Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit

Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit

FOTO via News.ro

Regizoarea şi scenarista italiană Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit joi la vârsta de 93 de ani, informează Variety.

Lina Wertmüller a făcut istorie în 1976, când a devenit prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie („Seven Beauties”).

Decesul ei a fost anunţat de presa italiană. Potrivit unui apropiat, Wertmüller a murit liniştită, acasă, avându-i alături pe fiica şi pe cei dragi.

Născută la Roma, Lina Wertmüller a spus că, în copilărie, a fost exmatriculată din zeci de şcoli catolice şi a dezvoltat din primii ani o pasiune pentru benzile desenate, în special „Flash Gordon”, şi teatrul sovietic. Prin prieteni a ajuns să îl cunoască pe cineastul Federico Fellini, care i-a devenit în scurt timp mentor.
Fellini a angajat-o pe Wertmüller ca asistent de regie pentru „8½”, în 1963, acelaşi an în care ea a regizat primul lungmetraj, „The Basilisks”, care i-a adus primul premiu pentru regie la Locarno.

În 1972, şi-a făcut debutul la Cannes, cu „The Seduction of Mimi”, satiră despre libidoul masculin, şi a revenit anul următor cu „Love and Anarchy”.

În 1975, a lansat „Swept Away”, care a fost refăcut după 27 de ani de Guy Ritchie şi Madonna. Dacă producţia originală a lui Wertmüller i-a adus aprecierea criticilor şi premii, inclusiv din partea New York Film Critics Circle, remake-ul a fost considerat un eşec.

Nominalizarea la premiile Academiei americane de film a venit la scurtă vreme, pentru lungmetrajul „Seven Beauties”, care relatează experienţa unui soldat italian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

A ratat premiul, ce a fost câştigat de John G. Avildsen, pentru „Rocky”, însă a intrat în istorie ca prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie. Ultimul lungmetraj regizat de ea a fost „Too Much Romance... It’s Time for Stuffed Peppers” (2004).

În 2019, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame şi un trofeu Oscar onorific pentru realizările în cinematografie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările