Globurile de Aur 2015: lista câştigătorilor. „Boyhood“ şi „The Grand Budapest Hotel“, cele mai bune filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Globurile de Aur 2015. „Boyhood/ 12 ani de copilărie“, în regia lui Richard Linklater, a fost desemnat Cel mai bun film-dramă, iar premiul pentru Cel mai bun film-comedie a revenit producţiei „The Grand Budapest Hotel/ Hotel Grand Budapest“, regizată de Wes Anderson. În cadrul celei de-a 72-a ediţii a Globurilor de Aur au fost recompensaţi şi actorii Eddie Redmayne şi Julianne Moore, la categoria Cel mai bun actor, respectiv Cea mai bună actriţă.

Drama „Boyhood/ 12 ani de copilărie“ a fost marele învingător la gala Globurile de Aur 2015, reuşind să traducă în victorii trei dintre cele cinci nominalizări. Astfel, lungmetrajul a fost recompensat la unele dintre cele mai importante categorii: Cel mai bun film-dramă, Cel mai bun regizor (Richard Linklater) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette)

Filmul, care a fost filmat de-a lungul a 12 ani cu aceiaşi actori, regizorul urmărindu-le evoluţia fizică şi emoţională, se concentrează asupra lui Mason, care se transformă din puştiul de şase ani preocupat de soarta ratonilor şi de jocurile video într-un tânăr independent şi raţional, gata să pună totul sub semnul întrebării şi să dea piept cu viaţa, cariera şi dragostea o dată cu plecarea la colegiu. 

Urcând pe scenă pentru a-şi primi trofeul, cineastul american Richard Linklater a declarat: „Vreau să dedic acest premiu părinţilor de pretutindeni care evoluează şi familiilor care trec prin viaţă străduindu-se să facă lucrurile cât mai bine. Concluzia este că toţi suntem imperfecţi în această lume. Nimeni nu e perfect.

    

„The Grand Budapest Hotel/ Hotel Grand Budapest“ s-a impus la categoria Cel mai bun film-comedie sau musical. Producţia descrie aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar portar la un mare hotel european din perioada interbelică, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al său. Inspirat de două cărţi scrise de autorul austriac Stefan Zweig („Ungeduld des Herzens/ Suflete zbuciumate“ şi „Rausch der Verwandlung“), filmul prezintă un furt de proporţii şi recuperarea unei picturi renascentiste, dar şi lupta pentru o avere de familie, pe fundalul schimbărilor dramatice ce au afectat Europa, în pragul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Drama cu accente comice „Birdman/ Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“, regizată de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, a condus în topul nominalizărilor, cu şapte menţiuni, însă filmul a primit doar două Globuri de Aur – Cel mai bun actor dintr-un film-comedie sau musical (Michael Keaton) şi Cel mai bun scenariu„Nici nu aveţi idee cât de mult contează acest premiu pentru mine“, a spus Michael Keaton pe scenă. De asemenea, în ciuda faptului că drama „The Imitation Game/ Jocul codurilor“ a primit cinci nominalizări la Globurile de Aur 2015, inclusiv la cele mai importante categorii Cel mai bun film-dramă, Cel mai bun actor în rol principal (Benedict Cumberbatch) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Keira Knightley), nu a primit niciun trofeu.

Actorul britanic Eddie Redmayne a câştigat Globul de Aur la categoria Cel mai bun actor dintr-un film-dramă pentru rolul profesorului fizician Stephen Hawking din filmul „The Theory of Everything“. Partenerea lui, Felicity Jones, în schimb a pierdut titlul de Cea mai bună actriţă dintr-un film-dramă în faţa Juiannei Moore („Still Alice“).

  

La rândul său, actriţa americană Amy Adams, în vârstă de 40 de ani, a fost recompensată cu premiul Globul de Aur la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal dintr-un film-comedie sau musical pentru rolul pictoriţei Margaret Keane din filmul „Big Eyes, regizat de Tim Burton. Un trofeu Globul de Aur a primit şi actorul american J.K. Simmons pentru prestaţia sa într-un rol secundar din lungmetrajul „Whiplash“.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, câştigătorul ediţiei de anul acesta la categoria Cel mai bun serial musical/comedie a fost „Transparent“. Trofeul pentru Cel mai bun film de televiziune/miniserie a revenit producţiei „Fargo“, iar la categoria Cel mai bun serial-dramă câştigătorul ediţiei Globul de Aur 2015 a fost „The Affair“.

Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune a fost desemnată Maggie Gyllenhaal („The Honorable Woman“), alte nominalizări la acestă categorie fiind Jessica Lange („American Horror Story“), Frances McDormand („Olive Kitteridge“), Frances O'Connor („The Missing“), Allison Tolman („Fargo“).

După ce a fost nominalizat de opt ori până acum la mai multe ediţii, Kevin Spacey a fost recompensat anul acesta cu Globul de Aur la categoria Cel mai bun actor într-un serial-dramă, pentru rolul său din „House of Cards“.

Căştigătorii celei de-a 72-a ediţii a Globurilor de Aur:

CINEMATOGRAFIE

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun film-dramă: „Boyhood/ 12 ani de copilărie“

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun film-comedie/musical: „The Grand Budapest Hotel/ Hotel Grand Budapest“

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun regizor: Richard Linklater („Boyhood/ 12 ani de copilărie“)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun actor în rol principal dintr-un film-dramă: Eddie Redmayne („The Theory of Everything“)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun actor în rol principal dintr-un film-comedie/musical: Michael Keaton („Birdman/ Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“).

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună actriţă în rol principal dintr-un film-dramă: Julianne Moore („Still Alice“).

Globurile de Aur 2015. Cea bună actriţă în rol principal dintr-un film comedie/musical: Amy Adams („Big Eyes/ Ferestrele sufletului“)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun actor în rol secundar dintr-un film: J.K. Simmons („Whiplash“)

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună actriţă în rol secundar dintr-un film: Patricia Arquette („Boyhood/ 12 ani de copilărie“).

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun scenariu: Alejandro González Iñárritu, Nicolas Giacobone şi Alexander Dinelaris Jr. („Birdman/ Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“).

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun film străin„Leviathan“ (Rusia)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun film de animaţie: „How to Train Your Dragon 2/ Cum să îţi dresezi dragonul 2“

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună coloană sonorăYohan Yohanson („Theory of Everything“)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun cântec„Glory“ – John Legend, COmmon („Selma“)

TELEVIZIUNE

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun serial musical/comedie: „Transparent“

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun serial-dramă: „The Affair“ 

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun film de televiziune/miniserie: „Fargo“

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună actriţă în rol principal dintr-un serial de comedie/ 

musical: Gina Rodriguez („Jane the Virgin“).

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună actriţă într-un rol principal dintr-un serial-dramă: Ruth Wilson („The Affair“).

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/film de televiziune: Maggie Gyllenhaal („The Honorable Woman“) 

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/musical: Jeffrey Tambor („Transparent“)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun actor în rol principal dintr-un serial-dramă:  Kevin Spacey („House of Cards“) 

Globurile de Aur 2015. Cea mai bună actriţă în rol secundar dintr-un serial, miniserie sau film TV: Joanne Froggatt („Downton Abbey“)

Globurile de Aur 2015. Cel mai bun actor într-un rol secundar dintr-un serial, miniserie sau film TV: Matt Bomer („The Normal Heart“) 


Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite