S-a stins „Sunetul muzicii“: Maria von Trapp, ultimul membru al familiei care a inspirat filmul „The Sound of Music“

S-a stins „Sunetul muzicii“: Maria von Trapp, ultimul membru al familiei care a inspirat filmul „The Sound of Music“

Maria von Trapp cântă la chitară alături de noua generaţie a familiei von Trapp FOTO Reuters

Maria von Trapp, cel din urmă supravieţuitor al familiei de muzicieni care a inspirat filmul „Sunetul muzicii“, a încetat din viaţă pe 18 februarie, la vârsta de 99 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fratele său vitreg, Johannes von Trapp, şi-o amintea pe Maria drept „o femeie încântătoare, unul dintre puţinii oameni cu adevărat buni“. Femeia în vârstă de 99 de ani a murit marţea trecută, în locuinţa sa din Vermont (SUA). Marianne Dorfer, o prietenă a familiei von Trapp, a declarat pentru „Austrian Times“ că Maria „a avut încă din copilărie o inimă slăbită“. Ea a fost al treilea copil din cei şapte ai căpitanului austriac Georg von Trapp cu prima sa soţie, Agathe Whitehead von Trapp, care a murit de scarlatină în 1922. 
 
Mai târziu, în 1927, tatăl văduv s-a căsătorit cu Maria Kutschera, o austriacă angajată ca guvernantă, care i-a învăţat pe cei şapte copii să cânte. Familia a emigrat din Austria în 1938, pe când ţara se afla sub ocupaţie nazistă, şi au făcut înconjurul Statelor Unite ale Americii cântând. În 1942, grupul de muzicieni Von Trapp s-a stabilit în Vermont, în oraşul Stowe, unde a deschis o cabană de schi care există şi astăzi. În memoriile sale, Maria îşi amintea că problemele de sănătate pe care le avea l-au determinat pe tatăl ei să angajeze o guvernantă. „A venit la noi ca profesoară şi, după trei ani, a devenit a doua noastră mamă“, scria Maria von Trapp.
 
Adevărata familie von Trapp. Maria este a treia de la dreapta la stânga FOTO Reuters
 
Cinci Oscaruri
 
Maria îşi demonstra talentul muzical cântând la acordeon şi ţinând lecţii de dansuri austriece împreună cu sora ei vitregă, Rosmarie, la cabana din Stowe. Pe lângă cei şapte copii din prima căsătorie, familia von Trapp mai numără încă trei fii vitregi, ai căpitanului Georg von Trapp cu guvernanta, Maria von Trapp: Rosmarie von Trapp, Johannes von Trapp şi Eleonore Von Trapp Campbell. 
 
Familia de muzicieni von Trapp a inspirat musicalul „The Sound of Music“ / „Sunetul muzicii“ din 1959, semnat de Rodgers şi Hammerstein, precum şi filmul din 1965, în regia lui Robert Wise, care a obţinut cinci premii Oscar, printre care şi pentru cea mai bună peliculă. Maria von Trapp a fost portretizată drept Louisa, interpretată de Heather Menzies. Filmul spune povestea unei femei, Maria Kutschera, care pleacă de la o mănăstire din Austria pentru a fi guvernantă într-o familie cu şapte copii, ai căror tată, căpitanul Georg von Trapp, este văduv. 
 
Producţia „Sunetul muzicii“, lansată în 1965, îi are în rolurile principale pe actorii Julie Andrews (Maria Kutschera, devenită von Trapp), Cristopher Plummer (căpitanul Georg von Trapp), Heather Menzies-Urich (Louisa, adică Maria von Trapp). Pelicula a fost nominalizată la zece categorii în cadrul Premiilor Oscar, din care a câştigat cinci – pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj şi cea mai bună muzică; la patru categorii ale Globurilor de Aur, din care a câştigat două – pentru cel mai bun film şi cea mai bună actriţă, Julie Andrews, precum multe alte nominalizări şi premii. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările