„Moartea lui Stalin“, comedia neagră care a indignat oficialii ruşi: filmul a fost interzis. „Nu am văzut în viaţa mea ceva mai dezgustător“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jason Isaacs, în rolul mareşalului Zhukov FOTO Picturehouse Spotlight
Jason Isaacs, în rolul mareşalului Zhukov FOTO Picturehouse Spotlight

Comedia neagră „Moartea lui Stalin“ a inflamat spiritele şi a fost interzisă în Rusia, ministerul Culturii considerând că este „extremistă, plictisitoare, respingătoare şi jignitoare“.

Ministerul Culturii a retras autorizaţia pentru proiecţia filmului satiric „Moartea lui Stalin“ în cinematografele din Rusia, relatează BBC. Lungmetrajul a fost catalogat drept „extremist şi insultător“. 

„Moartea lui Stalin“, regizat de scoţianul Armando Iannucci, este o satiră a luptei pentru putere de la Moscova după moartea dictatorului sovietic Joseph Stalin, din 1953. 

Yelena Drapeko, şefa adjunct a Comisiei de Cultură din Parlament, a declarat că „nu a văzut în viaţa ei ceva mai dezgustător“, în timp ce Yury Polyakov, membru al Consiliului consultativ al ministerului Culturii, consideră că filmul este „un război ideologic“, potrivit The Guardian

De asemenea, Nadezhda Usmanova, şefa departamentului de informaţii al Societăţii militare-istorice, a declarat pentru Reuters că filmul este „îngrozitor“. „Este extreme de prost, plicticos, vicios, respingător şi insultător“, a spus ea. 

Purtătorul de cuvânt al comuniştilor, Elena Drapeko, a denunţat filmul drept „provocare, o încercare de a convinge că ţara noastră este oribilă, că cetăţenii sunt nişte idioţi, iar conducătorii noştri nişte nebuni.“

Pavel Pozhigailo, membru al Comitetului de Cultură, a declarat că filmul „jigneşte simbolurile istorice – imnul sovietic, ordinele şi medaliile“. În plus, acesta s-a plâns că mareşalul Georgy Zhukov, interpretat de Jason Isaacs, este portretizat ca „un fraier“. 

Zhukov, a cărui statuie se află lângă Piaţa Roşie, este apreciat în Rusia modernă pentru orchestrarea înfrângerii Germaniei naziste în Bătălia de la Stalingrad, din 1943. Lupta, în care au murit peste un milion de soldaţi sovietici, a oprit avensul nazist şi a reprezentat un punct de cotitură în Al Doilea Război Mondial. 

Controversa din jurul filmului este cu atât mai mare cu cât premiera a fost programată în februarie, luna în care se împlinesc 75 de ani de la Bătălia de la Stalingrad.

Iannucci, scenaristul şi regizorul care semnează şi serialele politice „Veep“ şi „The Thick of It“, a declarat: „Toţi ruşii care au văzut filmul ne-au spus cât de mult le-a plăcut. Ne-au spus două lucruri: este amuzant, dar este adevărat. Sunt încă încrezător că va ajunge în cinematografe.“

„Moartea lui Stalin“, care a câştigat patru trofee la Festivalul Independent de Film din Marea Britanie, îi are pe Steve Buscemi în rolul lui Nikita Khrushchev, succesorul lui Stalin, şi Michael Palin ca Vyacheslav Molotov, diplomat sovietic, precum şi pe Jeffrey Tambor.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite