Gardienii Galaxiei şi cele douăzeci şi unu de grame

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Guardians of the Galaxy”, distribuit de Film Forum, intră în cinematografele din România pe 8 august 2014.

Am văzut „Guardians of the Galaxy”, pe 24 iulie, într-o seară de gală, în Soho, la Londra. Era evident că filmul va avea un impact comercial devastator. Puterea promovării îi fusese atât de mare încât braţul său lung mă ridicase până şi pe mine – ziarist minor din mahalaua Teilor, Bucureşti, România, Europa de Est - şi mă aşezase la aceeaşi masă cu Vin Diesel (vocea copacului Groot în acest film), Chris Pratt sau Zoe Saldana, inconstestabilele vedete ale superproducţiei de la Hollywood. Fusesem însărcinat să fac interviuri cu ei. Am făcut. Dar acum, acut, e altceva.

Rezultatele financiare sunt impresionante. Să atingi un maxim de 94 de milioane de dolari americani în primul week-end în America, să mai plusezi cu 64 de milioane de dolari americani în week-end-ul de început în Europa... S-au depăşit până şi prognozele Marvel-Disney!

Cum s-a ajuns aici? Îşi merită „Guardians of the Galaxy” banii, gloria economică? Răspunsul e, cum am precizat déjà, urgent. Se impune o analiză dincolo de regulile pieţei. Ce are acest film de cinema pe care specialiştii, neştiind unde să îl încadreze, îl circumcid la destul de sumarul „comedie SF” sau chiar la „telenovelă în spaţiu”.

Şi ce se întâmplă pe marele ecran? Nişte supereroi salvează, în stil foarte american, cu un consistent plus de umor, din nou, galaxia întreagă. Sunt nişte proscrişi convertiţi la bine - un animal bizar, dar genial, un copac, un pilot orfan, o făptură verde şi un personaj enorm, tatuat din abundenţă, în căutarea răzbunării depline.

Aţi mai văzut reţeta asta, e cumva aceeaşi ca în vechile noastre basme foarte populare, ce n-aţi văzut însă este acea tuşă de emoţie pe care James Gunn, regizorul, reuşeşte să o strecoare fără să pară că îi e impusă de alte raţiuni decât ale scenariului.

E desigur un succes 3D, dar nu e doar atât. Ce reuşeşte să ridice acest film în box-office şi chiar mai departe este teribila sa luptă de a-şi păstra umanitatea în ciuda imperativului de a deveni blockbuster. Se dau războaie îngrozitoare, mai ceva decât în jocurile moderne pe calculator, dar „Guardians of the Galaxy” reuşeşte să nu piardă cele douăzeci şi unu de grame care ne diferenţiază specia de cele dinainte şi de cele care urmează.

E o afacere de sute de milioane de dolari, dar tocmai de aceea e esenţial că în goana după bani, sufletul totuşi ne rămâne. Veţi vedea la cinema.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite