Lupita Nyong'o: cine este tânăra de culoare care a primit Oscarul pentru primul ei rol dintr-un film de lungmetraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupita Nyong'o a reuşit să traducă prima sa nominalizare într-o victorie, câştigând astfel primul premiu Oscar din cariera sa pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. Artista i-a impresionat pe membrii Academiei Americane de Film cu prestaţia din drama „12 ani de sclavie“, unde joacă rolul sclavei Patsey, primul rol dintr-un film de lungmetraj din carieră.

Lupita Nyong'o a câştigat Oscarul la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, unde le-a avut ca rivale pe Jennifer Lawrence („Ţeapă în stil american/ American Hustle“), Sally Hawkins („Blue Jasmine“), Julia Roberts („August Osage County“) şi June Squibb („Nebraska“). 

Vădit emoţionată, actriţa a oferit unul dintre cele mai frumoase, sincere şi emoţionante discursuri ale serii: „Să nu credeţi că mi-a scăpat din vedere, fie doar şi pentru un moment, că toată această bucurie din viaţa mea se datorează durerii din viaţa altcuiva. Aşa că vreau să salut spiritul tinerei Patsey, care m-a ghidat, iar lui Solomon Northup îi mulţumesc pentru că a scris această poveste“. 

Artista, cu ochii în lacrimi, nu a uitat să-i mulţumească celui care a adus-o pe acea scenă: regizorul Steve McQueen. „Îţi mulţumesc pentru tot. Acest rol a fost bucuria vieţii mele. Fie ca de fiecare dată când voi privi această statuetă, eu şi orice copil să realizăm că, indiferent de unde vii, orice vis este posibil“,a încheiat Nyong'o în aplauzele şi uralele publicului.

Actriţa de origine africană Lupita Nyong’o a ajuns la inimile cineaştilor cu primul ei rol important, cel al sclavei Patsey din apreciata drama istorică „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“. 

   

   

Interpretarea tinerei Patsey, o sclavă cu un destin tragic şi sfâşietor, a catapultat-o pe artistă, în vârstă de 30 de ani, în centrul atenţiei. Nominalizată pentru prima dată la Premiile Academiei Americane de Film, aceasta a câştigat premii importante în acest sezon cinematografic, inclusiv trofeele Screen Actors Guild şi Critics’s Choice Award pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, şi a fost nominalizată la Globul de Aur şi premiile BAFTA.

Primul rol într-un film, primul Oscar 

Lupita Nyong’o s-a născut în Mexic, părinţii ei fiind originari din Kenya, unde tatăl ei este un respectat lider politic. Este descendentă a grupului etnic Luo, a cărui tradiţie spune că trebuie să-ţi numeşti copilul după evenimentul petrecut în ziua naşterii acestuia. Aşa se face că părinţii au numit-o „Lupita“, un diminutiv al numelui „Guadalupe“, care vine de la sărbătoarea „Our Lady of Guadalupe“. 

„Părinţii mei mi-au dat un nume mexican. În cultura noastră suntem numiţi după evenimentul petrecut în ziua naşterii noastre. Acest nume mi-a adus o mulţime de necazuri: kenyenii mă revendică, la fel şi mexicanii“, a glumit Nyong’o într-un interviu acordat „Yahoo! Movies“. 

Lupita a crescut într-o familie de oameni cu suflet de artişti şi a jucat în mai multe piese de teatru, debutul fiind în „Romeo şi Julieta“. După ce a absolvit Hampshire College, din Statele Unite, a început să lucreze în spatele camerelor de filmat. În 2005, Nyong’o a făcut parte din departamentul de producţie al unor filme precum „Prietenie absolută/ The Constant Gardener“, „Puterea numelui/ The Namesake“ şi „Unde şi-a lăsat Dumnezeu pantofii/ When God Left His Shoes“.

Aleasă dintr-o mie

Protagonistul dramei „Prietenie absolută“ şi câştigătorul unui Oscar, Ralph Fiennes, i-a dat un sfat sincer despre industria cinematografică pe care tânăra l-a urmat cu sfinţenie. „M-a întrebat ce vreau să fac cu viaţa mea şi, cu multă timiditate, am recunoscut că sunt interesată să devin actriţă. El a oftat şi mi-a spus, «Dacă există orice altceva ce ai vrea să faci, atunci fă acel lucru. Să faci actorie doar dacă simţi că nu poţi trăi fără asta»“, a rememorat actriţa pentru „The New York Post“. „Nu a fost ceea ce mi-am dorit să aud, dar a fost lucrul pe care aveam nevoie să-l aud“, a mai spus Nyong’o.

Şi-a început cariera actoricească în 2008, odată cu rolul din scurtmetrajul „East River“, regizat de Marc Grey. În acelaşi an, a primit un rol într-un serial difuzat de televiziunea din Kenya, „Shuga“, o dramă despre HIV. În 2009, a scris, a regizat şi a produs documentarul „In My Genes“, care a câştigat marele premiu la Festivalul de Film Five College. 

image

Lupita Nyong'o, ţinând în mână primul ei Oscar FOTO Reuters

Rolul din drama „12 ani de sclavie“ este prima interpretare pe care o face pentru un film de lungmetraj. Imediat după ce a absolvit Yale School of Drama, Lupita a fost aleasă dintre alte 1000 de actriţe pentru a juca rolul tinerei Patsey. 

În discursul de acceptare al premiului SAG, aceasta şi-a amintit de momentul în care şi-a anuţat tatăl că a primit rolul. „Tatăl meu a fost prima persoană pe care am sunat-o să o anunţ că am fost distribuită şi i-am spus, «Tăticule, îl ştii pe Brad Pitt? Voi juca într-un film alături de el». Iar el mi-a zis «Nu-l cunosc personal, dar mă bucur că ai primit un loc de munc㻓.

Deşi s-a obişnuit cu evenimentele strălucitoare din lumea Hollywood-ului, să se vadă pe coperţile revistelor este încă derutant. „Zilele trecute am mers la un chioşc de ziare dintr-un aeroport şi m-am gândit, «Vreau să văd o revist㻓, aşa că m-am uitat la «New York Magazine» şi am cumpărat una. Am încercat să fiu discretă, dar vânzătorul a zis «Dumnezeule, arăţi exact ca ea». Iar eu am fost ceva de genul  «Da, nu mai conteaz㻓, a povestit actriţa în cadrul emisiunii „Ellen DeGeneres Show“.

image

Lupita Nyong'o, pe covorul roşu al celei de-a 86-a ediţii a Premiilor Oscar FOTO Reuters

Pe 27 februarie, în cadrul evenimentului anual Essence Black Women In Hollywood, Lupita a ţinut un discurs despre frumuseţea femeilor de culoare. Actriţa a vorbit despre o scrisoare pe care a primit-o de la o admiratoare în care aceasta din urmă îi povestea că se simţea nesigură pe ea până când a văzut-o pe Lupita pe coperta unei reviste. 

În discursul ei, Lupita a vorbit şi despre propria nesiguranţă, cum s-a simţit crescând ca o fată de culoare şi despre cum femeile care arată ca ea nu sunt promovate de mass-media, iar atunci când acest lucru se întâmplă totuşi, ele nu sunt considerate frumoase. De asemenea, a susţinut că a început să se privească prin alţi ochi de când a văzut că Alek Wek, un supermodel de culoare, a devenit faimoasă. 

„Când am văzut-o pe Alek, am văzut o versiune de-a mea pe care nu am putut să o neg. Acum, am încredere în mine pentru că sunt văzută şi apreciată de «paznicii de la porţile frumuseţii»“, a declarat Nyong’o în cadrul evenimentului.

Pe aceeaşi temă:

Oscar 2014 „12 ani de sclavie“, marele câştigător. Leonardo DiCaprio, marele perdant. Lista completă a câştigătorilor  Filmul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“ a fost marele câştigător al serii, chiar dacă thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“ a reuşit să traducă în victorii şase dintre cele zece nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun regizor, Alfonso Cuaron. Marele perdant al serii a fost şi de această dată actorul Leonardo DiCaprio.

FOTO OSCAR 2014 Extravaganţă şi stil pe covorul roşu. Lista celor mai bine îmbrăcate vedete  Gala Oscar nu mai este de mult doar un simplu spectacol care premiază performanţa în domeniul filmului, ci un eveniment plin de eleganţă, extravaganţă şi culoare. Cu mult timp înainte de ceremonie, celebrităţile, stiliştii lor şi marile case de modă „complotează“ pentru ca apariţiile pe covorul roşu să fie perfecte.

OSCAR 2014: Drama „12 ani de sclavie“, marele câştigător. „Gravity“, cel mai premiat film. Matthew McConaughey şi Cate Blanchett, cei mai buni actori  Drama istorică „12 ani de sclavie“ a fost recompensată cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film, în timp ce thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“ a tradus în victorii şase dintre cele zece nominalizări, inclusiv la categoria Cel mai bun regizor. Matthew McConaughey şi Cate Blanchett au fost desemnaţi Cei mai buni actori pentru rolurile din „Dallas Buyers Club“, respectiv „Blue Jasmine“.

De ce premiile Oscar de anul acesta premiază suferinţa Pentru o ceremonie unde totul trebuie să fie elegant, Oscarurile premiază în mod obişnuit suferinţa. Premiile pentru actori arată această opinie vulgară, pentru că nu vorbim despre înnobilarea suferinţei, ci despre mutilare. Sfârşitul comediei este anunţat cu fiecare asemenea premiu.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite