Indiana Jones, pe urma craniului de cristal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 19 ani, Harrison Ford reia din cui nelipsita pălărie de fetru şi biciul din piele,pornind într-o nouă aventură, în căutarea unui obiect miraculos După o lungă pauză de 19 ani,

După 19 ani, Harrison Ford reia din cui nelipsita pălărie de fetru şi biciul din piele,pornind într-o nouă aventură, în căutarea unui obiect miraculos

După o lungă pauză de 19 ani, indestructibilul profesor de arheologie, interpretat de un Harrison Ford care pare a fi descoperit secretul tinereţii veşnice, se lansează într-o nouă aventură.
Ca de obicei, noua expediţie e burduşită de situaţii dramatice, suspans şi exotism. Debutul e furtunos.

Suntem în anul 1957, în plin război rece, şi îl regăsim pe Indy la o bază secretă a armatei americane din deşetul Nevadei, în apropierea locului unde ar fi aterizat o navă extraterestră.

Aici, într-un depozit guvernamental, se află rămăşiţele mumifiate ale unor fiinţe bizare, care interesează foarte mult un grup de agenţi sovietici. Între aceştia şi Indy urmează o înfruntare ca la carte, culminând cu o explozie care provoacă o ciupercă uriaşă de flăcări şi fum.

Scăpat ca prin urechile acului, vajnicul arheolog se întoarce la colegiul unde profesează, pentru a afla spre marea sa stupoare că autorităţile îl suspectează de lipsă de patriotism (suntem în trista perioadă a vânătorii de vrăjitoare!).

Oraşul din inima junglei

Noroc că un tânăr neconformist, Mutt (Shia LaBeouf, care s-a lansat în "Transformers"), înnebunit după bolizii pe două roţi, îi pomeneşte de posibilitatea unei extraordinare descoperiri, un craniu de cristal aflat undeva într-un vechi mormânt dintr-un oraş pierdut în inima junglei peruane (El Dorado, oraşul de aur?) şi care pare a avea legătură cu rămăşiţele mumificate din depozitul aflat în deşertul Nevadei.

Numai că în căutarea misteriosului obiect se află şi aceiaşi agenţi sovietici cu care Indy s-a înfruntat la începutul filmului, conduşi de către fascinanta Irina Spalko (Cate Blanchett, de nerecunoscut sub peruca ei neagră!). Motivul e simplu. Posesia craniului poate deschide Kremlinului calea dominaţiei întregii planete.

Divertisment în stare pură

Vor reuşi Indy şi Mutt, cărora li se va alătura şi Marion (Karen Allen, partenera lui Ford din "În căutarea arcei pierdute", incredibil de tânără şi ea !), să dejoace planurile Moscovei şi să salveze omenirea? Sigur că da, în plus aflând că între ei există şi o neaşteptată legătură de sânge!

Tandemul Steven Spielberg (regizor) - George Lucas (producător) ne oferă în "Indiana Jones şi regatul craniului de cristal" o nouă demonstraţie a ceea ce înseamnă divertisment în stare pură, specialitatea americană.

Stop-cadru

Bugetele primelor trei părţi ale seriei au totalizat 96 milioane dolari, încasările ridicându-se la 1,2 miliarde.
Costul părţii a patra depăşeşte 185 milioane dolari, pentru ca investiţia să devină profitabilă încasările trebuind să atingă minimum 400 milioane.

La 22 mai, "Regatul craniului de cristal" a fost lansat concomitent în 4.000 de săli din America, iar 12.000 de copii au început să ruleze în alte ţări, inclusiv România.

Craniile de cristal: relicve autentice sau falsuri de geniu?

Craniile au fost dintotdeauna şi la toate popoarele lumii simbolul morţii inevitabile. A rămas multă vreme o enigmă inexplicabilă originea craniilor de cristal de stâncă despre care se susţine că ar fi fost descoperite spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului XX, în apropierea unor vechi ruine ale civilizaţiilor mayaşe şi aztecă.

S-a vorbit despre ele că ar fi opera unor extratereştri sau moştenirea lăsată posterităţii de locuitorii dispărutului continent Atlantida.

Pretinse puteri magice

Potrivit unor vechi legende ale populaţiilor precolumbiene, ar exista 13 asemenea cranii, fiecare cu proprietăţile sale specifice, de la prezicerea viitorului până la vindecarea maladiilor şi asigurarea unei vieţi fericite sau, dimpotrivă, în cazul duşmanilor, provocarea unei
morţi imediate.

În momentul în care cele 13 căpăţâni se vor găsi la un loc, se va putea evita catastrofa "răsturnării" pământului, care pândeşte omenirea, iar noi, pământenii, vom păşi într-o eră nouă. Până acum s-au găsit 12 tigve de cristal, odată aflată şi cea de-a 13-a previziunile putându-se înfăptui. De aici căutările asidue ale craniului lipsă, de care e vorba şi în noul film.

Cel mai cunoscut din aceste cranii, presupus a fi fost descoperit în 1924, cântăreşte vreo 5 kilograme şi este finisat cu o extraordinară precizie, inclusiv mandibula detaşabilă, dintr-o singură bucată transparentă de cuarţ (cristal de stâncă), specialiştii considerând, dacă se ţine seama de uneltele primitive ale vremii, că ar fi luat unui ipotetic meşteşugar precolumbian 300 de ani pentru a duce la capăt o asemenea întreprindere!

O treabă nemţească

În realitate se pare că acest craniu, cât şi celelalte similare existente, dintre care unul aflat la un muzeu din Londra, iar altul la un muzeu din Paris, sunt rezultatul unor falsificări, ce-i drept geniale.

Ele ar fi fost executate spre sfârşitul secolului XIX în Germania (treabă nemţească!), intrând în posesia unui neguţător de antichităţi parizian, Eugène Boban, care le-a comercializat, realizând un profit frumuşel. Aceasta ar fi adevărata poveste a misterioaselor relicve!

Unde rulează

Sâmbătă şi duminică

Hollywood Multiplex Bucureşti Mall: 11.15; 14.00; 16.45; 19.30; 22.15
CityPlex Cinema: 12.15; 14.45; 17.15; 19.45; 22.15
Movieplex Plaza Romania: 11.30; 12.45; 14.00; 15.15; 16.30; 17.45; 19.15; 20.15; 21.45; 22.30
CINEMAPRO: 13.00; 15.45; 18.30; 21.15
Patria: 10.00; 12.30; 15.00; 17.30; 20.00
Cinema City Iaşi: 12.30; 15.00; 17.30; 20.00; 22.30
Cinema City Timişoara: 12.30; 15.00; 17.30; 20.00; 22.30

Cum au intrat în pielea personajelor

Harrison Ford, care va împlini în iulie 66 de ani, s-a antrenat intens pentru a reintra în pielea personajului, petrecând zilnic înainte şi pe durata turnărilor câte trei ore la sală.
El a preferat să-şi execute singur multe din cascadorii. Ford nu şi-a ascuns vârsta, refuzând să-şi vopsească părul şi chiar cerând introducerea în scenariu a unor aluzii umoristice vizavi de această vârstă.

Peruca neagră a lui Cate

Cate Blanchett a fost lăudată de Spielberg pentru a fi demonstrat că este o "adevărată maestră a deghizărilor". Într-adevăr, cu peruca ei neagră e aproape de nerecunoscut.

Ideea ca personajul ei, colonelul Irina Spalko, să apară cu perucă neagră şi purtând breton à la Louise Brooks, îi aparţine. Pentru necesităţile rolului a învăţat să scrimeze şi a exersat tehnicile de karate.

Un as al motocicletei

Shia LaBeouf a lucrat şi el intens la sală pentru a-şi mări masa musculară şi a vizionat de mai multe ori cele trei episoade anterioare.

De asemenea, pentru a se apropia cât mai mult de personajul încredinţat, un tânăr rebel pe motocicletă, care seamănă cu Marlon Brando în anii tinereţii, a urmărit filmul acestuia "The Wild One".

Karen Allen a dovedit, ca şi partenerii săi, un profesionalism desăvârşit, trecerea vremii (în octombrie va face 57 de ani) părând a nu fi avut niciun efect asupra ei. "E o femeie dintr-o bucată, exact ca şi personajul pe care îl interpretează", a lăudat-o Ford.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite