un Glob de Aur pentru „The Farewell“, Awkwafina părea că intră şi în cursa pentru un Oscar, însă acest lucru nu s-a întâmplat. 

Deşi adaptarea Gretei Gerwig a romanului „Little Women“ a primit review-uri stelare şi şase nominalizări la Oscar 2020, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă (Saoirse Ronan) şi Cel mai bun scenariu adaptat, ea nu a fost selectată şi pentru cea mai bună regie. În schimb, la această categorie este un line-up exclusiv masculin – Martin Scorsese („The Irishman“), Sam Mendes („1917“), Quentin Tarantino („Once Upon a Time in Hollywood“), Bong Joon Ho („Parasite“) şi Todd Phillips („Joker“).

Printre omisiuni se numără şi Beyonce, a cărei baladă „Spirit“, de pe coloana sonoră a filmului „The Lion King“, nu a fost nominalizată, dar şi „Frozen 2“, care a devenit animaţia cu cele mai mari încasări din istorie. 

Premiile Oscar 2020: Scarlett Johansson intră în istorie cu o dublă nominalizare

De cealaltă parte, au existat şi surprize plăcute în rândul nominalizărilor la Oscar 2020. Cea mai mare a fost oferită de dubla nominalizare a actriţei Scarlett Johansson (35 de ani) atât pentru rolul principal din „Marriage Story“, cât şi pentru partitura secundară din „Jojo Rabbit“. Ea intră astfel într-o elită a Hollywood-ului, doar 11 actori reuşind în trecut această performanţă (între care Al Pacino şi Emma Thompson), iar acum fiind pentru prima dată în 13 ani când un star primeşte o dublă nominalizare. Mai mult decât atât, este pentru prima dată când Johansson se află pe lista Academiei Americane. 

Tot pentru prima dată nominalizat la Oscar este şi actorul spaniol Antonio Banderas (59 de ani) pentru rolul principal din „Pain and Glory“, al lui Pedro Almodóvar, la rândul lui nominalizat pentru regie.

O altă surpriză a fost nominalizarea lui Jonathan Pryce pentru rolul lui Papa Francisc din filmul Netflix „The Two Popes“. Anthony Hopkins, care l-a jucat pe predecesorul lui, Papa Benedict XVI, a primit, de asemenea, o nominalizare pentru rol secundar. 

După ce a ratat atât o nominalizare la Globurile de Aur, cât şi la SAG, părea că Florence Pugh nu va fi invitată nici la Oscaruri, însă membrii Academiei au fost impresionaţi de interpretarea ei din „Little Women“. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite