Geniile cinematografiei şi filmele lor preferate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
regizori

Regizorii despre care vom vorbi în acest articol au adus o imensă contribuţie lumii cinematografice prin spiritul, pasiunea şi munca lor. Desigur, am putea spune acelaşi lucru despre alţi regizori care nu sunt prezenţi în articolul nostru (cum ar fi Francis Ford Coppola, Orson Welles Robert Wiene etc.), dar i-am ales pe aceştia cinci pentru că în lumea cinematografiei profesioniste, numele lor este cel mai des întâlnit.

Pasiunea, creativitatea şi - cel mai important - inovaţia pe care aceştia au adus-o în crearea capodoperelor cinematice, pentru care au fost recunoscuţi şi admiraţi la nivel global, i-a transformat din simpli muritori în zei ai cinematografiei. De ce folosim cuvântul „zeu”? Pentru că munca lor va rămâne mereu întipărită în istorie. Pentru că filmele lor vor fi vizionate şi analizate de viitoarele generaţii. Pentru că munca lor nu va pieri niciodată.

Dar scopul acestui articol nu este de a prezenta biografia sau roadele muncii lor, ci de a pune regizorii în postura de simpli spectatori şi de a afla care au fost peliculele cinematografice care i-au fascinat şi poate chiar motivat să ajungă în poziţia de regizor.

În continuare, vom cunoaşte capodoperele cinematografice preferate ale regizorilor aleşi şi câteva lucruri mai mult sau mai puţin ştiute despre aceştia.

Christopher Nolan

Christopher Nolan foto wikipedia

Christopher Nolan (foto: Wikipedia) este, fără îndoială, unul dintre cei mai talentaţi regizori ai Hollywood-ului contemporan, reuşind în cele 9 filme ale sale să încaseze peste 4.2 miliarde de dolari şi un total de 26 nominalizări la premiile Oscar, dintre care şapte s-au concretizat în premii.

Câteva lucruri interesante despre Nolan:

- Christopher Nolan nu foloseşte nici telefon, nici e-mail, spunând următoarele: Nu e ca şi cum sunt un „luddite”. Nu că nu-mi place tehnologia, doar că niciodată nu am fost interesat. Când m-am stabilit prima oară în Los Angeles, nimeni nu avea telefon mobil, aşa că niciodată nu am luat-o pe această cale.

- Nolan interzice folosirea telefoanelor mobile pe platourile de filmare.

- Preferă să folosească metode tradiţionale în loc de CGI (computer-generated imagery). Acesta este de părere că publicul poate face diferenţa între efectele şi scenele filmate într-un cadru relativ real şi unul generat de un computer.

- I-a luat 10 ani să termine scenariul pentru Inception.

- Înainte de începerea unui film, realizează planul pe vechea maşină de scris a tatălui său.

- Christopher Nolan nu poate diferenţia culoarea roşu de verde.

În multiple interviuri acordate, Nolan se declară un fan înrăit Blade Runner, film pe care îl prezintă echipei sale înainte de a demara un proiect.

Mai jos, de la stânga la dreapta, sunt prezentate filmele preferate ale regizorului Christopher Nolan:

Sursă foto: imdb.com

colaj filme

În prezent, Christoper Nolan lucrează la un nou proiect, numit Dunkirk, care este primul lui film de război. Acţiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar protagoniştii sunt Tom Hardy (o prezenţă familiară în filmele lui Nolan), Mark Rylance şi Kenneth Branagh. Conform Warner Brothers, filmul este programat să apară pe 21 iulie 2017.

Andrei Tarkovsky

Andrei Tarkovsky

Andrei Arsenyevich Tarkovsky (foto: Wikipedia) a fost un regizor de film sovietic, considerat unul dintre cei mai buni regizori din istorie. Dacă ar fi să folosim o singură frază pentru a îi descrie talentul, originalitatea şi aptitudinile de regizor, cu siguranţă ar trebui să o folosim pe cea a lui Ingmar Bergman:

Tarkovsky for me is the greatest (director), the one who invented a new language, true to the nature of the film, as it captures life as a reflection, life as a dream” - În traducere: „Tarkovsky, pentru mine, este cel mai bun (regizor), cel care a introdus o nou limbaj, fidel naturii filmului, care surprinde viaţa ca o reflecţie, ca un vis”.

Unul dintre puţinele şi excepţionalele documentare despre viaţa lui Tarkovsky îl puteţi vedea pe YouTube, în linkul de mai jos:

O altă scenă memorabilă, ce-i drept mai puţin cunoscută, care ne aduce mai aproape de legendarul Andrei Tarkovsky, este aceea în care este întrebat de posibilele recomandări pe care le-ar putea oferi viitoarei generaţii de regizori... Sfaturile le puteţi viziona în clipul următor:

În 1972, Tarkovsky îi împărtăşeşte lui Leonid Kozlov (profesor de istorie a cinematografiei), un Top 10 al filmelor sale favorite:

Sursă foto: imdb.com

colaj filme 1

Ca o menţiune onorabilă, Tarkovsky, un opozant al cinematografiei de masă, aduce critici pozitive peliculei Terminator, spunând că viziunea asupra viitorului şi destinului forţează cinematografia să îşi depăşească limitele artistice.

Stanley Kubrick

image

„If it can be written or thought, it can be filmed.” - (Dacă ceva poate fi scris sau gândit, poate fi filmat.)

De-a lungul carierei sale, Kubrick a regizat 13 filme. Un număr relativ mic în comparaţie cu ceilalţi regizori prezentaţi. Cel mai probabil, acest lucru se datorează perfecţionismului şi atenţiei acordate celui mai mic detaliu, cadru, scenă sau oricărei alte componente a unui film. Şi odată ce începem să vizionăm un film semnat Stanley Kubrick, conştientizăm imediat această obsesie pentru perfecţionism. Dar cât de perfecţionist era Kubrick cu adevărat? Atât de perfecţionist, încât Jack Nicholson a trebuit să repete o scenă de peste 50 de ori... Un alt exemplu al naturii perfecţioniste a lui Kubrick a fost în timpul montajului pentru Barry Lyndon, în care regizorul a avut nevoie de 42 de zile pentru a edita o singură scenă.

Într-un interviu pentru Cinema Magazine în 1963, Kubrick declara următoarele filme ca fiind favoritele sale:

Sursă foto: imdb.com

colaj filme 3

Viaţa lui Kubrick rămâne un mister chiar şi după moartea lui, regizorul preferând de-a lungul vieţii să stea departe de viaţa publică, concentrându-şi marea majoritate a timpului făcând ceea ce îi place... Şi, cu siguranţă, arta cinematografiei a fost marea pasiune a vieţii sale.

Kubrick plănuia începerea unor noi proiecte. Unul despre viaţa lui Napoleon, proiect în care a depus eforturi colosale, după cum ne spun autorii bibliografiei sale, eforturi care - din păcate - nu au reuşit să se materializeze, casa de producţie MGM considerând la momentul respectiv că succesul filmului ar fi pus la îndoială de costurile uriaşe de producţie şi deja existenţa unui alt proiect asemănător - Waterloo, care deşi a avut reacţii pozitive din partea criticilor, nu s-a bucurat de foarte mult succes la nivel de încasări.

„Ayran Paper”, un film despre holocaust, este alt proiect pe care Kubrick nu l-a dus la bun sfârşit.

Mai multe detalii despre Kubrick puteţi găsi în documentarul de mai jos:



Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (foto: imdb.com) a regizat un număr fantastic de 68 producţii cinematografice.

Andrei Tarkovksy declara la un moment dat că, pentru el, doar două viziuni pot fi luate în considerare: cea a lui Ingmar Bergman şi cea a lui Robert Bresson, numindu-i pe aceştia regizorii lui preferaţi.

Francis Ford Coppola declara că Ingmar Bergman este favoritul lui dintotdeauna, pentru că inspiră pasiune, emoţie şi deţine căldură sufletească.

Woody Allen îl declară pe Bergman cel mai mare artist, în tot ce priveşte cinematografia, de la inventarea primului dispozitiv de filmat.

Stanley Kubrick afirmă despre Ingmar Bergman, Vittorio De Sica şi Federico Fellini că sunt singurii regizori care nu au fost artişti oportunişti. Kubrick defineşte termenul de artist oportunist prin cineva care aşteaptă o idee bună şi după o pune în folosinţă: „Au o filozofie care se repetă şi se repetă de foarte multe ori în filmele lor, iar ei înşişi redactează materialul necesar sau, în cel mai rău caz, aleg material original să fie scris pentru ei”.

Steven Spielberg afirma într-un interviu următoarele: „Dragostea lui pentru cinematografie aproape că mă face să mă simt vinovat”.

Filmele preferate ale lui Bergman:

Sursă foto: imdb.com

colaj filme 2

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Omul responsabil pentru cel mai scurt discurs prezentat la premiile Oscar s-a născut pe 13 august 1889. Poreclit şi maestrul suspansului, a regizat mai mult de 50 de filme într-o carieră de 6 decenii.

Câteva lucruri interesante despre Alfred Hitchcock:

- Conform publicaţiei „The Guardian”, înainte de apariţia filmului Psycho (1960), a încercat să cumpere absolut toate exemplarele cărţii „Psycho” înainte ca acesta să ajungă pe mâinile publicului, pentru ca nimeni să nu ştie finalul filmului. De altfel, toate scenele au fost filmate pe un platou privat, iar actorii şi staff-ul au fost obligaţi să semneze un acord de confidenţialitate în care declarau că nu vor dezvălui finalul nimănui.

- Într-un interviu din anul 1963, Hitchcock mărturisea: „Îmi e frică de propriile mele filme. Nu merg niciodată să le văd. Nu ştiu cum poate lumea să îmi urmărească filmele.” În urma acestor declaraţii, jurnalistul şocat numeşte acele afirmaţii „ilogice”. Hitchcock aprobă afirmaţia şi răspunde: Dar ce este logic? Nu există nimic mai stupid pe lumea aceasta decât logica”.

Lista cu cele 10 filme favorite ale lui Hitchcock:

Sursă foto: imdb.com

colaj filme 4

  Laurenţiu Ghiţuică

Laurenţiu Ghiţuică

  Student Anul II Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite