Globurile de Aur 2013: O ceremonie strălucită şi strălucitoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ediţie rotundă şi cu adevărat de aur, cu care aproape că am fost la unison. M-am simţit ca făcând parte din presa străină, acreditată la Hollywood , prin intermediari şi într-o transmisiune HD a HBO-ului ultra premiat şi el. Sper ca într-o zi să poată participa şi un serial autohton, că recentul „În derivă” chiar ar merita un Glob.

Până una alta, pentru mini-seria „Hatfields &McCoys” filmat la Castel Film şi pentru care Kevin Costner a luat premiu, deşi avea contra-candidaţi serioşi ca Woody Harrelson şi Clive Owen,  a mulţumit celor din România, şi l-a menţionat în discurs şi pe Gregory Peck , deci suntem într-o companie foarte nobilă! Ed Harris pentru „Game Change” şi Maggie Smith pentru „Downtown Abbey ” n-au fost să-şi ia statuetele, despre care cineva spunea că o s-o folosească pe post de armă când va mai avea îndoieli.

Julianne Moore mai elegantă, şi mai fermecătoare poate ca niciodată, în rochia ei alb-negru de un mare rafinament şi cu coc impecabil, i-a mulţumit lui Tom Hanks pentru „ Game Change”,  producţie HBO premiat şi ca serial în sine, actorul de culoare de un talent şi o căldură de netăgăduit, Don Cheadle, a mârâit că i-au scrântit numele când l-au anunţat, ca mai bun decât Alec Baldwin în „30Rock”, sau  Matt LeBlanc în” Episodes”, pentru „ House of Lies”. „Girls” a plecat şi el cu 2 premii (că doar are şi titlu la plural) Lena Duncham, cea mega-tatuată şi serialul TV, per total, tot producţie HBO.

„Homeland” a fost o şansă pentru Damian Lewis, care a sperat ca mama lui să se laude cu el acolo Sus, dar şi pentru proaspăta mămică Claire Danes, odată cu serialul în întregime, James Bond s-a ales cu Melodia Skyfall a altei mame recente Adele, englezoaica, recunoscută  drept cea mai talentată, deşi a avut de luptat şi cu „Les Miserables”, care le-a adus îndrăzneţilor cineaşti, care au ecranizat un musical de mare succes un glob pentru cel mai bun film, şi pentru doi interpreţi de marcă: Anne Hathaway şi Hugh Jackman. (Poate n-ar fi stricat să fie menţionat măcar şi în trecere scriitorul Victor Hugo!)  

Muzica originală a fost recunoscută ca impresionantă a canadianului Mychael Danna pentru „Viaţa lui Pi”. Cei doi autori încununaţi azi-noapte cu laurii gloriei sunt categoric cei care au adus publicului cunoscător clipe de o intensitate maximă, care se vede că vine şi de la o mare pasiune pentru a 7-a artă: Ben Affleck pentru regia genialului „Argo”, care a ieşit şi cel mai bun film (şi are şi o replică despre Globuri în scipt ) şi surprinsul Quentin Tarantino, pentru scenariul de la „Django dezlănţuit ”, care i-a mai adus o statuetă fantasticului vienez Christoph Waltz .

Tot în Austria s-a dus şi premiul pentru o peliculă într-o limbă străină: „Amour” Michael Haneke, care şi-a arătat recunoştinţa pentru cel care i-a făcut promovarea (de aici am avea de învăţat), pomenindu-i pe colosalii monştrii sacrii Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva. Vestea cea bună i-a dat-o muşchiulosul conaţional, fost politician: Arnold Schwarzenegger. La animaţie i-a purtat probabil noroc Sharon Stone lui „Brave”/ „Neînfricata”, când s-a dus cu copiii la Mall la Băneasa.

Şi apoi au mai luat râvnitul trofeu Jennifer Lawrence pentru subtilul „Silver Linning Playbook”,  Daniel Day-Lewis pentru „Lincoln” (nu putea fi ignorat chiar de tot creaţia tezistă a lui Spielberg, pe care a avut grijă să şi-o susţină prin prezenţa lui Bill Clinton, în persoană, soţul lui Hillary, după cum s-au grăbit să glumească prezentatoarele Tina Fay— echivalentul de peste Ocean al Mihaelei Sîrbu— şi  Amy Poehler, care n-au prea fost în formă) şi Jessica Chastain pentru un alt film de război, al primei femei regizor oscarizate Kathryn Bigalow: „ Zero Dark Thirty”.

Prezenţa cea mai bine pregătită pe scenă a fost a lui Jodie Foster, care a luat premiul Cecil B. DeMille, care şi-a mărturisit cei 50 de ani şi cei 47 de carieră, şi-a salutat fiii şi pe Mel Gibson, care părea că nu ştie pe ce lume e, şi-a reiterat apartenenţa la comunitatea gay, întâi prin aluzii ca se simte PromQueen şi apoi direct, făcând şi un mic anunţ matrimonial că e singură.

A găsit minute şi pentru un remember cu lacrimi al unei mame care probabil ,spunea ea, că n-ar fi înţeles multe din cele afirmate. Plus înţepături la adresa presei, care nu respectă intimitatea şi transformă orice în reality-show, în cazul ei nemaifiind nevoie, de vreme ce, de la 3 ani se vede pe ecran ce face! 

O seară/noapte cu rochii glamorous şi costume bărbăteşti bine croite, şi de neuitat— ca redingota vintage a lui Jeremy Irons— cu actori, unii impecabili, ca George Clonnry ,alţii nebărbieriţi ca Tommy Lee Jones şi nepieptănaţi ca Jack Black sau îmbătrâniţi ca Denzel Washington.

Femei cu bijuterii puţine, dar de bun gust, adesea chiar incluse în croiala doamnelor, cu tocuri pe care se mergea greu şi cu mai puţine excentricităţi. Cu discursuri banale şi repetitive, dar cu filme pe care în mare parte le-am putut vedea cu drag şi noi sau o s-o putem face în viitorul foarte apropiat.       

Şi să nu uităm urarea Happy Golden Globe, aşteptăm Joyeux César şi Happy Oscar, trecând pe la Fröhliche Golden Bear!

P.S. Vineri, la orele 22, pe AXN, va fi difuzat episodul 3 din „Hatfields & McCoys”, cel turnat in România cu Kevin Costner.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite