Making-of „Gravity“: Robert Downey Jr. trebuia să joace rolul principal, prima vizionare a fost un „dezastru total“, iar lumina a fost o adevărată bătaie de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Alfonso Cuaron, alături de protagoniştii filmului „Gravity“, George Clooney şi Sandra Bullock
Regizorul Alfonso Cuaron, alături de protagoniştii filmului „Gravity“, George Clooney şi Sandra Bullock

Regizorul mexican Alfonso Cuaron a dezvăluit câteva detalii inedite din „bucătăria“ thrillerului SF de succes „Gravity: misiune în spaţiu“. Acesta a vorbit despre greutăţile întâmpinate în timul filmărilor, dar şi despre cine trebuia să joace, de fapt, rolul principal masculin, după cum informează „The Hollywood Reporter“.

Cineastul Alfonso Cuaron a fost desemnat cel mai bun regizor de către Sindicatul regizorilor americani, iar „Gravity: misiune în spaţiu“ este unul dintre cele mai apreciate filme SF ale momentului, fiind pe toate listele cu nominalizări ale celor mai importante gale din lumea hollywoodiană. Este favorit în cursa pentru prestigioasele premii Oscar, iar criticii de specialitate au emis numeroase comentarii laudative, ceea ce nu face decât să sporească şansele peliculei de a câştiga marele premiu la cea de-a 86-a gală  Oscar. 

Cu toate acestea, drumul de pe foile scenaristului până pe marile ecrane a fost unul lung şi anevoios, după cum însuşi Cuaron a mărturisit. Vă prezentăm în continuare o listă întocmită de publicaţia „The Hollywood Reporter“ cu lucrurile care au marcat turnarea filmului „Gravity: misiune în spaţiu“.

Tehnologia, „un semn de întrebare“

image

Imagine din timpul filmărilor pentru „Gravity: misiune în spaţiu“ FOTO The Hollywood Reporter

„Încalcă toate regulile“, a declarat producătorul David Heyman, care a făcut din nou echipă cu Alfonso Cuaron, după ce au lucrat împreună în 2007 la filmele „Harry Potter“ şi „Prisoner of Azkaban“. „Este un film despre cosmos, cu doi actori, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, ale căror feţe sunt ascunse de casca de astronaut, astfel încât să nu le poţi vedea clar chipurile. Tehnologia a fost întodeauna un semn de întrebare“, a explicat Heyman. 

Până şi casca de astronaut a fost CGI

Actorii Sandra Bulock şi George Clooney FOTO The Hollywood Reporter

image

Aproape 80% din film este realizat cu ajutorul imaginilor generate de calculator (CGI, Computer Generated Images, n.r.). Pentru aşa zisele scene filmate în spaţiu , doar feţele actorilor provin din filmări, orice altceva – spaţiul, costumele spaţiale, chiar şi casca de astronaut – a fost CGI. 

„Îngrozitor“

image

Actriţa Sandra Bullock în rolul Dr. Ryan Stone, în filmul SF „Gravity: misiune în spaţiu“ FOTO The Hollywood Reporter

Prima vizionare a filmului, în vara anului 2012, a fost un dezastru total. Alfonso Cuaron a prezentat pelicula primului grup de spectatori care aveau să-l testeze, apoi a citit cartonaşele cu păreri. „De ce nu este niciun extraterestru în acest film?“, scria pe un cartonaş, în timp ce pe altul scria „Mi-aş fi dorit să apară un monstru“. Publicul nu a înţeles ideea filmului, lucru ce i-a enervat pe reprezentanţii studiourilor, iar pe Cuaron l-a făcut să se simtă exact ca astronauţii din propriul film: plutind în spaţiu, fără niciun fel de stabilitate. „A fost îngrozitor“, şi-a amintit Cuaron. 

George Clooney sau Robert Downey Jr. 

image

Actorul George Clooney în rolul lui Martt Kowalsky, în SF-ul „Gravity: misiune în spaţiu“ FOTO The Hollywood Reporter

   

Iniţial, rolul principal masculin i-a fost oferit lui Robert Downey Jr., dar acesta a abandonat proiectul, forţând studiourile Warners să apeleze la opţiuni precum Will Smith, Brad Pitt şi Tom Hanks, înainte de a ajunge la George Clooney. 

Marile provocări

image

Regizorul Alfonso Cuaron, dând indicaţii actorilor FOTO The Hollywood Reporter

Cuaron ştia că succesul filmului depinde de cât de convingător va fi modul în care vor încerca să poarte publicul în lumea cosmosului. „Era incredibil de complicat şi el (regizorul Alfonso Cuaron, n.r.) nu avea un răspuns“, a precizat Emmanuel „Chivo“ Lubezki, cineastul şi prietenul lui Cuaron, care, alături de responsabilul cu efectele speciale Tim Webber şi scenograful Andy Nicholson, l-a ajutat pe regizorul mexican să înfrunte provocările producţiei. 

„Comic-Con a schimbat totul“

image

Cineastul mexican Alfonso Cuaron a fost desemnat cel mai bun regizor FOTO The Hollywood Reporter

   

Lucrurile au început să se îmbunătăţească odată cu Festivalul Internaţional Comic-Con din San Diego, când o serie de secvenţe din film au fost prezentate, iar cele 6500 de persoane prezente au făcut linişte şi au devenit dintr-odată atente. „Comic-Con a schimbat totul.O puteam vedea pe Sue Kroll (preşedintele studiourilor Warner Bros, n.r.) cum se bucura şi atunci, ne-am gândit «Ei bine, poate e ceva acolo»“, a rememorat Cuaron acea zi. 

Lupta cu lumina

image

Lumina a fost una dintre marile provocări ale turnării peliculei FOTO The Hollywood Reporter

Una dintre cele mai mari provocări întâmpinate de Cuaron şi de echipa sa a fost lumina: trebuia să facă în aşa fel încât lumina de pe feţele actorilor, care au fost filmate pe platouri, să fie apropiată de cea creată cu ajutorul calculatorului. „Camera de filmat trebuia să se mişte în jurul actorilor, iar lumina trebuia să treacă prin mişcări la fel de complicate“, a mărturisit Tim Webber, responsabilul cu efecte vizuale. 

Crearea condiţiilor de gravitate zero

image

Actriţa Sandra Bullock, în timpul filmărilor FOTO The Hollywood Reporter

„Obiectivul a fost de a-i face pe actori să se simtă cât mai confortabil cu putinţă pentru a nu se vedea nicio urmă de stres pe chipurile lor în timp ce stau cu susul în jos“, a explicat cineastul Lubezki. 

Pe de altă parte, regizorul Alfonso Cuaron a mărturisit că, în mod voit, a evitat să se uite la filmul lui Stanley Kubrick, „A Space Odyssey“, pentru că „l-ar fi paralizat“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite