Mickey Rooney a murit. Actorul american avea 93 de ani

Mickey Rooney a murit. Actorul american avea 93 de ani

Mickey Rooney şi-a început cariera cinematografică la numai 7 ani şi a jucat în peste 100 de filme FOTO Reuters

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, a murit la vârsta de 93 de ani, potrivit presei americane, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joseph Yule, alias Mickey Rooney, care avea o sănătate şubredă de mai mulţi ani, a decedat de o moarte natural, potrivit site-ului TMZ, citat de Mediafax. 
 
Mickey Rooney, foarte apreciat şi respectat la Hollywood, şi-a continuat activitatea aproape permanent. În 2011 se afla în continuare pe afişul „Muppets“. Într-un interviu acordat „The Guardian“ în 2009, Rooney a spus că şi-a trăit viaţa „făcându-le pe plac celorlalţi“, însă nu se retrage din activitate, fiindcă preferă mai bine să inspire lumea.
 
Mickey Rooney s-a născut la 23 septembrie 1920, în Brooklyn, New York, şi este unul dintre cei mai longevivi actori de la Hollywood. El a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor şi la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Rooney este una dintre cele mai populare vedete ale perioadei 1938-1944. Actor complet - cânta, dansa, imita, spunea bancuri, el se identifică cu Andy Hardy, personajul care i-a adus celebritatea: adolescentul cu gândul la maşini şi la fete, simbol al tinereţii, vitalităţii şi dinamismului, copilul pe care şi l-ar dori orice familie americană.

În 1938, a primit Premiul Oscar onorific „pentru importanta contribuţie la personificarea spiritului tânăr pe ecran". În 1982, obţine Premiul Oscar onorific "pentru 50 de ani de carieră în care a dovedit capacitatea de a interpreta roluri memorabile în diversitatea lor".

El devine încă din 1927 un star al cinematografului mut, jucând timp de opt ani un personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume l-a împrumutat. 
 
Actorul-copil îşi multiplică apariţiile în filme şi devine idolul Americii odată cu filmul "Andy Hardy" (1937), în care joacă rolul unui fiu rebel. Filmul va avea 14 continuări până în 1944 şi va prefigura serialul. Acest rol i-a adus un Oscar special pentru "contribuţia semnificativă în personificarea pe ecran a spiritului tinereţii".
 
El triumfă ulterior, în 1939, cu comedia muzicală "Babes in arms", în care formează un cuplu mitic de dansatori împreună cu Judy Garland, cu care joacă în "Strike Up the Band" (1940) şi "Babes on Broadway" (1941).
 

Actorul Mickey Rooney, alături de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii FOTO Reuters
   
 
Foto
Actorul, care devine totodată regizor, producător, scenarist şi compozitor, contribuie la enorm de multe filme timp de aproape nouă decenii. El se bucură de succes în 1957 cu "Baby Face Nelson" sau în 1979 cu "The Black Stallion". Dar după război popularitatea sa scade. În 1983 primeşte un Oscar onorific pentru întreaga carieră.
 
Şi-a câştigat faima în filmele: "Visul unei nopţi de vară", "Micul lord", "Familia judecătorului Hardy", "Căpitanii curajoşi", "Oameni de mâine" (Premiul Oscar), "Copii în luptă cu viaţa", "Vis de glorie", "Mic dejun la Tiffany", "O lume nebună, nebună, nebună", "Principiul dominoului. Volum autobiografic".

În afara platoului de filmare, actorul a avut o viaţă agitată, căsătorindu-se de opt ori, divorţând de şase ori şi având nouă copii. Prima sa soţie a fost Ava Gardner, o starletă debutantă în 1942 la momentul căsătoriei, care a durat 16 luni. Mickey Rooney locuia cu cea de a opta sa soţie, Jan Chamberlin, din 1978.

 
 

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, a murit duminică (6 aprilie 20014) la vârsta de 93 de ani. Joseph Yule, alias Mickey Rooney, a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii '30 şi '40 FOTO wikipedia.org

Imagini din aceeasi galerie
  • Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, a murit duminică (6 aprilie 20014) la vârsta de 93 de ani. Joseph Yule, alias Mickey Rooney, a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii '30 şi '40 FOTO wikipedia.org
  • Actorul, care avea o sănătate şubredă de mai mulţi ani, a decedat de o moarte naturală. Revista Variety a confirmat decesul, fără să precizeze cauza morţii. Mickey Rooney, foarte apreciat şi respectat la Hollywood, şi-a continuat activitatea aproape permanent. În 2011 se afla în continuare pe afişul „Muppets” FOTO brunchnews.com
  • Născut la 23 septembrie 1920 în cartierul Brooklyn, la New York, el era fiul a doi actori de vaudeville ambulanţi. Împreună cu ei şi-a făcut debutul, în 1922, la vârsta de doar 17 luni  FOTO selfstyledsiren.blogspot.com
  • El devine încă din 1927 un star al cinematografului mut, jucând timp de opt ani un personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume l-a împrumutat FOTO AFP
  • Actorul Mickey Rooney, alături de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii FOTO Reuters
  • Actorul-copil îşi multiplică apariţiile în filme şi devine idolul Americii odată cu filmul „Andy Hardy” (1937), în care joacă rolul unui fiu rebel. Filmul va avea 14 continuări până în 1944 şi va prefigura serialul. Acest rol i-a adus un Oscar special pentru „contribuţia semnificativă în personificarea pe ecran a spiritului tinereţii” FOTO AFP
  • Mickey Rooney, alături de a doua lui soţie, Jan Chamberlin FOTO AFP
  • El triumfă ulterior, în 1939, cu comedia muzicală „Babes in arms”, în care formează un cuplu mitic de dansatori împreună cu Judy Garland, cu care joacă în „Strike Up the Band” (1940) şi „Babes on Broadway” (1941) FOTO Reuters
  • Mickey Rooney a murit pe 6 aprilie 2014. Actorul american avea 93 de ani FOTO Reuters
  • Mickey Rooney a murit pe 6 aprilie 2014. Actorul american avea 93 de ani FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările