Martin Scorsese prezintă „Silence“, filmul pentru care a dezvoltat o „obsesie“ şi pe care l-a aşteptat 27 de ani: primele imagini duc cu gândul la Oscar VIDEO

Martin Scorsese prezintă „Silence“, filmul pentru care a dezvoltat o „obsesie“ şi pe care l-a aşteptat 27 de ani: primele imagini duc cu gândul la Oscar VIDEO

Liam Neeson joacă rolul preotului Ferreira în filmul „Silence“, regizat de Martin Scorsese FOTO Cinemagia

Cel mai recent film al regizorului Martin Scorsese, intitulat „Silence“, un studiu cinematografic despre misionarii iezuiţi din Japonia secolului al XVII-lea, pe care l-a descris ca pe „o obsesie“, are premiera marţi, la Vatican, în prezenţa a 400 de preoţi.

Filmul „Silence“, în regia renumitului cineast Martin Scorsese, cu actorii Liam Neeson, Andrew Garfield şi Adam Driver în rolurile principale, va avea premiera astăzi, la Institutul Pontifical Oriental. Papa Francisc nu este aşteptat la premiera filmului, însă 400 de preoţi au fost invitaţi să vizioneze producţia cinematografică, arată The Guardian. Cu toate acestea presa stăină sugerează că regizorul ar putea avea o întrevedere privată cu Papa Francisc.
 

Tragica poveste a călugărilor iezuiţi persecutaţi în Japonia

Filmul „Silence“, o adaptare a romanului cu acelaşi nume, semnat de scriitorul japonez Shusako Endo, prezintă povestea unor călugări portughezi iezuiţi din secolul al XVII-lea care sunt persecutaţi şi torturaţi în timpul misiunii de evanghelizare în zonele izolate ale Japoniei. Trailer-ul producţiei, lansat cu o săptămână înaintea proiecţiei de la Vatican, propune un film marcat de suferinţă şi violenţă, insistând asupra practicii japoneze de executare a creştinilor prin răstignire, inclusiv metoda de tortură mizuharitsuke şi crucificarea în apă. Filmul este privit ca un potenţial pretendent la Oscar - o distincţie pentru care Scorsese a fost nominalizat de 12 ori şi a câştigat o dată, în 2007, pentru filmul „The Departed“.
 
La acea vreme, creştininismul a fost interzis în Japonia, iar cei care au practicat credinţa au fost toturaţi şi executaţi. Confruntându-se cu acest lucru, preotul Ferreira (interpretat de Liam Neeson) renunţă în aparenţă la religia lui printr-un ritual cunoscut sub numele de Fumie, în care creştinii au fost forţaţi să calce în picioare o icoană religioasă pentru a dovedi renegarea credinţei lor. Zeci de mii de creştini japonezi au fost persecutaţi, torturaţi şi ucişi de-a lungul a 250 de ani, în care religia a fost în afara legii. Interdicţia a fost ridicată în 1873, dar creştinii sunt încă o minoritate infimă, mai puţin de 1%, într-o ţară dominată de şintoism şi budism. În tăcere, călugării portughezi Rodrigues and Garrpe (interpretaţi de Andrew Garfield şi Adam Driver) pleacă în căutarea mentorului lor - Ferreira - şi ajung în aceeaşi situaţie ca şi el. Rodrigues este forţat să aleagă între apostazie şi moarte, nu doar a lui, ci şi execuţia convertiţilor. El se roagă pentru îndrumare, însă Dumnezeu este tăcut, până când, într-un final, aude un singur cuvânt: „calcă“ .
 
 

Numerose obstacole în obţinerea finanţării filmului

Martin Scorsese  (74 de ani) a citit romanul lui Endo în 1989, la un an după ce filmul său „Ultima ispită a lui Iisus“ a declanşat o furtună de controverse în jurul unei secvenţe din vis în care Iisus face sex cu Maria Magdalena. Regizorul a fost determinat să transforme romanul „Silence“ într-un film, dar proiectul său s-a lovit de numeroase obstacole în obţinerea finanţării şi dispute legale, înainte ca filmările să înceapă anul trecut la Taiwan.
 
„Ştiam că avea scenariul şi era teribil de dezamăgit că nu putea să facă filmul. Şi m-am gândit, cât de trist este Hollywood-ul dacă Martin Scorsese, cu tot succesul său, cu toate premiile pe care le-a primit, nu poate face un film“, a declarat producătorul Irwin Winkler pentru „New York Times“.
 

„Obsesia“ lui Scorsese vreme de 27 de ani

În urmă cu trei ani, Scorsese a declarat pentru „Deadline“ că misiunea sa de a face filmul a fost o obsesie. Spunând că a aprofundat religia romano-catolică încă de tânăr, regizorul a adăugat: „Pe măsură ce îmbătrâneşti, ideile vin şi pleacă. Întrebări, răspunsuri, pierderea răspunsului din nou şi mai multe întrebări, iar acest lucru este ceea ce mă interesează cu adevărat.“
 
„«Silence» este doar ceva de care sunt atras în acest fel. A fost o obsesie, trebuia dusă la capăt, iar acum este momentul să o fac. Este o poveste puternică şi minunată, un thriller într-un fel, însă se confruntă cu aceste întrebări“, a declarat Scorsese.
 

Cum s-au pregătit actorii pentru rolurile iezuiţilor

Scorsese l-a angajat pe preotul şi scriitorul iezuit James Martin în calitate de consultant, iar actorii s-au pregătit pentru rolurile lor retrăgându-se şapte zile într-un refugiu liniştit la St Beuno’s, un centru spiritual al iezuiţilor cu privelişti spectaculoase către Parcul Naţional Snowdonia din Ţara Galilor.
 
„Andrew Garfield a ajuns într-un punct în care putea să se pună în situaţia unui iezuit. Erau pasaje din scenariu în care se oprea şi spunea «un iezuit nu ar zice asta» şi noi veneam cu alte variante“, a declarat Marin Scorsese pentru New York Times. 
 
silence
Andrew Garfield, în rolul călugărului portughez Rodrigues din filmul „Silence“ FOTO cinemagia.ro
 
Martin Scorsese are un destin faimos în ceea ce priveşte relaţia cu religia creştină. Regizorul a intenţionat să devină preot catolic înainte de a deveni cineast. Acest impuls religios a fost redat în mod direct şi autentic în unele dintre filmele sale, cum ar fi „The Last Temptation of Christ“ şi „Kundun“, dar şi subtil în filme precum „Mean Streets“, „Bringing Out the Dead“ şi „Gangs of New York“.
 
„Silence“ va avea premiera în SUA pe 23 decembrie, în Marea Britanie pe 1 ianuarie, iar în Japonia mai târziu în prima luna a anului viitor.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările